用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?
樓主: dionwong
go

大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀? [複製鏈接]

cpychung 發表於 15-9-29 12:59
兩間一間係英小,一間係普教中,剩係呢樣都有明顯個人取態,dse 方面兩間既成績唔係差好多,基本上係屬於同 ...

往績升中%係大家差不多....但要注意....始終係遊戲玩法 唔係玩法規則.....係可以藏有变數

無乜人敢肯定....高於联繫位既約總數16.5%(21個位)....即係果4X%....究竟坑真中係用自行位 或 統一抽入 或 各佔多少%

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1416_TC.pdf

經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學
保留餘額85%的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學保留餘額25%的學位。

winnietingting  agree.  直屬 is more secure.  發表於 15-9-30 13:57

回覆:大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀

而家咁多人考,呢兩間比外來學生考嘅位又唔多(sc得10個到,TL好似話得50),如果兩間都有offer嘅機會,真係細

其實兩間都係我個人認為比較欣賞既學校,因為兩間都相對其它學校透明,所有成績唔洗估估下(無論升中定dse),我自己會偏向以地區去揀入邊間

回覆:cpychung 的帖子

👍agree

回覆:katebb 的帖子

何解SC只得十個位給外來生?如何計算?

引用:而家咁多人考,呢兩間比外來學生考嘅位又唔

原帖由 lightingchung 於 15-09-30 發表
而家咁多人考,呢兩間比外來學生考嘅位又唔多(sc得10個到,TL好似話得50),如果兩間都有offer嘅機會,真係細

...
10個咁根本是不可能任務

引用:何解SC只得十個位給外來生?如何計算? +

原帖由 siumanma 於 15-09-30 發表
姪女話佢個班大約得4個外來生(今年小一),得3班.

引用:何解SC只得十個位給外來生?如何計算? +

原帖由 siumanma 於 15-09-30 發表
要收自己幼稚園啊。

今年k3 唔係直升,但校長已宣布會收番晒全部 k3

引用:而家咁多人考,呢兩間比外來學生考嘅位又唔

原帖由 lightingchung 於 15-09-30 發表

...
同意。
根本好難有晒兩間 offer。

除非係已經讀緊其中一間幼稚園,再報另一間。。。

引用:Quote:原帖由+siumanma+於+15-09-30+發表何

原帖由 mykate 於 15-09-30 發表
要收自己幼稚園啊。

有人情味!

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-09-30+

同意。
根本好難有晒兩間 offer。
(除非係已經讀緊其中一間幼稚園,再報另一間。)我估人數應該不多

引用:Quote:原帖由+siumanma+於+15-09-30+發表何

要收自己幼稚園啊。

一早入龍幼就是為小學,全部收曬真好!太好了!

原來SC得~10個位,咪仲少過聖心!?

wingszew 發表於 15-10-1 14:29
一早入龍幼就是為小學,全部收曬真好!太好了!
不少連自行都冇報

引用:Quote:wingszew+發表於+15-10-1+14:29+一早

原帖由 lovebb2 於 15-10-01 發表
不少連自行都冇報
所以咪今年38人一班

引用:原來SC得~10個位,咪仲少過聖心!?

原帖由 Jane1983 於 15-10-01 發表
原來SC得~10個位,咪仲少過聖心!?
應該外生考入機會率细個陳守仁. 10/700=0.0143

回覆 lightingchung 的帖子

咁如果撞左其他,就吾值得搏了。

引用:回覆+lightingchung+的帖子 咁如果撞左其

原帖由 Jane1983 於 15-10-01 發表
回覆 lightingchung 的帖子

咁如果撞左其他,就吾值得搏了。
但係今年好似無話gurantee收晒,可能會收多些外校生

回覆:大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?

我朋友話SC今年會收番晒佢地K3嘅學生,佢囡囡依家讀緊K3

回覆:大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀

Yes, this year K3 is the last batch that can be 100% promoted to its primary

‹ 上一主題|下一主題