用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

MrBeast  都係多得一些ek前輩C底下提點   發表於 22 秒前

我就衰, 係女女好朋友見佢數學咁差, 俾咗份補習唔做既練習女女做, 我先知要做練習咋, 個小學生仲叻過我。

little_yolky 發表於 16-1-19 16:18
好, 今個暑假等我訓練吓佢先。

是咁的.... 由於小女小四上學期中文科考試, 驚見成績係 6X分, 我當場"倒抽一口涼氣", 之後再鑽研失分地方, 其中兩個重災區得分係 0 (a: 標點符號佔 5-6分; b: 課文短問答佔15分), 仲有其他考修辭配對題又錯幾題.. 錯錯埋埋就只有6X分.

講真, 我之前 EK 爬文及其他資深網友極力推崇 "閱讀看書" 係學語文之"正道", 我亦曾堅相信英文及中文科目成績好只需要"唯一方法" ---- 閱讀看書. 我仍相信"閱讀看書"好似中醫固本培原, 打好個底子係好重要, 但經驗話我知, 考試技巧及一啲考試題目 mock exercise 亦同樣重要.

好多網友都語重深長同我地呢啲後輩網友講呈分試"一分都不能少", 故此, 阿女課外書我會照俾佢睇, 博客來免運費 promotion 我會照血拼買書俾女睇, 但高小嘅女我亦會買少少補充(中, 數及常識) 俾女進補, 提高佢成績分數

不喜勿插!

小時了了 發表於 16-1-19 17:01
是咁的.... 由於小女小四上學期中文科考試, 驚見成績係 6X分, 我當場"倒抽一口涼氣", 之後再鑽研失分地方, ...
我覺得妳個女畢業之後,妳已經夠資格開補習社
語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一定要做既事,次序係初小重閱讀,高小重技巧,如果冇呈分壓力,我諗初中先開始技巧得唔得?no idea
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小時了了 發表於 16-1-19 17:01
是咁的.... 由於小女小四上學期中文科考試, 驚見成績係 6X分, 我當場"倒抽一口涼氣", 之後再鑽研失分地方, ...
我女女小二時中文測驗都試過標點錯咗大半, 我已即時點醒佢點做標點題。佢上學期第一次測驗都驚現73分!失分係其中一篇閱讀理解無咗10分, 作句又唔通順, 無咗幾分, 其餘係錯別字, 加加埋埋就無咗20分!不過, 閱讀理解我都幫唔到佢, 佢自己自求多福吧, 佢自己好迷戀做閱讀理解練習, 係要到stop佢既程度。 所以, 我主力只需教佢作文, 同鞏固語文水平, 佢自己就要小心唔好咁多錯字。所以, 我果個好似易執好多。

MASAYA 發表於 16-1-19 17:08
我覺得妳個女畢業之後,妳已經夠資格開補習社
語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一 ...

我C6 真係曾講笑叫我開補習社, 因為佢見我係 EK 度係咁分享咁多 Notes 及其他教學用的資料, 佢話出面俾錢補習社都係教呢啲.

我十萬個認同你呢句: "閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一定要做既事"

"如果冇呈分壓力,我諗初中先開始技巧得唔得?" 我OK 架.

HaYi  agree ah !  發表於 16-1-20 09:04

小時了了 發表於 16-1-19 17:17
我C6 真係曾講笑叫我開補習社, 因為佢見我係 EK 度係咁分享咁多 Notes 及其他教學用的資料, 佢話出面俾錢 ...
妳d資料好有用架,小二第一次考試有第一次作文,科中文當堂跌左落黎,跟住我搵返妳講作文個post,見到有個遊戲係拎樣物件黎仔細形容,我同個女玩,玩玩下佢地形容埋物主係點既人,佢話好似福爾摩斯咁,個排佢睇緊兒童的科學個本,第二次考試已經升返上去,暫時仲未需要理描寫文呀抒情文呀呢d,到有問題先去處理
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-1-19 17:31
妳d資料好有用架,小二第一次考試有第一次作文,科中文當堂跌左落黎,跟住我搵返妳講作文個post,見到有個 ...

各位好呀! 請問上文提到我作文post,可否提供link給我參考, 因我我都苦惱緊女女的作文成績,

佢現時p.3, 中作都係突破唔到9, 而學校中作佔中文科40%, 如果作文唔改善, 中文科成績都好危險,

多謝各位指教~

小時了了 發表於 16-1-19 13:40
係架, 成屋書高小中文成績都可以係 C 架, 唔係嚇您.

以下所講的不喜勿插, 純個人見解及小女經驗之談! 中 ...

哈哈~咪禁惊青要强調“少少”補充練習啦……我女考前两星期專煲補充練習當温書㗎(平日唔会做)~做補充唔係罪过,只係睇点做法,我係揀佢弱果d做,唔会成本做哂㗎~

annielui 發表於 16-1-19 17:49
各位好呀! 請問上文提到我作文post,可否提供link給我參考, 因我我都苦惱緊女女的作文成績,佢現時p.3, 中作 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998
傳送門在此

引用:回覆+skkeung+的帖子 如果DSE+中作真的寫6

原帖由 meimei小朋友 於 16-01-19 發表
回覆 skkeung 的帖子

如果DSE 中作真的寫600, 一定會好低分. 通常考生都要寫1500-2000字. ...
多就高分?DSE 只要求最少650字

中作400字好少, 因頭,中, 尾段全寫得完整, 不只這數字. 平時阿仔作文功課他寫600-700字, 只是考試內容太多, 不太多時間可作文.

回覆 candyreeve 的帖子

不是教育制度問題, 只係阿仔要寫那麼多, 他說內容會豐富些, 所以阿仔內容部分扣好少分. 約0-1分到. 他的同學作200-300字到, 已好多了.

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-19+13:40+編

引用:回覆+skkeung+的帖子 中作400字好少,+因頭

原帖由 candyreeve 於 16-01-19 發表

中作400字好少, 因頭,中, 尾段全寫得完整, 不只這數字. 平時阿仔作文功課他寫600-700 ...
在考試制度上,寫作太長不一定是好事。最好教孩子分开寫作練習及寫作考試時的模式,學習控制时间及字數,把內容精简化

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-19+17:18+編

原帖由 小時了了 於 16-01-19 發表
我女今次考試成績真的一落千丈,對上一次測驗中、英、數都有9字頭,但今次係6、7、8字頭,從來未試過咁低,次次平均分都差不多90分,睇返份中文卷,唔睇由自可,完全係Hea 做,大部分錯閱讀理解,仲做漏一題,求求其其,完全唔用心去做,點解三年班都仲錯埋D唔應該錯嘅地方,上次常識做漏一part已丙到佢七彩,已千丁萬囑要check 卷,仲同我講話盡咗力

little_yolky 發表於 16-1-19 16:22
MrBeast  都係多得一些ek前輩C底下提點   發表於 22 秒前
唔好咁講,我都係因為成績危危乎才轉軚。話時話數明白概念、用生活化eg好重要,好多時我都自己出題,針對弱點

annielui 發表於 16-1-19 17:49
各位好呀! 請問上文提到我作文post,可否提供link給我參考, 因我我都苦惱緊女女的作文成績,佢現時p.3, 中作 ...
你哋學校俾分都好鬆吓喎, 我哋中作有9字頭的, 全級都唔知有無5個, 有85分老師已經話係好好既作文, 要全班前朗讀了, 80分係中文好既同學既一般分數, 77分或以上係唔錯。要有9字頭, 係果D寫到會飛的同學, 又有四字詞(要用得啱喎), 又有形容詞, 文章結構嚴謹, 內容豐富, 仲要無錯別字先有可能。

回覆 MASAYA 的帖子

謝謝妳~

回覆 little_yolky 的帖子

~ 妳地學校要求好高呀~ 貢中文科咪好易比作文拉低囉?

little_yolky  我哋只佔10%,無所謂啦  發表於 16-1-20 13:36
‹ 上一主題|下一主題