用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望及聖保祿幼稚園
樓主: 螞蟻兵團
go

德望及聖保祿幼稚園 [複製鏈接]

引用:平心分析,補習風氣in+spc可能真係多過GH,

原帖由 stinkyrabbit111 於 15-12-08 發表
平心分析,補習風氣in spc可能真係多過GH,不過用家來說,學生,至少up to p4 I can say, can survive scho ...
同意, 其實好多易到既學校都有所謂"專補"既補習社, 沙田果間之前咪紅到上埋報. GH附近無咁解, 但我知一樣好多人出去補, 上門既亦唔少, 我知even in GHK, 有人已經幾個補習老師上門. 家長之間我感覺GH比較鬥得犀利(詳情不便透露). 總之, 兩間都係要求高既學校, 收既應該睇下邊間比較適合自己女兒, DSE, 3大收幾多, 講真唔會差好多

stinkyrabbit111 發表於 15-12-8 07:00
平心分析,補習風氣in spc可能真係多過GH,不過用家來說,學生,至少up to p4 I can say, can survive scho ...

我都估如果GH座落港島黃金地段交通方便四周商厦林立兼且番8:30am的話,專補GH的補習社會成行成市,不愁冇客
亦十分同意GH SPC直至P3-4 ,父母跟貼,真係可以完全唔補。

引用:其實我開呢個Topic真心為了解兩間學校又幼

原帖由 螞蟻兵團 於 15-12-08 發表
其實我開呢個Topic真心為了解兩間學校又幼稚園到中學的一二三事,谷唔谷係好個人的感受,我想了解學校的教 ...
欣賞你! 我諗我知你小朋友讀邊間, 亦係一間好好既學校. 非常同意, 真係谷就大方d認, 唔好一邊谷, 一邊呻, even話自己無谷

講完

螞蟻兵團 發表於 15-12-8 11:45
323前輩,真心請教學校其實如何maintain呢班Paulinian的學業成績,學校在幼稚園揀人時係咪已經可以揀到一班 ...

前咩輩, 大家都係緊張自己小朋友既家長互相分享下

我起學校資歷尚淺, 以我同身邊一D"用家"既觀察, 學校著重學生理解,主 要透過唔同既活動,project, presentation, 不主張反覆操練,所以一般用家無谷既感覺,因為功課唔多. 明白+掌握已教內容起SPCS好重要.

另外,學校超過一百年,自有自己一套training system(秘技),這就不是我們用家家長可以知道理解, 不過拭目以待

其實我開呢個Topic真心為了解兩間學校又幼稚園到中學的一二三事,谷唔谷係好個人的感受,我想了解學校的教 ...
講得好好!我身邊都有呢類家長,見佢假日帶埋幼稚園功課出街做,但口口聲聲話自己小學目標是happy school.

螞蟻兵團 發表於 15-12-8 10:04
呢個post亦令我覺得以前d EK users好好(包括Siden, 兔媽和323,cpychung等等),你地的回答比較有資料suppo ...

不用客氣。

綜合DSE成績,升中壓力,上課時間,地理位置,各方面都是SPC較優。呢間係非常好學校。

若你兩間幼稚園都有offer, 若非地區問題,我會建議你揀SPK。

補習風氣呢樣野,可跟可不跟,知道有心理準備就好,自己如何自處將來再adjust.

回覆:德望及聖保祿幼稚園

尼個post好真心分享

回覆:德望及聖保祿幼稚園 ...

我想問下兩間學校既宗教培育,多唔多宗教活動?或者家庭聚會?小學要上由學校安排/指定聖堂既主日學嗎?

引用:我想問下兩間學校既宗教培育,多唔多宗教活

原帖由 taiyeung 於 15-12-08 發表
我想問下兩間學校既宗教培育,多唔多宗教活動?或者家庭聚會?小學要上由學校安排/指定聖堂既主日學嗎?

...

兩間幼稚園都著重宗教培育。

兩間都有簡單宗教課本,簡易宗教勞作/宗教worksheet。

兩間都會在特別日子帶小朋友到學校聖堂,例如開學感恩禮。

兩間kinder都冇強迫番任何聚會又或某間聖堂。你有regular 番,老師/校長閒談開可能會摸摸孩子的頭讚佢乖鼓勵,唔番又不會有問題。小學方面也沒有如此規定。

SPK有一年大約一至兩次天主教家長聚會在星期六,自由參與。GHK冇公教家長聚會。

SPC 小學約三年級左右有一星期一次在上課前初領聖體班, 我覺得安排非常好。GH可能因為school hour 太長, 並無此安排,教友家長要在星期六、日再帶小朋友去上。若學校有安排會更好。

引用:Quote:原帖由+taiyeung+於+15-12-08+發表我

原帖由 siden 於 15-12-08 發表
謝謝分享!無指定聖堂就好了,我地返開既堂區唔近兩間學校,唔想到小朋友上小學要轉堂區

回覆:siden 的帖子

請問如果小朋友比較頑皮性格,是否不合適這些學校呢?

同意!吾辛苦点得世間財……

引用:知道兩間學校都很難入,可能大家見到呢個To

原帖由 螞蟻兵團 於 15-11-06 發表
知道兩間學校都很難入,可能大家見到呢個Topic心入面都會諗人地收你先算,不過我仍然很想了解這兩所學校多 ...
我以少少男性角度分享,未必啱聽,哈哈,當參考吓,是關乎女生的characters的,有次同朋友飲嘢,咁啱有喇沙仔&拔萃仔在場,講開中學時的溝女問題,一致認為SPC & 坑真為上品,其次就瑪利曼,唔關樣貎事,是因外向又玩得,女仔各有性格,不似倒模書蟲,這三校女生給人的感覺是charm的,就算入到U,都比較draw focus,亦多數是課外活動風頭躉,乜soc物soc都活躍。

‹ 上一主題|下一主題