用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎?
樓主: Christy_Pau
go

有小朋友入讀 的媽咪入來傾下好嗎? [複製鏈接]

Re: 有小朋友入讀 <康傑幼稚園> 的媽咪入來傾下好嗎?

Christy_Pau ,
nice to meet you too.

wawa,
我係10:30的,我問過呂主任可唔可以下午,佢話無的哦!
:

Christy

我都唔送我個仔返學咁即係睇唔到 :evil: ,但我自己有V到小小但我老公唔記得開聲,我自己就有同佢映相,因為o個日掛住映,都睇唔到佢表現成點. 所要想睇帶law.

KK

咁可能我走你就出現lu.

各位,
我返埋今日放假lu,年初六開啟市.   但個仔要返埋下星期一先放假. 17 Feb 又返學.

wawa :
錄影無開聲, 咁大件事件.

26/02 學校 open day, 我諗到時學校會擺校慶d相出來比人欣賞, 到時你咪可以要求晒相 law.  
我地都吹緊學校快d交出錄影帶給我們看.

乜你公司咁好, 07-08 FEB 唔洗返工. 正!

Christy

我請

我都同大家拜個早年:

祝大家新年進步, 萬事如意.
小朋友快高長大, 聽聽話話.

各位:
    你們好,好耐無上來﹗今天是家長日,我好興奮,因為是我第一次作家長見老師呢﹗哈﹗小女上n班班主任是周老師,我見她好像戰戰競競,很有趣﹗剛好今天是我女兒三歲生日,周老師送了她一份禮物,是髮夾,相信是她自己掏腰包買的,很感動呀﹗
     小女返了個多星期學,似乎開始適應了﹗我覺得青衣康傑的老師很友善,尤其龍校長,小女常說是她的friend,哈﹗
心然媽

wawa,
您就好啦,開始放假了,我要9號才開始放假
我囡囡今日無駛返學了哦!n班的要返架?

都係同大家拜個早年.

exclaim: [size=large]祝大家新年快樂

sumyinmama:
嘩, 周老師都幾錫小朋友喎, 自己掏腰包買生日禮物比小朋友.  
你當日有冇睇校慶的影帶呀?

派了成績表, 你地小朋友d成績如何呀?

祝大家新年快樂﹗

我囡囡只上了兩個星期,因此我都不太清楚有校慶,沒有看呀﹗後來我才知道是20週年﹗

恭喜發財.祝大家身體健康,各媽咪青春常駐,各小朋友快高長大,聰明伶俐.

放咗咁多日假大家一定玩得好開心喇.(我上星期五收爐,到初七至開工呀) 不過我亞仔就玩到顛晒,唔肯瞓晏覺呀.呢兩日都攪咗好耐至瞓著呀.到下個星期返學佢唔肯瞓晏覺真係唔知點算.

上星期派成績表如何呀,我係最後一個見,所以見咗成50分鐘呀(見完出嚟望吓表我都嚇一跳呀,乜傾咗咁耐)我亞仔返咗學一個月各方面都有明顯進步,希望可以keep住啦.

你哋有冇訂校慶錄影帶呀,我見好似係$80一盒.

好好享受埋呢幾日假期啦.不過我怕亞仔到時唔願返學咋.(呢兩日同佢講話返學佢已經話"唔好唔好,唔好返學") :-|

話咁快又要開工, 真係有O的唔舍得個假期.
.Happy Valentine's Day

Christy

我無唸到 N 班都有成績表,都無同佢溫過,今次真係自動波,佢地比分係咪好嚴,我見佢最高都係B+, 佢英文係最好. 你個小朋友成績又如何呀!

Ivan

我仔仔返而日日都話康傑同返學

kk1706

我唸佢地開學都早呀,今個星期四就要返啦 (17 feb).

各位你們好:
我今天才開工, 所以今天才可上BK. (唔知點解屋企部電腦唔比我LOGIN, 只可看MESSAGE, 不可覆 MESSAGE).

wawa:
我都唔知佢地比分嚴唔嚴.  你仔仔其它科的成績又如何? 可否講來聽下?
我仔仔N班時的成績就.....嘩....嚇親我.....得美勞係 B+, 其餘係..... A.  
至於今年 K1的成績就差左....美勞,音樂,體育就 B+, 普通話A, 其餘就A+.  不過, 今年K1就有試卷比家長睇番考左D乜野, 合共大慨考左6-7張試卷.  N班就冇試卷睇.  

Christy

你終於出現啦!!!!

我地無試卷,可能叫佢認字, 我地呢間個老師話佢英文好好先B+,音樂都係B+,其餘都係B,常識C+(可能佢仲有懶尿),但係懶尿都係叫常識 , 咁你個O的成績都好好喎. 我都見k1佢地都係有分,個個100分.

wawa :
你仔仔的成績都唔錯喎.  
英文好好先B+, 咁點樣才可以拿A?  
懶尿都叫常識???? 唔係掛??? 是否老師講的?
看來貴校比分真係比得十分嚴喎. 我校可能比分比得鬆D啦.  如果有青衣分校的K1家長入來講下D成績就可以知道我校比分是否很鬆.  可惜暫時未有青衣分校K1家長入來傾下.

嘩, 佢地個個100分, 乜咁犀利?  

係呢, 你有冇買錄影帶?

Christy

我上次曬

wawa:

我記得好似係DVD來的 (不過要再問清楚).  每隻係$80.

在 N 班拿成績表時, 我問老師點考小朋友.  老師話:
1) 常識考:  例如, 橙係咩色.
2) 數學則考數概:  例如:  董得什麼是大, 小; 長, 短等.
3) 中文考:  看圖認字: 例如: 比幅有車的圖畫, 隔離有個車字, 看看小朋友會否董得讀個車字出來.
4) 英文考認字:  A, B, C 等.

大概係咁.

Christy

常識如果係考顏色佢應該會叻過英文喎 ,佢basic 既顏色係完全無問題,佢連pink 同purple 同分到喎, 但個老師同我講話佢仲未叫人同大小便 ,唔知係咪間間學校唔同呢. 咁你有無訂到dvd 呀.

wawa:

你個仔幾多歲呀? 點解仲未叫人同大小便?

我已訂左DVD啦.  你有冇訂?

Christy

佢而家

Dear Wawa,

My daughter is now 2.3 years old, 佢識叫人, like auntie, uncle and etc...

I would suggest you to train your boy to 叫人 everytime you are with him, at the beginning, you may request him to say it with you, follow what you said.  Gradually, he can do it by "himself".  Just give him some time to adopt to 叫人 initiatively.  Remember to give him more "encouragement" because kids like parents' praise.  

This is a good practice, even to his self-development.  Like my cousins, since their parents never train them to 叫人, they are not willing to 叫人 and now it is too late to change this fact because they are already 10 years old.

So, just do it fast, do it soon.
‹ 上一主題|下一主題