用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誇區名校/ 地區名校
樓主: Wonderlady
go

誇區名校/ 地區名校   [複製鏈接]

回覆 Wonderlady 的帖子

地區名校: 要最精英果班, 先有機會去B1A, 要做最精英果班, 仲有冇13小時訓覺時間?

誇區名校: 有B1A做backup, 可以hea少少咁讀, 可能仲輕鬆d。

請問兩間都是津校嗎?

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 地區名校:+要最精

原帖由 joew_525 於 16-07-20 發表
回覆 Wonderlady 的帖子

地區名校: 要最精英果班, 先有機會去B1A, 要做最精英果班, 仲有冇13小時訓覺時間? ...
Yes 兩間都係津校。

引用:唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案

原帖由 Naughty917 於 16-07-20 發表
唔開校名系好難比較,一開校名就好快有答案
我想中肯D去睇本區,和跨區,一講校名,會有好多其他因素影響決定。

有研究指睡眠係會幫助腦部發展, 亦會長得高D, 我好羡慕你小朋友可以瞓13個鐘, 唔建議要搭咁耐車。 

Wonderlady 發表於 16-7-20 10:49
我想中肯D去睇本區,和跨區,一講校名,會有好多其他因素影響決定。
想中肯D就要講校名
其他因素影響不用考慮嗎?

adriantai 發表於 16-7-20 11:11
想中肯D就要講校名
AGREE!

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-20+10:49+我

原帖由 adriantai 於 16-07-20 發表
想中肯D就要講校名
Agree

地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然你覺得小朋友幾好,但你肯定佢五、六年後可以考到級頭十然後去到b1a中學?有時人上有人,好難講,而且冇中學backup的名小,都係谷谷谷,可能慳番搭車,但係嗰個鐘都係用黎抄抄抄或操tsa,我寧願搭車。
跨區不是最主要因素,香港有幾大吖,如跨區收就一定跨區,谷小啲用黎睇下書游下水好過。

引用:地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然

原帖由 twotwoshing 於 16-07-20 發表
地區名津係夠分或抽獎入,唔係靠實力,雖然你覺得小朋友幾好,但你肯定佢五、六年後可以考到級頭十然後去到 ...
你尼個point ,我反而冇諗過。thx 我會再思考一下。

其實樓主真的不用開名, 小朋友如有書緣, 就算就讀在地區名校, 如果成績好, 將來升中都不用你操心, 以前見很多人入了有back up中學的小學,因小朋友在名小讀不上, 升中時不能直升中學部亦大有人在.
不如看自己心意.

仲要留意一點, 升中抽獎只分BAND1, 2, 3, 唔會再細分1A, 1B, 1C, 即可能明明阿仔係BAND 1A, 但最後只抽到BAND1C, 要肯定有BAND1A 只能靠考直資同自行入, 或最後叩門, 比較多不確定性, 玩到最後先知結果. 俾我一定入BAND 1A直屬同埋搬屋

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-7-19+22:22+C6

原帖由 missparent 於 16-07-20 發表
你叫C6上嚟睇吓D叩門POST,跟住再講比佢知小朋友當年出生率.

你問佢如果小朋友呈分失準,又或者派位唔好彩, ...

引用:小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡

原帖由 Wonderlady 於 16-07-19 發表
小朋友記性好,情緒自理好,語文能力強,睡覺時間很長,可以一瞓十三個小時。

如果一間誇區名校,車程連步 ...
先唔講結果,你覺得兩條路對你孩子成長有什麼得著?

因為予想結果不成,過程有無獲益才實在。

時間計,跨區少於一小時唔算咩野。

樓上講來講去都係大人既選擇,都冇人理個細路既感受既。

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近行下,等佢自己選。唔好以為細路唔識野,佢既選擇比大人更直接,喜惡由心生。選擇往往更佳。

Felix223  agree  發表於 16-7-20 16:57

個人選小学主要看升中的前境。揀有直升的吧,就算成绩中等都可直上B1A中学;如地区津校不是考top10,自行報B1A中学都好難入,再等抽奖時就算係B1生,如果运气不好就更糟。

dereklg 發表於 16-7-20 14:16

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近 ...

唔好意思, 唔係好同意你既見解...

小朋友意見隨便聽下算...

5-6歲人仔, 其中有2年食緊奶奶... 真係堅聽佢講讀邊間?

有D 妹妹為, 鍾意件校服, 或者唔鍾意間百年老店校舍舊...

負責任既家長唔會咁做卦?

lamlam1109    發表於 16-7-20 16:58
siden    發表於 16-7-20 14:54

kkhon 發表於 16-7-20 14:25
個人選小学主要看升中的前境。揀有直升的吧,就算成绩中等都可直上B1A中学;如地区津校不是考top10,自行報B ...
B1ABC 係咩概念?
前人有講, 學校無分ABC, 嚴格來講, BANDING 都無分.

一間學校所謂B1A, 係統計上既B1A, 唔係你小朋友B1A.

津校B1A 又點練成既呢?

有直屬位送到唔係1A 實力既細路入1A 學校又係咩下場?

有D 1A 學校, 5班中有2-3班係運動或者B2 抽入...

結果係什麼一種學習狀況?

dereklg 發表於 16-7-20 14:16

既然兩校水平差不多,不如直情帶個細路去學校付近 ...

如果係兩間同級既, 我會贊成俾小朋友揀 (如APS & KTS, 我會俾小朋友揀)

不過, 呢兩間好明顯有好大既分別, 呢一點係小朋友暫時未能明白既分別.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Wonderlady 發表於 16-7-20 10:49
唔講校名, 都要自己諗吓升中點安排吧!

至少考慮吓自己中學網夠唔夠英中學額, 會唔會派唔到B1中學就直插去B3中學.....

就算係地區名校年年級一, 都唔代表一定有機會入得番某某B1A中學.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仔KG時每瞓11個钟,上左小学雖然只行10分钟到校,但返全日又多左野做,每日瞓9個钟,依家上左5年级只得8個钟瞓。孩子是会隨环境而適應,我谂冇乜幾多小学生可以瞓超过10個钟以上,早排学校有講座话瞓7個钟係最好添。
‹ 上一主題|下一主題