用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差點算好!
樓主: kc1016
go

中文差點算好!   [複製鏈接]

Chowying 發表於 12-6-21 00:11
我個囡(P.1)中文超級差, 閱讀理解只有1/3分, 聆聽超低, 太約只有2/10左右, 說話講4幅圖大概只有6/10,  出年 ...
初初听人講小一小二點都要有80-90分以上,有些仲話要9字頭先排中間,當初好怕囡囡咁樣點讀上去,現在已心定了好多,像這樣的試卷,我的目標都係合格及7字頭已滿意,真係人比人比死人,小朋友讀得辛苦大人又辛苦,跟少啲就不合格,真難攪,所以成日都到處取經學習.

ANNAFRIEND  超同意啊!  發表於 12-6-26 10:53

candytsy 發表於 12-6-21 10:25
初初听人講小一小二點都要有80-90分以上,有些仲話要9字頭先排中間,當初好怕囡囡咁樣點讀上去,現在已心定了 ...
老實講, 我真係唔明點解中文可以有90分以上, 閱讀理解果d字同含意~真係非一般呀

貢獻勳章

回復 Chowying 的帖子

我個仔間學校都是三篇閱讀理解(小一巳經係),今年四年班真的深了好多,有些我都怕教錯他,佢小一二成績都ok,一上小三開始成績下滑,今年小四上學期我簡直無眼睇,其實一向有補習,只不過補習姐姐多跟他英文,亞仔平時唔肯同我多做練習,幾十本中文練習喺屋企發毛,唉,唯有逼佢去專科補中文的地方補,老師話中文如太遲起步,會追得好辛苦,不過今次考試閱讀卷進步了8分,不過分數仍然未擺脫6字頭,但作文卷88分,作文歷史新高, 其實都唔知關唔關事,不過我抱住做多一份得一份,聽多一堂多一堂心態,所以我決定亞女今年九月上小一就比佢上中文班

回復 花仔媽咪 的帖子

八卦, 八卦, 你囡囡上d乜嘢中文班呢? 我都想同個囡攪下中文, 我even係ftm都覺得不停咁出工作紙好辛苦

ANNAFRIEND 的帖子

唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇咋,加認字&普通話音節!莫講排句成段,就連重組句子都冇考添...哈哈(好淺呀!)因為學校係用普通話教學,中文教學理念喺先認字+勁睇圖書!我地到3年級至開始真正跟上其他學校嘅考試範圍,初頭好個個家長都擔心驚改變而跌分,因為1&2年級學校真係只針對認字+不停睇圖書,其他真係冇乜操佢地架!雖然係咁...學生冇因為改變而大跌分數,亦冇因為考4篇閱讀理解而不理解囉!講來講去都係要睇多d圖書:)

ANNAFRIEND  極贊同睇書係練好中文及閱讀理解的基礎, 但邊有o甘多時間睇甘多書呢?  發表於 12-6-26 10:54

我終於明啦! 唔系真系三篇共八頁閱讀理解,

唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇

原帖由 ckm327 於 12-06-24 發表
唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇咋,加認字&普通話音節!莫講排句成段,就連重組句子都冇考添... ...
我覺得你果間先叫正常

其實學校比咁多閱讀理解d小朋友...佢地係咪真係理解呢?字都唔識多隻...e+讀書真辛苦 T_T

ANNAFRIEND  所以我巳經覺得我女女好叻, 比起我果時簡直超哂班  發表於 12-6-26 10:55

ckm327 發表於 12-6-25 12:56

其實學校比咁多閱讀理解d小朋友...佢地係咪真係理解呢?字都唔識多隻...e+讀書真辛苦 ...
除左閱讀理解, 作文重出位, 基本大部分係我幫個囡作好, 寫埋比佢抄. 有次有個功課, 幅圖係司馬光打爛個缸救小孩, 比2行半你, 要作完整故事, 又要揀d字唔難寫, 又要用佢比你既詞語, 份功課其實係考我.

回覆:kc1016 的帖子

Chowying 發表於 12-6-21 00:11
我個囡(P.1)中文超級差, 閱讀理解只有1/3分, 聆聽超低, 太約只有2/10左右, 說話講4幅圖大概只有6/10,  出年 ...

我女女上小一後我先知原來中文科係最惡攪的一科. 以前驚死佢地英文唔得. 原來而家最深的科目係中文科. 因為學校大部份係考課外的, 只有20%是課內. 我大女上學期兩科閱讀同寫作都係維持在5x, 都係唔合格. 但一到下學期就兩科都合格, 而且寫作越考越好, 今次差不多達A. 閱讀都進左十幾分. 你問我點同佢溫, 我女女無任何補習, 都係臨考試比幾篇閱讀理解佢地做. 書都唔係成日有時間睇. 寫作就只係比課文詞語佢地作下句. 真係溫得好虛無縹緲下. 我想唔知係咪同佢地大個左理解力又好左有關. 英文科我會自己跟返, 數學科暑假我搵專科幫佢, 中文科我都想搵專科幫手, 但問邊度好, 個個都冇IDEA. 中文科專科補習都唔係o甘易搵.

回復 ANNAFRIEND 的帖子

如果真系冇乜課本去跟, 真系唯有平時睇多d. 唔睇多d, 理解又差d. 唔睇多d, 作野又少d...

ANNAFRIEND 發表於 12-6-26 11:12
我女女上小一後我先知原來中文科係最惡攪的一科. 以前驚死佢地英文唔得. 原來而家最深的科目係中文科. 因 ...
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到嘢呀, 課文讀得唔錯喎, 點知原來識讀唔識解, 8, 9成既字都係我教番個囡, 唉 我都明中文要睇書, 唉! 我見考試卷既程度, 入小一前起碼要識3, 4千字, 唉! 有排追, 我估追到小三先有機會合格囉, 我都鄧個囡慘!

Chowying 發表於 12-6-26 13:53
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到 ...入小一前起碼要識3, 4千字
入小一前起碼要識3, 4千字????? 我自己都唔夠膽講我識3,4千字呀.......

點算好 發表於 12-6-26 14:59
入小一前起碼要識3, 4千字????? 我自己都唔夠膽講我識3,4千字呀.......
我不是隨便講, 真的睇完d卷有感而發嫁!
例如:  遍文章寫"游到終點, 得到第一名", 答案d choice 用上"表示了他的勝利", 你要識多好多字先會明揀呢個.

重有作文考試係不供詞, 今次重要作複句, 即是 "於是"句, "因為, 所以"句; 你冇識多幾隻字, 真係寫唔出嘢呀!
囡囡小一前己學side"我自己會讀"d字, 果到都有9佰幾個喇, 所以呢, 你自己識左, 用開, 唔多覺姐

點算好 發表於 12-6-26 12:31
回復 ANNAFRIEND 的帖子

如果真系冇乜課本去跟, 真系唯有平時睇多d. 唔睇多d, 理解又差d. 唔睇多d, 作野又 ...

其實係架, 考課外多過課內, 唔睇多d課外書又點惦?小二都未算d咩, 小三中作要250個字啦. 而家開始唔儲返d詞語加句子結構, 上到小三死得.

Chowying 發表於 12-6-26 13:53
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到 ...
我女女又係英文較好, 因為英文係貼近課程. 未上小一前我都只係谷女女睇英文書, 所以暫時英文都沒困難. 諗住自己係中國人, 教中文有咩難度, 點知完全唔係呢回事. 當然我女女同大部份小朋友一樣都死o係閱讀理解方面. 今次考試前一個月開始我日日比一篇閱讀理解佢地做, 做多左又真係做快左同理解好左. 唔知係咪真係對今次有幫助. 佢地成績真係唔錯. 我算好滿意了. 或者由而家開始你都日日比一篇閱讀理解佢做, 都學到唔少生字. 中文除左多睇書我真係唔知點同佢地溫習. 唯有咩都試下羅. 仲有我女女之前好抗拒普通話, 所以我一定唔可以搵普教中的學校.
‹ 上一主題|下一主題