用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿女未識晒A to Z, 係咪吾洗去見民生?
樓主: cc201203bb
go

阿女未識晒A to Z, 係咪吾洗去見民生? [複製鏈接]

引用:回覆+CaCa800+的帖子 真係一模一樣,喜歡

原帖由 siukitty 於 14-11-14 發表
回覆 CaCa800 的帖子

真係一模一樣,喜歡說話但不喜歡認字!而家他已K1了,反而想緊有咩小學唔洗咁谷咁學 ...
可以考慮國際學校,或私校CKY同啟思小學。

引用:回覆+chok0925+的帖子 要中問中答,+英問英

原帖由 piggymonkey 於 14-11-14 發表
回覆 chok0925 的帖子

要中問中答, 英問英答 = 要教小朋友見人講人話, 見鬼講鬼話, 得個2歲人仔, 真係可以 ...
我囝基本可以,不過佢唔識ABC我諗住聽日in完比佢去對面公園玩

引用:回覆+chok0925+的帖子 要中問中答,+英問英

原帖由 piggymonkey 於 14-11-14 發表
回覆 chok0925 的帖子

要中問中答, 英問英答 = 要教小朋友見人講人話, 見鬼講鬼話, 得個2歲人仔, 真係可以 ...
我地係廣東話家庭,囡囡上星期in完,撞正net in, 佢識自動波用英文對答,不過佢唔識abc

回覆 bubibbu 的帖子

我囡都係,2歲時教佢A-Z教到嘔血都係唔識,對文字無興趣,所以教佢中文字更加唔洗諗,我亦都放棄左再教,因為我小朋友真係未ready,不過一年過去左,而家3歲了,佢對文字興趣大左好多,A-Z PN學校已教識佢, 中文字K1老師對佢更加係讚不絕口,班中年紀最小,但學得不比大B差,所以有時真係時辰未到,急都急唔黎

引用:回覆+bubibbu+的帖子 我囡都係,2歲時教佢A

原帖由 kkqueendom 於 14-11-15 發表

我囡都係,2歲時教佢A-Z教到嘔血都係唔識,對文字無興趣,所以教佢中文字更加唔洗諗,我 ...
同意!有些小朋友兩歲已經認得A-Z, 但就不一定識講完整英文句子。我個囡懂用英語溝通就認唔到A-Z。每個小朋友都有不同,逼到冇用,唯有返學等老師教。

其實小朋友講野叻仲難得,識字母係遲早的事,反而喜歡說話,愛表達,好難訓練到,如果小朋友不愛說話,難改變他性格

民生也許是一所好學校,但請大家別介意,我真係唔欣賞也唔明白點解要考認字作為入學準則?

引用:民生也許是一所好學校,但請大家別介意,我

原帖由 siukitty 於 14-11-15 發表
民生也許是一所好學校,但請大家別介意,我真係唔欣賞也唔明白點解要考認字作為入學準則? ...
係lu,A-Z唔係應該入咗幼稚園才學咩。就算小朋友本身已經識,都唔應該是收生標準。

siukitty    發表於 14-11-15 20:49

回覆:阿女未識晒A to Z, 係咪吾洗去見民生?

認字主要是有耐性同時間跟bb一斉玩。

撞正男NET, 諗住都衰得, 因亞女之前有IN過男NET, 表現得好驚, 點知今日個男NET好NICE, 仲讚亞女好靚女, 見亞女漂漂然跟左男NET入去, 我尾隨, 之後就好似上左電甘, 狀態大勇甘, 答得快,問得多, 亞女答左好多題, 男NET話亞女反應好快, 送左個手指公比佢. 自己都好滿意亞女今日表現. IN完去對面公園玩玩.

引用:Quote:原帖由+siukitty+於+14-11-14+發表回

原帖由 bubibbu 於 14-11-14 發表
我個囡都係, 講野一流 , 認字九流.. 每次攞槐ABC板出黎, 即刻轉身話玩其他玩具,或者叫我讀書.. 比去激c.. ...
我個仔都係,講野好叻,一望到啲字就掉頭走,我用幾多心機時間去教佢都無用,佢唔受教

回覆 johnnywalker 的帖子

唔係香港教育有病,係香港人有病,幾千人爭200個位,你要學校點選人,亂選一通又比人話,要求高一d 又比人話,要你響5000 人入面選200 個,你又會點選?? 個個都驚輸在起跑線, 做到競爭越黎越大。

fungchiying    發表於 14-11-17 15:36

甘你就錯喇, 從來都係因為有比較才會出現制度,唔係d 家長要show off 自己仔女去爭取佢地需要既學位,呢d 制度係唔會定出黎。 你可以睇返三四十年前,基本上坐響到望下個樣甘就收左。當時仲要係十幾萬人。

fungchiying    發表於 14-11-17 15:36

但入左這些小學之後,還有中學,學費很貴呢!

引用:回覆+CaCa800+的帖子 但入左這些小學之後

原帖由 siukitty 於 14-11-15 發表

想小朋友愉快學習,就要付昂貴的學費。同我小時候讀書是兩回事,一般小朋友都讀津校,只有成績不好先要讀私校。香港教育是否很失敗?

siukitty 發表於 14-11-15 20:31

小學平過幼稚園,而中學係資助的

若果我話in 果時有小朋友唱歌比老師聽你會點睇,以前民生從來都冇考過wor.  要突出自己就會有人show off,  呢d 就係競爭,時代一直在變呀。
‹ 上一主題|下一主題