用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>> ...
樓主: Kristy-mummy
go

女兒獨自到UK升學,有點擔心...<<感恩!現在好放心>>   [複製鏈接]

回復 Kristy-mummy 的帖子

要5至7月放暑假前才有機會著短袖, 但都吾係日日, 尼度超過25度要著短袖的日子屈指可數.
9-12月根本用不著短袖, 你要俾女帶一件薄擋雨風褸, 英國一日天氣變化好大, 隨時落雨, 但吾長時, 一落雨就涼, 半個鐘後雨停出太陽就會暖返點, 一定要帶防曬霜, 尼度點太陽好毒, 其實因地方空曠, 又涼涼地吾好覺, 好易曬黑.

Kristy-mummy, pls check your pm.

Aigle (promotion sale)7至8月有。要係會員,有些貨品由3拆起!

回復 miffy3005 的帖子

我通常都係wilkinson買,他的清潔用特價期比較多,樓下說的女性衛生用品,香港的是比較好用,吸收強,,可以的話從香港帶過來吧,也不是很重
我幾時可以返香港住呀~~

回復 waichung1962 的帖子

waichung1962,

如果我用朋友vip,講電話得嗎?

nottmum 的帖子

收到,唔該晒!
雖然阿女未有需要,但都帶定幾包傍身,反正唔係重。

回復 waichung1962 的帖子

Waichung & Kristy-mummy,

我系晌又一城嘅 Aigle 買,我嗰fd系member,所以買嘢有九折,
因為香港系夏天,佢地冬天存貨不多,要等到八月才有冬天貨返
嚟。Kristy-mummy 如果需要趁早買,費時冇碼,因為我嗰女在
八月初要到英國。好賣嘅貨佢地系冇減價 (系嗰sales講)
我五月訂咗英航來回直飛倫敦,价錢包燃油付加費約$16000幾,
好貴!因為太匆忙,恐怕訂不到回程机回香港。你地有冇邊到可
訂到平嘅機票?我只訂咗聖誕節嗰程機票。
去英國讀書真貴!機票(一年三次回港約HKDS$45,000),學費(一
年三個term約英鎊23,000),還有監護人費用和雜項,我想一年的
洗費起碼要過HKD400,000,我趁英磅回落可唱返D,因為好耐冇
見過11過幾。希望嗰女真係比心機去讀!
你地有冇監護入公司介紹?

nottmum  嘩!點解機票咁貴ga? Virgin 同國泰平過英航ga~ 點解唔買呢兩間呢??  發表於 12-6-12 10:16

有冇人知道Truro High School 嘅資料?

pig_yani  Girl School?!  發表於 12-6-10 17:13

elisa 的帖子

機票要在早一年預訂,就可以用較便宜的票價。當航空公司一出schedule 就訂,回程日子可免費改一次。
例如,2013復活節假期後返倫敦是4月中,今年4月底或5月初就要訂票+付款;放暑假回程是7月初,那麼今年7月中再致電航空公司改回程日子。
由於我需要使用UM 服務,Air newzealand 是不需另外收費,$11700@mar 2013/ $9900@jul 2013.
但只有一件20kg 寄倉行李和只有一班機(一星期有兩天無航班)。另外設有學生機票可以有多一件寄倉行李,但要在旅行社訂票。 價錢與Cx ,BA等比較經濟,但航班時間選擇少。
如果唔介意轉機,阿聯尤(有學生機票)和卡塔以也較經濟.

回覆:miffy3005 的帖子

我定卡特爾平㘬9千元一張

Stamford High School is located in a pleasant part of England. Within half an hour drive, there are several other boarding schools such as Oundle, Uppingham and Oakham. Your daughter may meet other Hong Kong students going to these schools on the plane.
Many parents have commented that, once their children arrived there, they found they loved England. Speaking for myself, I love England too. It's a wonderful place to study. There is really no need to worry. Normal English folks are very friendly and you will be surprised how nice they could be. (Note: Milkmen leave pints of milk outside people's home without fear of them being stolen.) As your daughter is quite mature in thinking, she could no doubt make a lot of friends there.
She will enjoy it. And you are a lucky parent.

mayc 發表於 12-6-5 12:41
估唔到今年真是多了grade10出國讀書的小朋友,我囝也是9月到vancouver讀書,那麼大家可以多d支持和交流吓了!

Tommy:
又有唔明啦,("勿見怪)mud"公立學校有寄宿咩?
你囝有沒有反映過讀的嘢過深/過淺?

mayc,

唔好意思,隔咁耐先回覆,今個星期好多事做好忙。哈哈!剛剛發現原來您呢段留言係您第二千個留言,咁有意義的里程,我要比多點心機回應啊!

我地都係親子王國的第一代會員,您個名熟口熟面喇!零二、零三年間,大家都是家有男孩準備升小一,不過您選了傳統名校,而我則選擇了另類的新理念,我地各自在自己的地盤發揮,甚少互相交流,我還記得,當時我們兩間學校的話題長期佔據了「小學雜談」的首頁呢!。

傳統也好,另類也好,十年過後大家又一齊送孩子到外國升學,面對同一樣的挑戰,當時論壇上經常出現的一句「條條大路通羅馬」,真的沒錯。

英國有三十幾間公立寄宿學校,當中少於一半排一千名以內,所以好的公立寄宿學校都吸引非常多人競爭。

我仔在香港讀開IBMYP,佢係校內成績只是一般,學校在BK的非正式排名只是Band 2C,所以我對他的學術成績無好大信心。但當他去到英國,他的適應能力和初步的測驗成績,的確給了我們一些驚喜。我唔知係唔係學校的程度淺,抑或佢果班同學成績一般;佢就話係數學比較淺,其他科目程度同香港的差不多。有一科他從未接觸過的科目,第一次測驗都考得很好,他原本選的是Double Science,現在老師建議他明年轉讀Triple Science,不過他婉拒了,他寧願選修多一些其他人文科目,例如Sociology。

我覺得他最大的改變是,佢知道自己想點,會為自己選擇和爭取,以前佢樣樣野無主見無所謂,個性有少少「宅」,現在陽光了很多。不過,漫漫長路,仍須努力。

Tommy

miffy3005 發表於 12-6-5 19:08
回復 Tommy 的帖子起碼第一日到步

冇錯, 唔擔心就假既!  就好似每當有親戚朋友, 知道阿女要到英國, 第一句就會問: 「你捨 ...

我個仔無帶被,學校有供應,而且您最多只能帶25kg上機,無可能咩都帶,個人清潔用品要帶,起碼第一日到步就要用,但每樣帶一支就夠,英國的大型超市其實大部份野都比香港平,我老婆話T字頭的衛生用品比香港平一半有多,而且而加匯水又跌了些。

如果想佢帶多一點東西,可以考慮用平郵經郵局預早兩個月寄去監護人處,二十公斤只收四百幾蚊,三十公斤大約六百幾。

Tommy

Kristy-mummy,

您囡囡好成熟好識諗,應該好快就會適應英國的學習生活,真係唔使太擔心。不過Lincoln距離倫敦都幾遠,佢會飛去倫敦定係其他的機場?如果無學校接機,要自己坐火車都幾麻煩嫁,要預早規劃行程。

電話卡除了Lebara外,可以考慮O2,1p一分鐘打返香港手機,2p一分鐘打香港固網,音質非常清晰,不過呢張卡唔可以上網,如要上網要買另一張網絡卡,十磅500M限一個月內用清,就算用唔晒下個月又十磅。不過,d細路好叻,佢地緊有辦法勾到學校的WiFi.

Tommy

回覆:Tommy 的帖子

我覺得A Level如選讀理科,就應揀Triple science,以我所知,有些學校就算double science在O level取得A都唔比你在A level選讀phyChemBio,這對將來career有很大影響,你最好問你心儀中學A level的science subject收生要求才考慮清楚選修double science 。

Tommy 的帖子

多謝Tommy 的分享,大家也很樂意提供這方面的心得,感激!
我們會在開學前早十天抵達倫敦,應該有較充裕的時間去採購日用品,還要到學校試校服。 兩個大人就儘量少帶東西(有借口給自己shopping:) ) ,讓阿女可以多帶一點。
這幾天在M &S ,Tesco 等網頁上看到,一般開學的物品售價和香港差不多,還可以網上預訂,抵步後到取,挺方便。

Tommy  Tesco 新鮮出爐 meat pie 65p 一件,勁好食,比香港平n倍。  發表於 12-6-11 23:06
Tommy  Happy Shopping!  M&amp;S 有一隻火腿午餐肉勁好食,比香港平一半,必買!  發表於 12-6-11 23:04

回復 Tommy 的帖子

Tommy:
哈!原來我們以前是可能每天都擦肩而過,今天終於踫上,所以話有緣千里就能相會吧!

恭喜你囝第一次測驗就取得這麼好的成績,證明他適應得很好,我就是喜歡外國的課程很有彈性,如果你讀得好,他認為你的程度可以,便會提議你升grand,唔會"晒"你時間,所以我都有提阿囝,考好今次的校內試,攞住一張好的成績單過去選科便可有得"say"!:loveliness:

我也開始想要帶什麼過去,我地可以一齊寫一份清單,大家用,我想到要帶指甲鉗,潤唇膏!:D

Tommy  OK, 遲d可以慢慢分享。  發表於 12-6-11 23:39

清單:
衣物
1.薄擋雨風褸1/2件
2.羽絨外套1件
3.長袖T恤3-4件(最好有帽)
4.短袖T恤3-4件
5.長褲3-4條,短褲2-3條
6.內衣褲1打
7.襪7-8對
8.冬天手套,頸巾
日用品:
1.指甲鉗
2.潤唇膏
3.縮骨雨傘
4.手提電腦

大家可以加減項目或數量!:loveliness:

nottmum  縮骨雨傘...一定要防風那種,否則一次玩完  發表於 12-6-12 10:23

其實有無人可話多少少比我知Stamford high是如何一間學校,我想多點了解...
如果同west buckland ; leweston; mount school; st. francis; truro high...比較,是否其他較好?

回復 Tommy 的帖子

Tommy,

麻煩你,因我嗰女第一次去英國,自己又冇時間陪佢過去,
所以有好多問題請教:
1) 我想問你仔仔晌英國有冇用監護人,有冇邊間可以介紹?
    Agency介紹都好貴。
2) 每次Term break 需吾需要比仔女回港?還是比佢地溶人當
    地英國人家裏住好呢?令英文更有大進步?
3) 聽朋友話衣服要釘人名的印嘜,免被人拿錯,有冇邊間公司
    會做呢?我想臨去英國前釘d印嘜落衣服。
4) D机票好貴,嗰女到英國机場要選希斯路,再轉車去Cornwall
    才到學校,車程都要3-4小時。其實有咩平的航班机或轉机可到
    倫敦机場?搵Agency或航空公司訂係抵d?
5) 自己是否需易為嗰女晌香港買insurance?
6) 今次嗰女搭英航機,當嗰女落机,可否搵空姐照顧出机場?

‹ 上一主題|下一主題