用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
樓主: Heely
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"   [複製鏈接]

$4800/month

引用:原來咁大件事!!+怪不得我當日下午四點左右

原帖由 vivianthony 於 13-11-01 發表
原來咁大件事!! 怪不得我當日下午四點左右上去辦退學手續時見到有警察要見校長啦!!!
支持樓主講番件事出來! ...
嘩!間學校咁樣唔得喎,我女讀緊一間唔出名的普通學校,有一次佢係學校屙左bubu,學校係同佢換過晒套衫,洗埋校服比番我地,仲要我打去揾班主任,一問就講得出發生咩事喎。

Heely 發表於 13-10-31 23:34
兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"踢波"推卸責任!!!
兩歲半的Ethan就讀於BoxHill  ...
簡直不可以容忍,一定要學校有個明確交代,小朋友保護唔到自已,我地做家長一定悍衛我們的家人,支持你,如果報警學校受壓會不會好點

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

去蘋果日報報料啦,可能間學校有問題,揭佢衰野都好架!

其實小朋友喺呢個年紀EQ尚未成熟,拍打推撞時有發生。但學校和保母車嘅回應確實不負責任,作為教育和照顧小朋友的機構,就算家長不追問也應查究。不過報警也不能解決問題,難道要警戒甚至控告"真兇"? 贊成向傳媒透露給學校壓力使他們正視問題

已經吾系第一次,報警啦,好就表面傷,身體裡面有冇事睇吾到,再吾系下次真系吾知傷邊到,傷到眼睛好大件事,學校吾跟進再隱瞞就教育局,媽媽快處理

vivianthony 發表於 13-11-1 07:54
原來咁大件事!! 怪不得我當日下午四點左右上去辦退學手續時見到有警察要見校長啦!!!
EThan也是Koala C班,受傷當日我地已去學校追問責任,也有要求睇學校CCTV,但學校以不識操作為由拒絕我地查看,直到后來警方到場才查看了小童放學上校車的片段,看不出也看不清有何異常。學校只有四處監控,都是無關痛癢的地方,根本看不見學童,課室、洗手間都無監控,校車也無監控,所以搵吾到證據!但令我奇怪的是到現在為止都未見Ethan嘅班主任,也未有來電問候或解釋!Ethan今年7月開始在BoxHill(都係華景)讀暑期班,那時只有兩歲一個月,中間未間斷過一直升讀N班至事故發生,暑期班時比我感覺好好,后來升左N班後開始不停地有些小問題:1、尿濕褲子(佢一歲已戒片,而且識講大小便,暑期班時都未有過尿濕褲子),老師叫我幫佢帶尿片,我當心疑心佢地有冇准時帶佢去洗手間,如果有准時一個鐘去一次,我敢以母親名譽擔保佢吾會尿濕條褲!所以我堅持吾幫佢帶尿片(如果用左尿片重新戒片好辛苦嘎!)2、手冊填寫不准時。大家都知學生手冊老師日日會填寫,但佢果班是幾日填一次,每次填寫時補返之前幾日未填的叫家長簽名,所以好多消息我地係過左才知道。3、派返來的資料錯漏。一次手冊派錯,一次未派圖書卻再三催促我交圖書,一次派返來一本厚厚的文件要求家長填寫並於21日上交,但可笑的是果本文件是21日中午放學才派返來!4、小朋友放學返來塊面沾滿已干的鼻涕!經投訴后才稍有改善。
今日學校interview,學校昨日來電"安慰",但也只是一堆廢話,未有交代,我想是佢地可能係吾想我地去攪局,心痛啊!作為一間學校竟然不知道自己的責任在哪裡!!!一味地維護自己的聲譽而不顧小朋友死活!!!

我仔上年在n班係調景嶺分校亦兩次被同一小朋友抓傷臉,第二次有一條由眼至嘴嘅血痕,但未至樓主小朋友咁傷。呢個抓人既小朋友亦唔係只抓我個仔。我仔仔因此而返學日日喊唔肯入學校,而係處理整件事上我地對學校好不滿,最後我地亦因此而退學。我當時只好當自己唔好彩,估唔到華景新校又發生同類事件。感覺上當時既班主任唔夠經驗,但班上全是细b, 又每個月都收剛足兩歲既插班生,學生越來越多,老師又睇唔住,咪發生咁既事囉。追追究學校係一件事,最希望樓主小朋友快d好返,唔好好似我仔有陰影怕咗返學。

引用:Quote:原帖由+vivianthony+於+13-11-01+發

原帖由 monkeydiary 於 13-11-01 發表
嘩!間學校咁樣唔得喎,我女讀緊一間唔出名的普通學校,有一次佢係學校屙左bubu,學校係同佢換過晒套衫,洗埋 ...
小朋友似被抓傷。這學校的老師太不盡責,就算真的不關學校事,可能在校車發生,但學校有責任去了解、調查,急家長所急,確保不再有同類事件發生。退學是正確的決定。我小朋友讀緊大埔英藝N班,有次班主任打電話俾我話,呀仔玩玩具時𠝹親少少塊面。呀仔放學回家,個傷口細到我幾乎睇唔到。呢間學校以負面新聞多見稱,但我的經歷係老師們,學校護士都細心盡責照顧小朋友,有耐性教導學習、說話、企係度wee wee。班主任會躺在仔身邊氹他訓覺,也幫他戒掉啜奶樽訓覺的習慣。她們不會嫌我仔係細仔,坐唔定,講BB話,是我意料之外,我感到恩恵。有時覺得小朋友返學遇到好老師與否,同我地返工遇到好老闆與否,都係一樣,睇你好唔好彩。

當日已同警方去瑪嘉烈驗傷,但醫生都吾肯定係麼也傷,仲話驗傷尼件事應該係警方做而不是醫生做,我真係好無語啊!!!

worldcat  報左警由警察做野、驗傷要由指定醫生做、如法醫或讀過相關課程嘅醫生。  發表於 13-11-1 10:52
碟碟  要先報警, 再安排/ 要求驗傷~  發表於 13-11-1 10:37

有冇問小朋友痛ma,有冇帶看醫生

回復 Heely 的帖子

公道D講, 醫生又唔知成件事點發生, 最多都係講出某D可能性架o者, 要追查原因始終都要由警察做

揾記者, 用傳媒壓力要佢比番個交代, 本來小朋友打架,推撞或自己跌倒都好平常, 但傷勢如此嚴重, 而且係一而再, 再而三咁發生,學校同學車都若無其事, 互相推卸實在令人髮指 明白同學中可能會有侵略性較强既小朋友, 老師可能一時無留意, 但發生左咁多次都無處理, 實在不能接受

worldcat  agree, 就算俾同學仔整傷可以唔追夠、但學校一定要交待。  發表於 13-11-1 10:54
worldcat  agree, 就算俾同學仔整傷可以唔追夠、但學校一定要交待。  發表於 13-11-1 10:54

學校簡直系離譜,小朋友年紀細,一定系老師,學校責任!

Ethan好慘,睇到都心痛!
學校好離譜wor。小朋友受傷在所難免,最可怕是學校推卸責任!
是我一定追究到底,同埋唔會再比他返學
安全最重要!

tc080628 發表於 13-11-1 00:07
可憐的Ethan,樓主,一定要搞大佢,殺一警百,最好call埋蘋果日報幫手

借用媒體逼學校交代都是一個方法
反正學校不仁,我地不義!

碟碟  樓主已經好克制, 但查問左咁耐都無交代, 唔接受囉....  發表於 13-11-1 11:13

學費都唔平架喎,想不到會這樣,是否同學仔做的,但四次了,老師都沒好好睇住,學校有責任

vivianthony 發表於 13-11-1 07:54
學費唔平架喎,真係貴嘢唔一定好,但我女兒讀公屋內的幼稚園,些老師好有愛心,仲好關心小朋友,學費又平,真係有底食夾大件的感覺

vivianthony 發表於 13-11-1 08:20
$4800/month

還要沒學劵的,是嗎?
‹ 上一主題|下一主題