用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望有second in,收嘅機會率
樓主: elee829
go

德望有second in,收嘅機會率 [複製鏈接]

回覆:德望有second in,收嘅機會率

恕我愚昧! 真係唔明, 有感而發, 不喜勿插!! 成日聽到GH家長及校方好強調要入GH要智同道合, 最重要是家長能認同學校的辦學理念,共同達致「全人教育」的宗旨。就字面來看我相信冇咩家長入得Gh會唔認同, 但德小唔收返所有德幼學生, 無論收返3/7 , 6/4, 9/1 都好, 這是否代表經過三年學習都有家長或學生還未學習到認同學校的辦學理念呢?究竟點先係「全人教育」的宗旨?  

其實我相信"認同" 與"實際行動" 是有分別的

簡介會裡有位家長問過校長, 點樣去睇小朋友參與課外興趣班, 點為之多與少, 校長回應係, 小朋友已返學半日, 對於幾歲小朋友嚟講, 應已足夠, 如果要用實際數字, 1-2個係妥當, 但我相信, 好多家長起碼每星期安排5個以上興趣班, 咁當然, 有d小朋友體力上係應付到, 甚至真係每樣都好有興趣參與, 咁又係咪同學校嘅理念一致?!

好多k3家長, 會再考其他小學作back up, 這是無可厚非, 若果本身嘅小學已收, 但有更大名氣如拔萃比offer小朋友, 會否放棄本身已讀3年, 大家都認同辦學理念的學校? (此例不一定係ghkg)

真人事例, 我認識有家長一旦入了所謂名幼, 以為同小學一條龍, 大安旨意, 不太理小朋友在校情況, 同學校沒甚配合, 最後, 小學部當然無比小一學位呢位幼稚園生, 咁, 又是否學校責任?

不過我都有一個疑問, 若然某一年嘅k3學生平均水平提升, 學校會否仍已70% 或 80% 作為一個指標去收自己kg 學生?

以家長角度,是找對學校和自己理念一樣給女兒,但對某些女兒的性格、能力對配,以孩子角度看,又可能不適合。

所以沒有最好的學校,只有最適合的學校。

LAWYIMYU    發表於 13-2-25 14:03

ME1227 發表於 13-1-21 13:15
從何得知5000人? 應約3000人左右

我都想知點知/點解話有5000人報?記得交報名報時,有家長在EK話最後果日去,個application number 都只係去到二千幾,何來5000人?我覺得應該二千幾最多3000人報

ivvibb 發表於 13-1-21 17:45
其實我相信"認同" 與"實際行動" 是有分別的

簡介會裡有位家長問過校長, 點樣去睇小朋友參與課外興趣班, 點 ...

""不過我都有一個疑問, 若然某一年嘅k3學生平均水平提升, 學校會否仍已70% 或 80% 作為一個指標去收自己kg 學生?""

--> 呢點我都有同樣疑問。

我覺得如果真係家長或小朋友的表現令學校覺得唔適合,唔俾上小學都冇辦法,唯有認命或怪自己做得唔夠好。

但如果小學部一開始就設立上限,最多只收某一數目學生(如150 德幼生上德小),而德小事實上是有足夠學位(225個)收全數德幼生,K1一入去係180人,而這180人是從3000人中選出來,經過兩輪面試才入選,理應都選了同學校理念一致的家長。大家亦知將來有德小offer 就不能大抽獎,即選擇入讀的家長都係一條心想女兒讀上去,為何學校還是設升德小上限,一開始就定了三年後有30人一定要走?那麼即使180人都是合適,咁都收唔晒(或要等waiting)? 點解要留位俾外校生考而不給機會全部已培養3年的自己KG 生?

唔記得是在上次簡介會定EK上好似聽到將來會有個專人評估小朋友是否合適上小學部,而且在K2尾就應該知結果,如果係咁,真係唔收都起碼可以有時間去考其他直資/私小,會好些。

隨著幼小合併,加上德幼運作了數年後行政上作出更合適的調整,希望有幸入讀的家長小朋友可以更有福

引用:Quote:ivvibb+發表於+13-1-21+17:45+其實我

原帖由 sarubuta 於 13-01-21 發表
""不過我都有一個疑問, 若然某一年嘅k3學生平均水平提升, 學校會否仍已70% 或 80% 作為一個指標去收自己kg ...
其實d band1學校只係當小朋友同家長係一盤棋呢個係事實,用佢地保名聲亦係事實,,可惜我又想參與呢盤棋局,唯有in左先,收左後努力爭取做"車馬炮"!

sarubuta 發表於 13-1-21 22:49
我都想知點知/點解話有5000人報?記得交報名報時,有家長在EK話最後果日去,個application number 都只 ...

我估佢講既係小學有5000 外來生去爭
3年後, 我地都會係其中一名....

矛計! ....今天連2ND IN 都矛機會....

題外話:

岩岩同朋友傾開....
佢叫我估GH 小學英文科平均幾多分?

我估90....結果係95!!

哇! 哇!! 哇!!!

引用:題外話:+岩岩同朋友傾開....佢叫我估GH+小

原帖由 hastalavista 於 13-01-22 發表
題外話:

岩岩同朋友傾開....
所以咪有咁多人報名參賽,直頭係博一博啦,09年仲有會考時,有14分有85%....值博好高!

引用:Quote:elee829+發表於+13-1-22+12:31+所以

原帖由 ting-ma 於 13-01-22 發表
haha..咁條數咪係咁計lor~~
after get offer 的70% (for P.1 offer) x ??% (F.1 offer) x 85% = enter U p ...
哈哈,係囉,就係計"機會率"之嘛

引用:我覺得德望係一間好學校,+校園靚,+唔洗講,+

原帖由 yslgirl 於 13-01-20 發表
我覺得德望係一間好學校, 校園靚, 唔洗講, 幼, 小, 中同一個site, 培養歸屬感very good, o係度讀既學生都有 ...
絕對認同!

請問2nd in 考乜?

2nd in 是否都是group in? 同上次差不多? 要in 家長嗎?

一定in家長!

MissMusic 發表於 13-1-20 13:51
唔係喎! 我身邊的朋友都有second in. 看來唔少人有second in 先啱!

聽到身邊有好多朋友都收到2nd in 信 woo......

大家今個星期六加油。

考家長到唔知問乜,到時真係要自由發揮。

sarubuta 發表於 13-1-21 22:49
我都想知點知/點解話有5000人報?記得交報名報時,有家長在EK話最後果日去,個application number 都只 ...

我是聽朋友說的..他的親戚認識那裏的校長..
以我所聽...2ND IN是會IN家長的...所以要穿得端莊一點...
我的是兒子...所以我並沒有APPLY啊..
‹ 上一主題|下一主題