用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何面對小朋友浪費時間
樓主: S-Kwok
go

如何面對小朋友浪費時間 [複製鏈接]

回覆 每日媽媽 的帖子

孩子對媽咪何時會動怒,和動怒的原因,有點confused 喎。教導孩子,先從溝通著手,真的要很明白孩子的想法和感受,才能有切入點的。

我女升左小二都變得懶左,把功課拖長時間做昨晚做份要畫畫的功課,由5.30 pm 做到7 pm都未完。扣自由時間已扣左,扣到書都無得睇,之前獎佢都無用。佢最喜歡把中文拖到最後做,下年小三學校比多d功課佢做就大鑊。

真係好怕佢有畫圖同書法的功課。

引用:小朋友往往會用20-30分鐘去做一件只需10分

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+12:39+記

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
可憐佢無時間玩的, 所以無得扣
至於食tea, 得15分鐘唔夠扣
因為測驗默書, 睇書時間 ...
應同!都已經無得扣啦!

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+14-11-13+發表

原帖由 S-Kwok 於 14-11-13 發表
已經快手嗰日比佢落公園玩半小時
只會更加唔專心,成日問住你幾時落得,一個「字」分三次寫,叫佢唔好再講,佢就寫多一筆,再講!
仲衰!
玩完番嚟,你預成日就乜都唔好再做了!

我女去唔去公園都是正常6.30 pm 完成功課,如果無抄寫或畫畫的功課。近來自己身體不適,放學帶唔到佢去公園玩,唔去公園佢都是拖拖拉拉到6.30 pm才完成功課。唉……佢就不如去公園玩45 mins, 之後回家休息看半個鐘書才做功課,好過現在佢都唔知做乜,浪費時間攪到玩都無得玩。

唉……基本上我病了,我都唔多覺得佢會自動波。除左叫佢去超市買餸就真係比佢爸爸快手,不會去左慢慢行超市。

我果個剩係一支筆或一舊刷字膠已經可以令佢環遊宇宙太空幾個鐘喇...

我女都係越忙越快手,越得閒越摩
Twins 媽咪

由幼稚園開始做功課已set "法定時間",每日二至四任何半個鐘,過左時間唔比做。小一,所有填色畫圖要留最後才做,一個鐘內要完成功課(當然有時睇情況調整),六點鐘後唔比做。沖涼十分鐘內要沖完,食飯一個鐘。。。

我個仔係慢郞中,一唔同佢計時就會慢得好緊要,解釋晒"快手"既好處,慢吞吞既壞處,都冇用!浪費左時間冇得玩同睇書,佢會唔開心,但下次又係咁,又重複!

幸好我係家庭主婦,可𥄫住佢,同佢計時暫時係唯一方法。

回覆:mimics218 的帖子

莫講話小朋友,大人都有呢啲情況,好多人渾渾噩噩去到三十幾歲。小朋友有依啲情況其實也不用太過緊張

醒目開學勳章

回覆:如何面對小朋友浪費時間

我女都係咁,樣樣hea住做,拖到慢一慢。。。 做功課周圍望或者發呆。。

引用:莫講話小朋友,大人都有呢啲情況,好多人渾

‹ 上一主題|下一主題