用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學影響升中面試嗎?
樓主: julinata
go

小學影響升中面試嗎? [複製鏈接]

絕對有影響, 係我個人經歷+感受。而家就算上到中學, 都係個別小學入到黎既學生, 成績/機會都比其他小學既學生為好/多。

Eat_Sleep_Play 發表於 16-2-23 17:07
其實心儀小學主要考慮邊幾間小學嘅學生?如果當中無你份,坦白講,話比你知都無用,正如旺角體藝中學每年 ...
真係的, 連續睇咗3年, 升中D學校年年都差唔多係果幾間, 係個別好叻同好差既幾間有分別。所以, 真係睇返自己小學多數入邊間最實際。

引用:咁試卷深有好處嗎?因覺得學校P5試卷很深,

原帖由 lovingparent 於 16-02-23 發表
咁試卷深有好處嗎?因覺得學校P5試卷很深,平均分只得八十幾,要好outstanding先取得高啲分

...
卷深都有好處,考實力,分數就不會太接近,卷淺個個9X-100,通常細心就會勝出,並非真正實力,亦難分出高低。唯一係試卷不要太深,以免令同學仔唔合格,成績表就難睇,影響叩門考學校。

引用:Quote:原帖由+lovingparent+於+16-02-23+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-23 發表
卷深都有好處,考實力,分數就不會太接近,卷淺個個9X-100,通常細心就會勝出,並非真正實力,亦難分出高低 ...
第一學段我哋中文出卷好深,結果死咗大半,有D名直資要求主科全A先有機會in,所以出得太深拉低全年總成績都好慘,追A追到氣咳

Yanamami    發表於 16-2-23 20:43

醒目開學勳章 王國長老

chesswin 發表於 16-2-23 09:46
某中學簡介會: A家長對B家長說, 呢間XX學校特別鍾意收阿仔哥間的同學仔,
B回應: 不好大聲說...低調...低調 ...
舊年真係有會員 pm 問我點解某中學咁鍾意收我囡小學既學生, 我都好想知點解囉.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+AHGU+於+16-02-23+發表TSA,P

原帖由 chan803 於 16-02-23 發表
TSA 同升中派位無關...

至於 Pre-S1 算唔算係公開試?我又唔覺得係囉...
PS1同派位有密切關係。

miriam 發表於 16-2-23 20:37
舊年真係有會員 pm 問我點解某中學咁鍾意收我囡小學既學生, 我都好想知點解囉.

...

我有聽過一D中學簡介會(B1a),佢哋有講過中一時會追蹤自行收返嚟嘅同學嘅成績,咁就可以跟進到邊D小學嘅成績係特別突出,自然會成為下年自行再收生時嘅指標

miriam 發表於 16-2-23 20:37

...
可能因為你女學校的學生去到那中學時表現特別好,令到該中學對你女間學校有偏愛

引用:Quote:chesswin+發表於+16-2-23+09:46+某中

原帖由 miriam 於 16-02-23 發表

...
印象中妳女間小學係荃灣區津小,唔算係龍頭,仍然有好英中特別垂青?(沒不敬惡意,只係有點奇怪。)

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-2-23+20:37+舊年真

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-02-23 發表
可能因為你女學校的學生去到那中學時表現特別好,令到該中學對你女間學校有偏愛 ...
呢樣真係該中學先知,考 PS1 同分班試便見真章。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-02-23+發表舊年

原帖由 pcy307 於 16-02-24 發表
印象中妳女間小學係荃灣區津小,唔算係龍頭,仍然有好英中特別垂青?(沒不敬惡意,只係有點奇怪。)

...
雖非一線但總有可取之處既。

引用:+本帖最後由+Eat_Sleep_Play+於+16-2-23+21

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-02-23 發表
CCSC ?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-24 21:25
CCSC ?
是九龍城區,校長只講會追蹤返自行收返嚟嘅學生嘅成績,無再講其他,但大家已心裏明白他是想睇各小學的程度

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-24+21:25+CCSC

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-02-24 發表
是九龍城區,校長只講會追蹤返自行收返嚟嘅學生嘅成績,無再講其他,但大家已心裏明白他是想睇各小學的程度 ...
CCSC 有齊兩三年小學每間人數,一目瞭然。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-02-24+

原帖由 ANChan59 於 16-02-24 發表
CCSC 有齊兩三年小學每間人數,一目瞭然。
以前知道CCSC不用面試,但好似聽講近這兩年又要,請問知否現況如何?

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play 發表於 16-2-24 23:03
以前知道CCSC不用面試,但好似聽講近這兩年又要,請問知否現況如何?
CCSC今年開始番面試

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-2-24+23:0

原帖由 peggy 於 16-02-24 發表
CCSC今年開始番面試
謝謝資料

Eat_Sleep_Play 發表於 16-2-24 22:08
是九龍城區,校長只講會追蹤返自行收返嚟嘅學生嘅成績,無再講其他,但大家已心裏明白他是想睇各小學的程度 ...
其实呢个做法好合理亦好正常,做下統計、資料分析对下決定時有幫助~好多中学甚至会致函有出色表現学生所屬小学,以表揚該学生表現並感謝小学对該学生栽培~
‹ 上一主題|下一主題