用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

是大B或是細B.若是細B,repeat一年應該不受影響.最多沒了一年學劵.

回覆:嫣爸爸 的帖子

只得5分,所以只能向d小人選的學校入手,但我又要有真正支援SEN的,同希望老師會包容嘅小學!

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

回覆:嫣爸爸 的帖子

他是07年6月的,因佢遲緩問題學卷反而申請到多一年呀!

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

講程度王余家潔,宣基和坑口信義會,那間較谷,而那間對教學較熱誠,最後3間的功課量是如何?

回覆:PHJW 的帖子

我記得EK 有家長在信義會上聽到不太support SEN

不好意思!想問是哪一方面的學習遲緩?若不方便,可PM我.因為我妹妹是這方面工作.建議先作詳細評估,不要靠幼師單方面的評鑑啊!

之前,有POST說基德今年有4班.相信教育局讓這些少班學校可以擴班,一定有原因的.我不知道基德和梁省德之間的優劣.只能從這個角度去作主觀猜測.或者再觀察和比較一些能擴班(重新回復正常班數)的小學.  基德.....打電話直接了解,甚至在開放日參觀.直接理解比聽得說三道四好.有人指這些有太多打手.不知哪是真?自己了解後再參考這裡的言論,應該比較好.

以我經驗,不要怕派不到,通常第一次都派不到,因為大抽獎機會是人人平等,你放棄就已經輸了。

引用:回復+bebesoky+的帖子 其實,將軍澳今年有

原帖由 嫣爸爸 於 13-09-05 發表
回復 bebesoky 的帖子

其實,將軍澳今年有幾多個升小一的學生?
要詳細數據,買些天書作參考吧,我當年較變態的前前後睇咗10本

將軍澳區4間直資:優才,陸慶濤,真道,播道。跨區最近直資:油塘福附。選直資就睇中學成績唔係睇小學有幾出名吧。所以用接龍中學成績計:優才,陸慶濤,油塘福附較好,真道追緊上來。

係本區德寶幼稚園除了係英文上課,外藉教師教外,其實口碑麻麻,教好的英幼係翠茵、綠茵,零晨就要排隊。

如果會考九龍區既幼園或小學咁做法又不一樣了。

引用:回復+嫣爸爸+的帖子 P.S.+因為今日報章說

回復 嫣爸爸 的帖子

P.S. 因為今日報章說現時資助小學學額明年應付不了需求.令我有點不舒服.
每年都不夠,因為多雙非和新移民,所以香港怨氣咁重。睇數據就要教局或買天書揾,或者呢道有個叫Ian tsang教育專家定期有出分析,自己search吧

引用:之前,有POST說基德今年有4班.相信教育局讓

之前,有POST說基德今年有4班.相信教育局讓這些少班學校可以擴班,一定有原因的.我不知道基德和梁省德之間的 ...
我仔係整體發展遲緩,即大小肌言語都慢,佢未到2歲已經評估左,所以讀左4年兼收位幼稚園,今年K3因為已經足6歲,所以先轉番普通位,雖然佢比自己係好大進步,但始終都較人慢!之前打過去基德查詢,初步感覺良好,今個星期日基德有開始放日,我會親自去了解!

引用:講程度王余家潔,宣基和坑口信義會,那間較

原帖由 PHJW 於 13-09-05 發表
講程度王余家潔,宣基和坑口信義會,那間較谷,而那間對教學較熱誠,最後3間的功課量是如何?

...
坦白講參觀頭兩間感覺不好,尾果間ek已有人說他没有任何支援的
傳聞王余家潔只谷精英班,宣基給我印象差都係無支援和寸,你search 下ek 就知宣基有很多支持者亦有受傷害家長(否)白

PandaVV  我認同. 王余的設施非常好, 但欠缺SEN經驗. 宣基.......我唔會考慮  發表於 13-9-10 21:31

提提大家,留意ek有個貼講學校開放日,將車澳區好似9月14/15日有幾間做開放日或東港城有展覽,你們留意下,參觀學校和上體驗日先了解學的。

pris328 發表於 13-9-5 21:03
bebesoky你真系慧眼。我都覺得依間學校打手特别多,上年見甘多post話依間好,甘咪去参觀下,點知吾原來吾系 ...

你話我係打手??哈哈!我個仔上年係k2,參觀幾間小學無話唔俾k2家長去!!唔使咁敏感!如能令你暢所欲言,你當我係吧!基德也參觀過,校舍大,環境不錯!我記得有位義工家長帶我參觀,佢有三個小朋友都係讀呢間!不過我地行過去要十幾分鐘!聽說景天隔離間黃澡心也不錯,有沒有家長俾些意見?

回復 bckwong 的帖子

你好, 我個女係響景天讀的, 現在已經係3年級, 你講得啱, 學校有功課輔導同埋托管班. 等D在職家長可以放心有個地方可以去睇住D小朋友. 仲有呢間學校另一好既地方, 係小班教學. 因為每班都只係有16-20人一班. 一年級生仲有雙班主任. 咁樣學生既關顧會好D. 而且今年都開到四班. 呢間學校有佢既優點同缺點. 我亦唔敢話好定唔好. 我只能講句呢間學校啱我個小朋友. 你地可能又話我係打手, 不過我都知道每位家長都會好緊張自己個小朋友, 你地既小朋友性格同特質都唔同, 所以最緊要搵到一間啱自己小朋友既學校.我只係作一個分享, 啱睇就睇, 唔啱睇既可以不用理會. 但係我覺得不用去攻擊所以俾意見既人.

最後, 今個星期六有講座. 你地可以有時間去睇下, 咁樣自己去參觀下學校同埋聽下D學校理念再慢慢選擇吧. 自己親身感受好過聽人既意見.

印象記得有個家長講過王余家潔功課不多, 學生讀得較輕鬆! 但程度無梁潔華深, 真唔知係咪好事~

funnysiu  多幾間學校先再去諗邊間啱你個朋友啦.  發表於 13-9-6 10:37

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-6+09:42+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-06 發表
梗系吾系話你啦,只不過有感而發,我覺得捡學校要信自己雙眼,好過净系聼人講啫!

funnysiu  AGREE  發表於 13-9-6 10:32
bckwong  認同!  發表於 13-9-6 10:02

王余家潔......我曾入內玩遊戲.

我看見有一條跑道.兩個大大的籃球場.一個獨立特大的圖書館.有位教學界的朋友說英文水準課程和要求幾高.還送了幾個小朋友入讀.

funnysiu 發表於 13-9-6 09:35
回復 bckwong 的帖子

你好, 我個女係響景天讀的, 現在已經係3年級, 你講得啱, 學校有功課輔導同埋托管班.  ...

我覺得景天學校細同陰森, 空氣唔多流通咁~ 反而想知景天有咩不足?係咪太多野搞, 反而令到老師負荷大, 邊有精神專心教書呢? 我住學校隔離, 有一晚八點鐘, 見到校長同主任個樣好累咁走..其實改革太多都唔係好事呢~ 學生未必適應到!

嫣爸爸 發表於 13-9-6 10:45
王余家潔......我曾入內玩遊戲.

我看見有一條跑道.兩個大大的籃球場.一個獨立特大的圖書館.有位教學界的朋 ...

聽個位家長講佢既仔入左去理工讀緊工程!而家個細妹升小五, 見到佢個女同佢既同學都幾開朗來買文具! 呢間也值得考慮! 近我地!!
‹ 上一主題|下一主題