用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 看書好快,是好是壞?
樓主: frenchfries
go

看書好快,是好是壞? [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-21+16:57+咁中

小朋友好多事係出乎我哋成人意料, 好多時只要勾起咗興趣就可以 "赴湯蹈火".  閱讀都唔例外, 因此唔需要計佢睇書快, 慢.  

(小女試過一個下午呆喺房睇晒 517頁嘅 Land of Stories , 睇咗後會主動分享情節同追看下集,亦試過一個下午呆喺房發夢, 只睇咗幾頁書, 看後不知所云)

回覆:YolandaTam 的帖子

問題是閲讀理解仍不高分,而且成績只是中下。已高小還有很多不小心的錯漏,不是看錯就是抄錯

引用:問題是閲讀理解仍不高分,而且成績只是中下

回覆:看書好快,是好是壞?

今日問呀女,有D出乎意料。佢一小時可看百幾頁英文大人書,我問她會不會每一隻字睇,佢話會!咁多年我一路以為佢跳睇,原來唔係。我問為乜佢睇得咁快,佢話「唔知」。都唔知有幾成真。

我又問,咁你看測驗考試題目是快睇定慢睇,佢話一快一慢。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:問題是閲讀理解仍不高分,而且成績只是中下

原帖由 frenchfries 於 15-09-22 發表
問題是閲讀理解仍不高分,而且成績只是中下。已高小還有很多不小心的錯漏,不是看錯就是抄錯

...
暫時放下高不高分,你認為她理解能力有無問題?有時高分和能力未必相同。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

frenchfries 發表於 15-9-22 22:39

...

每個孩子都是獨特,高小的閱解答案未必咁直接,要明白寓意等等,既然ji閱讀幫唔到,就要另想辨法

回覆:Caliburn2015 的帖子

佢話1小時看完一本"land  of stories"。好鍾意,堅持要買成套。

AD有咩徵狀?

重點係睇完本書有共嗚?憎恨?失落?警醒……不同情感,重點唔係睇得快。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

除了第一項,其他都無。但不小心也只限於文字、數字,連驗眼也讀錯字母。其他活動好少會不小心。

引用:除了第一項,其他都無。但不小心也只限於文

原帖由 frenchfries 於 15-09-23 發表
除了第一項,其他都無。但不小心也只限於文字、數字,連驗眼也讀錯字母。其他活動好少會不小心。

...
驗眼讀錯,是指同一行其他字母很快讀出來但其中有一個半個會讀錯。

我問過啲機構,他們問了我幾條問題就話唔係讀障

MrBeast  What abt 感統和/或前庭問題?  發表於 15-9-23 19:11

可唔可以抗議把caliburn2015封戶?

此君是培養孩子閱讀的箇中高手,如能分享,必造福後輩家長。

annie40 發表於 15-9-24 22:33
可唔可以抗議把caliburn2015封戶?

此君是培養孩子閱讀的箇中高手,如能分享,必造福後輩家長。 ...

國有國法,家有家規。聰明仔爸的語言暴力已經街知巷聞,並非普通的不守版規,而是極端的目無法紀。這裡是育兒廣場,言教不如身教,自己縱容不斷犯規的人,怎去說服子女守法呢?容忍一個有時言之有物的人可以不守現則,道德上怎可以說得過去?

如果有一天,EK版主都對語言暴力視而不見,就是我永遠離開的一天,殺戮戰場不會是我願意留連的地方。同時我亦深信,離開的人會有很大的數量。

講不講語言暴力完全可以在自己掌握之中。既然他不斷選擇視版規為無物,不斷被封戶亦是個人的選擇。

annie,

講時講,似乎有一定數量的網友有興趣看我發up風,我是否有行使語言暴力的特權呢?
‹ 上一主題|下一主題