用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一未到一半已信心盡失,點算?
樓主: msyoyolam
go

考小一未到一半已信心盡失,點算? [複製鏈接]

Um...其實呢個時候係咪應該了解下小朋友面試有咩困再加以改善,同埋繼續考多幾間小學?仲有好多間可以試,機會仍然係有既。

回覆:考小一未到一半已信心盡失,點算?

唔好咁快失信心,第一仲有其他面試,去年我都要去到11月先有offer, 之前一直都是waiting/reject, 第二是有些小朋友天生不是咁適合interview, 好似我女天生內向怕羞,兩歲多已俾佢參加唔同興趣班,希望佢多接觸人有改善,但始終都係咁。其實我又唔覺有咩問題,咁人有動有靜,奈何小一競爭大,間間學校都大把學生揀,梗係揀個活潑d。所以繼續努力,得與失都唔好怪小朋友,人生漫漫長路,考到名小不代表什麼,考不到也絶非失敗。

引用:唔好咁快失信心,第一仲有其他面試,去年我

原帖由 whitepurin 於 16-08-08 發表
唔好咁快失信心,第一仲有其他面試,去年我都要去到11月先有offer, 之前一直都是waiting/reject, 第二是有 ...
同意,well said.

文靜小朋友有佢market,而且適合傳統。好多時津校仲啱。分分鐘好嘢在後頭,仲唔駛錢。

考小一一定有書讀,relax。

siusiufun2010  同意,我小朋友係文靜類,果然收佢既都係學術型學校,有時係睇適合與否  發表於 16-8-11 14:32

msyoyolam 發表於 16-8-6 00:09
音小、GT reject , 真道冇second in
之後嗰d學校仲難考,點算?!

...
樓主, 我囡同你結果一樣呀.....
今年出生率咁高, 遲d唔知會點

教育好漫長,唔好咁快灰心!面試其實係配對,唔好令小朋友覺得自己比唔上別人,有時你叻嘅地方,學校可能睇唔到,又或者佢根本唔係想要呢類型小朋友。當年我仔考了三間,無間收,但好彩又抽到乙一,雖然只算是地區性好學校,但真係讀得好開心,亦順利升中。回想這些可能都係緣份,當年如考到果三間,路唔會咁行。所以塞翁失馬,焉知非福。將來係有無限希望的,大家唔好氣餒!

考小一未到一半已信心盡失,點算?<-------------

勿介意,真正問題不在孩子身上,而是家長的心理質素未有準備好喎

依個係 Matching Game, 可能之後有更好 offer, 唔好放棄啦!

音小、GT reject , 真道冇second in <---- 我個仔岩岩果年都係咁
10月仔, 考真道時, 連中文名都唔識寫 (畫畫時要寫)
中段考左10間都無2ND IN......
後段開始PICK UP到, 終於有3間有2ND IN
最後, 到6-8月, 居然有6間OFFER, 包括REJECT左的音小.....
其實學位是有的, 只係有一班好勁的小朋友一手攞住幾個位, 到6-8月先放
所以唔好灰心, 好多人都一開始咩OFFER都無的

問心個句,呢幾間係咪你心儀學校?定係為咗有個水泡?考到會甘心先注冊嗎?

樓主加油,小朋友有能力,一定有學校發現到的﹗現在又不是集郵,有OFFER都要是自己心儀先得,如這幾間本來就不是你最想讀的話,取錄與否也不用影响心情。
自強不息 厚德載物

回覆 msyoyolam 的帖子

宜家先係開始,點可以咁快就失信心???
加油啊!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:教育好漫長,唔好咁快灰心!面試其實係配對

原帖由 BBKDWLAM 於 16-08-08 發表
教育好漫長,唔好咁快灰心!面試其實係配對,唔好令小朋友覺得自己比唔上別人,有時你叻嘅地方,學校可能睇 ...
朋友個仔,深思熟慮型,考直資失敗,入津校(區內算好啦未算名校)。憑b1成績加人見人愛深思熟慮性格,入讀全港性男名中,而家港大讀醫啦!賽事有排都未有終點呢

lingan    發表於 16-8-12 16:28

之後會發覺:大多煩惱皆因peer pressure,要盡量令自己隨遇而安,盡左力就得。

Charlotte_mom 發表於 16-8-12 14:05
朋友個仔,深思熟慮型,考直資失敗,入津校(區內算好啦未算名校)。憑b1成績加人見人愛深思熟慮性格,入讀 ...
"全港性男名中"?

陽光大男孩既名中?!

如果是男孩
可考慮報九龍真光及徳雅
呢兩間少男生
學校会想平衡一下姓别比例

不用太擔心
朋友個仔又係被真道GT reject
之後有yw and St. Paul boys offer

引用:如果是男孩可考慮報九龍真光及徳雅呢兩間少

原帖由 Baymax 於 16-08-15 發表
如果是男孩
可考慮報九龍真光及徳雅
呢兩間少男生
但真係要考慮清楚,第一,男仔冇中學backup,第二,亦係更重要,男仔發展係比女仔慢,呢樣野要到差唔多中學先會拉近啲。。。係大部分都係女生既學校,男仔係會讀得好辛苦。。。雖然我信當中總有例外,所以要考慮清楚。

my friend's son were rejected by all schools, except YW, so nothing is impossible

我都睇開左喇。一開始一鼓作氣,音小reject,最心儀嘅真道無消息,果一刻的確好灰,但呢個遊戲仲有排玩,我開始搵定津校資料,準備大抽獎,直私都會繼續考,但已經感覺輕鬆左,大家努力。

‹ 上一主題|下一主題