用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網如何選擇?
樓主: 妙妙媽
go

35校網如何選擇? [複製鏈接]

回覆 莃允媽媽 的帖子

你其實係邊個網?? 我見你問34 & 35網~~

我都未知!因為24、35我都想了解!

明年要選擇了!心 急!hehe

回覆 莃允媽媽 的帖子

即係你想搬去34 OR 35網??
34網一線: 協恩, 聖羅撒, 官小, 農小, 陳瑞祺, 二線: 合一堂, 獻主會, 基道
35網一線: 紅馬, 天神, 二線: 奉基, 千禧奉基, 黃埔宣道
34網一定多學校揀過35網, 但如派唔到一線可能跌去好差的小學, 只可以講, 35網最少人揀的葛量洪及聖堤摩太一定好過34網最少人揀的小學, 但35只得七間小學揀, 第一志願唔入多數跌去第六志願; 34網還可能有機會入到第二志願

好多人唔博就直接放二線小學喺第一志願, 揀邊區就要你自己再諗~~^^

莃允媽媽  謝謝你寶貴意見!原來聖提摩太二缐!是否開心學校!  發表於 13-12-21 00:04

34 穩陣d,35唔係一,就係七。。

聖堤摩太係三線,35網無咩人㨂首志或次志

回覆:35校網如何選擇?

如果得15分唔想太博,只想穩穩陣陣應該點排好?

35網好簡單:
博: (1) 紅馬或天神, (2) 千禧, 奉基或黃宣 (3-5) 尤其排因一定入唔到, (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博: (1) 千禧, 奉基或黃宣 (2-5) 千禧, 奉基或黃宣 (6-7)葛量洪或聖提摩太
唔博的話, 紅馬及天神都唔駛諗放喺邊, 所以只有呢兩種排法^^

引用:35網好簡單:+博:+(1)+紅馬或天神,+(2)+千禧

原帖由 sze0203 於 13-12-23 發表
35網好簡單:
博: (1) 紅馬或天神, (2) 千禧, 奉基或黃宣 (3-5) 尤其排因一定入唔到, (6-7)葛量洪或聖提摩 ...
咁樣排,黑起上黎連提摩太都入唔到。
1) 填邊間都得,睇彩數
2) 填黃宣仲有可能, 填奉基機會少, 填千禧好渺茫
3) 如果唔填提摩太,好大可能都入唔到,一樣係去葛量洪

回覆:雪~bb 的帖子

其實第一、二填邊間都冇所謂,但係第三就一定係摩太,你番查自行收生記錄,其實摩太每年自行收生都接近收滿,如果第三都唔填,就9成9入葛量洪

如果住喺黃埔花園果邊, 我又唔認為一定要揀聖提摩太!我每年參加葛量洪的open day,覺得老師好有愛心,課程亦不是外邊想像中咁淺!喺bk 搵資料時亦了解過,葛的學生好純品。

如照聖提摩太的校網升中派位計算,聖提摩太的首志成績比紅馬,黃宣,千禧及奉基仲好呀!!仲要首三志係100%派中! 不過我無研究聖提摩太,希望樓主能夠抽中心儀學校^^

上年我只係聽過奉基放第二,識的有兩個入圍,黃宣就真係無聽過!

(申報: 已有直資offer,今年放棄派位)

回覆:sze0203 的帖子

我往年是甲(一) 填紅馬,乙一填紅馬,千禧,黃宣,奉基,葛量洪,提摩太。最後派了葛量洪。同學仔甲一,循道,甲二紅馬,就派到紅馬。所以睇彩數。葛量洪老師係好,但課程就是比同區小學淺,感覺似K3,好彩我地最後叩了另一官校

回覆:35校網如何選擇

你住黃埔就唔會揀葛亮洪, 你放學時間去睇下啲細佬先

引用:你住黃埔就唔會揀葛亮洪,+你放學時間去睇下

原帖由 sissysze 於 14-01-03 發表
你住黃埔就唔會揀葛亮洪, 你放學時間去睇下啲細佬先
睇埋提摩太放學,我寧願去葛亮洪

引用:我往年是甲(一)+填紅馬,乙一填紅馬,千禧

原帖由 Peg_Peg 於 14-01-03 發表
我往年是甲(一) 填紅馬,乙一填紅馬,千禧,黃宣,奉基,葛量洪,提摩太。最後派了葛量洪。同學仔甲一,循 ...
學術葛比提更淺
所以d人揀到冇得揀會揀提摩太

回覆:雪~bb 的帖子

所以35係好特別一區,要求唔係太高,奉基,黃宣,千禧放第一好大機會入到,想入紅馬,天神機會亦相對唔太難,只係要接受入唔到一二選時會派到第七間,所以呢區有人讚亦有人鬧

利申小朋友乙一入左黃宣亦讀得好開心

回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃宣。明年就更加難講了,多著咁多人

校網小又有校網小既煩惱, 但本人覺得這區還是很吸引, 因為還是有7分5(女) /6分4(男)的機會派到理想學校, 而且在我眼裡, 聖提摩太 & 葛亮洪也不算很差, 當中我比較喜歡聖提摩太, 百年老校, 自有生存之道, 而且 上年開始又有新校舍, 我上年是將這放第三志願的. 另, 朋友 女兒在葛亮洪就讀, 聽說校長有教無類, 又有愛心,老師親切有禮, 這應該也可以考慮的.

sze0203    發表於 14-1-6 13:35

henry2006 發表於 14-1-6 10:53
回覆 雪~bb 的帖子

2填黃宣會OK?兩年前我就甲一乙一填黃宣都 沒中,最後派到聖提摩太,好彩最後敲門入著黃 ...

請問 Henry2006 ,你乙二填邊間? 黄宣已是大班,收人數相對多, 甲一, 乙一沒中巳要派聖堤摩太,今年學位都相當緊張, 比較擔心!

回覆 Kaw0307 的帖子

乙二填的千禧,总之黄宣填乙二係一定冇機會!
‹ 上一主題|下一主題