用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教 - 九龍城 B1 女,請指教大抽獎填表
樓主: 1010mum
go

請教 - 九龍城 B1 女,請指教大抽獎填表   [複製鏈接]

TwinWong 發表於 16-4-20 08:57
BAND 2 頭, 乙一放培正有点危, 得1X个非保留位
問個位JM係現讀培小既band 2 學生,乙一用番直屬位118個,如果非培小生就真係唔應該填培中乙一。

Lulu0820 發表於 16-4-20 10:44
問個位JM係現讀培小既band 2 學生,乙一用番直屬位118個,如果非培小生就真係唔應該填培中乙一。 ...
知道呀, 個JM佢想乙一搏培正喎

TwinWong 發表於 16-4-20 10:53
知道呀, 個JM佢想乙一搏培正喎
培中85%學位都係留比直屬培小,即自行位65個加派位保留位118個係全數留比培小學生,培小band 1生12X個其餘就會比band 2培小學生抽,再有位剩就比培小band 3學生抽。所以培小既band 2學生放培中乙一係好正路既選擇。

補充,要用直屬位既優勢甲一同乙一都要填培中。

Lulu0820 發表於 16-4-20 11:03
培中85%學位都係留比直屬培小,即自行位65個加派位保留位118個係全數留比培小學生,培小band 1生12X個其餘 ...

我好清楚培道有几多位, 我女表姐培中畢業, 是外來生乙6派培道,
我FD 啊囡係培小BAND 1, 太勇放乙6派唔到培道,
我另一個FD 佢女都係外來生B1, 知啊囡迫至讀書, 特登同佢报自行一入咗培道

TwinWong 發表於 16-4-20 11:15
我好清楚培道有几多位, 我女表姐培中畢業, 是外來生乙6派培道,
我FD 啊囡係培小BAND 1, 太勇放乙6派唔到 ...
Sorry,你講培中既意思係培正中學定培道中學?我講緊係培正小學同培正中學,因我兩個小朋友都係培正而我又以為個位JM所講既培正小學,可能我誤會咗。

TwinWong    發表於 16-4-20 12:20
YmOra   一埸誤會.  發表於 16-4-20 11:51

Lulu0820 發表於 16-4-20 11:24
Sorry,你講培中既意思係培正中學定培道中學?我講緊係培正小學同培正中學,因我兩個小朋友都係培正而我又 ...

如果JM女兒係培正小的BAND 2, 梗係搏反乙一培正中先, 直屬起碼118位,

但係培正小BAND 2, 报培道要自行機會先大, 但如果大抽獎放乙四機會真係微,

其他BAND 2, 放第一志願去爭49個非保留位

你另一個FD,點解要迫先至讀書,咁!仲揀"培道"?

little_yolky  培道中唔同培道小,好谷的。  發表於 16-4-20 17:26

BAND 1 生,太勇乙六放培道入唔到?

是派到乙七或以後的志願,還是派入首五志願?

真心問的!

因為這資料是真的話,
BAND 2 生放培道在乙一是浪費志願的。

little_yolky  咁呢位小朋友堅係b2生估錯BAND了。  發表於 16-4-20 17:27
TwinWong  唔聽老師意見所以撞板  發表於 16-4-20 12:19
TwinWong  聖母院書院係無揀過, 相信係隨机NO唔靚同無抽獎運, 抽小一時又係咁, 去間唔知咩小學, 最后考入培道小   發表於 16-4-20 12:13
TwinWong  我FD只記得佢老公填大約6-10間停手, 培道就放乙六到, 因無聽老師講填, 派去聖母院書院   發表於 16-4-20 12:11

YmOra 發表於 16-4-20 11:54
你另一個FD,點解要迫先至讀書,咁!仲揀"培道"?
佢囡要迫至上到BAND 1成績, 所以去培道會適合D

YmOra   哦!明白!  發表於 16-4-20 12:10

唔好意思, 想請問一下憫父及各位

小兒也是九龍城區的, 三次呈分後, 學校提供資料是屬全級第六
想請問甲一, 乙一/二/三怎樣填寫會比較合適呢?
區內學校, 兒子比較喜歡LS, 其次並沒有所謂, 但LS學位小, 值得一博嗎?
(自行一曾報LS, 但並沒有Second In)

真心請教!

TwinWong 我FD只記得佢老公填大約6-10間停手, 培道就放乙六到, 因無聽老師講填, 派去聖母院書院

TwinWong 聖母院書院係無揀過, 相信係隨机NO唔靚同無抽獎運, 抽小一時又係咁, 去間唔知咩小學, 最后考入培道   

如何是這樣的話,她是邊沿人,估錯了 BANDING,以為是 BAND 1,實際是 BAND 2,乙一至乙五放了 BAND 1 中學,乙六放培道,所以派唔到位。

因培道是 BAND 2 熱門,乙六一定無位。
佢乙七或以後可能放 九真 / 何官 / 胡兆熾 等熱門中學,所以無位。

最後電腦隨機派了去聖母院。

邊沿人,估錯 BANDING,以為是 BAND 1,實際是 BAND 2,事前唔盡量填志願是很危險的。
因為 BAND 2 學生派完位後,BAND 2C 同 BAND 3A 已經 FILL UP 了不少學位,只有 BAND 3B/C 最多位,派入 BAND 3B/C 的機會很高的。

佢爸爸太勇了!BAND 1 邊沿人一定要盡填志願。

九龍城第一組別學生(呢個學校講的),老師要求第二志願填BAND2學校,問佢考第幾又話唔講得,有無前5又話唔得講,唔知點好,求教。

我在呢度看到的是BAND1生盡填BAND1學校,但班主任咁樣講有無理由,還是有我唔知的貓膩?

回覆:憫父 的帖子

謝謝憫父的分析. 對於乙部我也是有相同的想法. 只是不了解學校一直要家長信佢地,當初建議自行的部份,我已覺得太進取. 現在統一乙部又是如此,覺得好困惑!

妍妈 發表於 16-4-20 13:10
九龍城第一組別學生(呢個學校講的),老師要求第二志願填BAND2學校,問佢考第幾又話唔講得,有無前5又話唔 ...
若是九龍城 BAND 1 學生,不用在第二志願填 BAND 2 中學。

除非學生是邊沿人,或是 BAND 2 學生,才會這樣安排。

老師在自行和甲部有何建議?

1010mum 發表於 16-4-11 13:50
九龍城區官小 (QES 是聯繫中學),排名級十內。自行 QES 和旅港,兩所學校都有面試。

乙一: QES

九龍城區官小 (QES 是聯繫中學),排名級十內。自行 QES 和旅港,兩所學校都有面試。

乙一: QES

囡囡也是九龍城官小 (QES 是聯繫中學﹚畢業生
在乙一填選QES,結果派入的。

lucial 發表於 16-4-20 14:26
九龍城區官小 (QES 是聯繫中學),排名級十內。自行 QES 和旅港,兩所學校都 ...
謝謝!
請問令千金,最後抽到哪一間?

多謝多位解答, 我囡係Band 2, 培小, 甲一乙一都係會填培中, 這是學校教的. 至於聽完多位意見. 乙二揀邱佐榮或銀禧都太博(進取). 那麼乙二揀何官, 乙三揀培道(或乙二揀培道乙三揀何官). 嬴面會較大?

九龍城區的學校BAND 2 的選擇吾多...

先謝多位賜教

大女25/7/04 細女25/3/07 2

emeraldlam 發表於 16-4-20 15:37
多謝多位解答, 我囡係Band 2, 培小, 甲一乙一都係會填培中, 這是學校教的. 至於聽完多位意見. 乙二揀邱佐榮 ...
培小, 係培正小, 还是培道小?

little_yolky  佢乙三揀得培道,當然係培正小。  發表於 16-4-20 17:31
‹ 上一主題|下一主題