用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?
樓主: ckagi
go

王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀? [複製鏈接]

回覆:ii323 的帖子

我呢兩日睇左pk 同wkf 呢度嘅留言,留意到 pk 近排由溫校長掌舵後有一些人事改變且引起一些風波,唔知現時pk settle down 未?

另外wkf 亦有2名校長, 小學部 ms Din ,另一位唔記得,亦都離任(原因我印象中不是負面的) ,現時由兩位課程主任暫代校長一職。 而總校長仍是同一人擔任

兩位都有很多人話行政方面有很大改善空間,這可以理解,始終是新校

硬件設施,兩間都不相佰仲,有人話pk 多一個泳池,其實wkf 都有泳池,不過要用隔離 國際學校個泳池

校風同學生評價都幾正面。係差唔多

回覆:ckagi 的帖子

i mean 兩間行政上面有改善空間

想問下,wkf or pk 中小學平日小息同食飯時間係咪會撈埋一齊,定係會獨立分開的?

啱啱去完兩間學校望過下 wkf 中/小學部是獨立分開的,至於pk 只能從閘口遠望所以就望唔到入面情況,觀感上兩間學校嘅學生都幾純樸

Finally is ...............................WKF

ckagi, you made a right choice that I did it in the last year.  My son can write short stories and communicate well with foreigners. Its academic is no need to be worried.  Its weakness is not noble enough for future social network built-up.

如將來在本地升讀大學, wkf 是否適合?

培桥是左派学校,是吗?在国教方面又怎样?

回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

福建、香島又算吾算左派?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

想問WKF的功課多嗎?

王錦輝
國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅

引用:王錦輝國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅

原帖由 jeremyphlam 於 13-04-16 發表
王錦輝
國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅
Sorry 唔係好明白……

jeremyphlam  sorry, suggest WKF  發表於 13-4-17 12:28

回復 jeremyphlam 的帖子

下!?即王錦輝有國教?咁同一般家長的印象未好吾同!

jeremyphlam  sorry, suggest WKF  發表於 13-4-17 12:28

引用:Quote:原帖由+jeremyphlam+於+13-04-16+發

原帖由 florriehill 於 13-04-16 發表
Sorry 唔係好明白……
我估佢係建議揀王錦輝。

jeremyphlam  so smart, haha!!  發表於 13-4-17 12:29
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

哦!但培僑冇竹「特別」國教事件呀!不過係按我既標準去衡量,一般家長又未必認同我既睇法。但我鼓勵有懷疑問清楚,吾好人云亦云,搞清楚你怕乜,學校又教乜。今日吾係有新聞話好多間天主教學校有搞國教課程嗎?有些事去了解下,自己再去理解比較好。吾好因為個背景似紅而吾考慮,又吾好因為背景看似冇野而結果卻似是而非,暗地裡染紅了都不知, 錯誤地選了佢。

回復 happyvv 的帖子

Really ? !

回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

培僑。。。不会辦国教!

2選1,我選培僑

王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面的培訓尤其好

引用:王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面

原帖由 cp1234cp1234 於 13-04-19 發表
王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面的培訓尤其好
咁中英數呢?

‹ 上一主題|下一主題