用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友的聲音
樓主: shirley_pot
go

小朋友的聲音   [複製鏈接]

很感動的文章,好彩自己對小朋友要求唔高

回覆:janette_chan 的帖子

吃飯:可以罚佢下一餐無飯吃,唔需要閙。叫至都唔应:可以走到佢身邊,捉住佢對手,蹲下来,平视,然後嚴肅告訴他剛才的不禮貌,以及你将要给他的指示。

謝分享

回覆:小朋友的聲音

Thx for sharing this!!!

唔知小朋友何時才懂明白父母心呢~

係呀,睇完好感動,講得好啱,點解佢bb嘅時候,自己可以有十足耐性+耐心慢慢教,邊教邊鼓勵,反而到而家開始長大d喇,自己嘅耐性同包容開始少咗,其實係我自己要反省下希望要一個開心健康嘅佢定變要佢變成一個讀書機器。thanks for sharing

回覆 shirley_pot 的帖子

感謝將此帖再分享.

希望各為家長記著, 孩子考/派/叩不到你/妳心中的學校, 不代表他/她們沒能力, 更不是他/她們的錯.

你/妳唔開心之餘, 你的孩子也一樣; 作為家長, 唔開心仲可以發洩, 但作為孩子, 他們可以怎樣?

考過學校考不到的, 孩子已經覺得自己比人差了一點, 派不到理想學校, 日日聽到父母嘆氣, 孩子一樣心煩, 但他/她可以怎樣? 和大人一樣發洩嗎? 發洩就俾父母話佢曳, 跟住又被人順勢因考/派不到"好學校"而被數落.... 那孩子還可以怎樣? 哭嗎? 哭出來可能俾人話: 我都未喊你喊咩呀?

孩子只沉默, 只能暗自傷心難過, 這是父母所樂見嗎?

孩子需要的, 其實不是一所好學校, 而是一對好父母, 一個有愛的家庭

學校能教孩子的, 只有幾年時間, 父母能教孩子的, 郤有數十年時間; 返學唔開心可以轉校, 如果返屋企唔開心, 可以點?

請各位家長想想吧 (我自己都要想想)

題外話: 忽然好想作篇: 丈夫的聲音 (老婆, 請不要對我發火!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:我剛走過大家考小學的路,一家人互相鼓勵及

原帖由 shirley_pot 於 14-06-17 發表
我剛走過大家考小學的路,一家人互相鼓勵及支持,包容及了解是非常重要的。

我丈夫一直對的的支持及安慰, ...

回覆:sadsam 的帖子

回覆:hkpapa852 的帖子

這篇文章正好在我迷失時出現, 我本來一直提醒自己一定唔可以O係小朋友INTERVIEW後有任何反應, 但最後我失敗了, 我一直很後悔, 個心好痛, 希望我要好好緊記這只是小朋友的第一個6年, 以後還有很多個6年, 很多個挑戰. 寶貝, 我們一起努力, 給6年時間大家, 我們要用實力去考學校, 再唔係靠政府呢個不完全既制度.
家長們, 大家一齊努力吧!!

當頭棒喝...反省中...

引用:要小心點啊。。。用讚美的句法,可能會好受

原帖由 shirley_pot 於 14-06-17 發表
要小心點啊。。。用讚美的句法,可能會好受落
難道小朋友話打鼓嶺好就由佢去咩?
所以為前程計,總要試叩門。

回覆:shirley_pot 的帖子

好好嘅一篇文章,哭了,因為我都因為叩門嘅情緒而影響到阿女,阿女,其實媽媽好愛你。

哭了,想起自己曾許下的心願'一生只要他活得快樂',真要寫下來提醒自己

‹ 上一主題|下一主題