用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC Outstanding Students(OS Scheme)
樓主: jiang_rabbit
go

SPCC Outstanding Students(OS Scheme) [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 16-9-26 08:25
其實A部同B部係咪分開睇?因果句話每間學校只可提名一人,係出現係B部申請條件內

...
A和B部是分開吧~家境清貧的可申請”助學金“,只要是全級十名內就可以。但,”獎學金“就只有one and the ONLY one的全級第一名了。

IloveJJ 發表於 16-9-26 08:59
單睇獎,就好普通。但樓主個女係可以申請獎學金,即是級一,呢樣牌面高噃!
...
相信級一都要係岀名小學先機會大,更何況單睇獎項不見得岀自勁校。所以先覺得牌面低。

回覆:ABC-DAD 的帖子

一般小學,尤其沒有中學那些小學,校長都会很樂意為學生寫推薦信。但如果小朋友已在名小就讀,如Marymount, St Paul Convent, St Joe 或 Wah Yan, 唔知校長會否為他們寫推薦信给 SPCC呢?如小朋友在 Wah Yan/ st joe 是級二或级三,是否沒資格申請 SPCC Outstanding Scheme?

Yanamami  校網上講明級-先可以推薦啦~  發表於 16-9-26 16:01
ABC-DAD  各校校長們寫推薦信當然係自決啦,對嗎?  發表於 16-9-26 14:31

Isaacmommy 發表於 16-9-26 13:30
一般小學,尤其沒有中學那些小學,校長都会很樂意為學生寫推薦信。但如果小朋友已在名小就讀,如Marymount, ...
推薦信.....即係幫自己學生升中過檔....

like_travel    發表於 16-9-26 13:56

回覆 Isaacmommy 的帖子

問我?我睇SPCC嘅通告就無對來自咩小學有差別待遇。
我唔知點先算名不經傳,但我估SPCC對自己收學生無係無戴呢種有色眼鏡去睇人。

補充少少,合乎資格,運動出色嘅男女學生,SPCC嘅都好歡迎,學校已連續兩年在中銀紫荊杯男女校組別勝出。

一向都覺得,想試就申請啦。
就算無推薦信,合乎條件,收你,再諗點揀邊間。
首輪要咩條件? 校網寫得好詳細啦,有埋查詢電話tim。作為舊生家長,我唔希望為學校行政代言

上中學,就唔係靠小學名氣,Who care?

GreenMarshal  care ¡ Top tier school will be considered  發表於 16-9-27 22:53

返宜c兄姐有優秀表現,自然為小學C弟妹獲取高評價

每間小學只可推薦一位是正確的, 正常學校都會推薦級第一果個, 但如果佢操行差, 又或者佢有經濟方面考慮, 又或者有其他心儀學校, 又或者移民等等原因而無興趣申請, 機會就留俾級二,級三....。 所以如果小朋友考頭幾名, 不妨問下學校有冇機會被推薦  

晴晴小B 發表於 16-9-26 07:50
其實我主要係要帶出每校係可推薦兩個同學參加呢個計劃,因樓上vckchoy話每校得一個名額,其實應該係under呢 ...

你有冇睇你自己寫咩呢?
兩個計劃(你自己都識講),一個獎學只可提名一個小五級一。
一個助學可提名級十而家景清貧。
樓主一開波就講緊奬學喇。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-26+07:50+ 其實

原帖由 vckchoy 於 16-09-27 發表
你有冇睇你自己寫咩呢?
兩個計劃(你自己都識講),一個獎學只可提名一個小五級一。
一個助學可提名級十而家 ...
http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/f1_admissions

根據以上校網,
2. 成績優異之學生
可循「學校提名(獎學)計劃」申請入學。
在此計劃下再分為:A) 助學,小五全級十名內;B) 獎學,全級第一名。

因此這兩個成績優異生計劃其實都係under同一個計劃

天啊~禁都有得抝……

晴晴小B 發表於 16-9-27 06:14
http://www.spcc.edu.hk/chinese/admissions/f1_admissions

根據以上校網,

恭喜你呀! 响雞蛋揾到骨頭。

vckchoy 發表於 16-9-27 21:57
恭喜你呀! 响雞蛋揾到骨頭。
如果睇英文版,我就觉得係三样野:助学/獎学/Young Talent. 三條路……

ABC-DAD  中文都係吖  發表於 16-9-28 06:43

GreenMarshal  care ¡ Top tier school will be considered

你以為係啫

Click here extract from admission presentation 2015
‹ 上一主題|下一主題