用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Zztt
go

. [複製鏈接]

我case系0-3歲我湊,之後因為要供樓同讀私校(因為搬好遠唔打算讀翻原本個學卷校,新屋附近學卷校唔收只有私校收),打算翻工穩婆婆orEE湊,而且9-12點翻學,1-3、4點午睡,感覺好似9-4點唔系太需要我咁,不過k1上學期因為我自己湊仔仔短時間內識曬所有同學,自己揹書包,翻屋企食完飯碗會自己收拾,我都心大心細翻唔翻工好

Zztt 發表於 17-1-25 01:34
可否分享下現況,滿足嗎?時間點分配?

湊住佢有開心亦有激氣既時候,我好快就炒左工人,點知小朋友一讀幼稚園就勁病,攪到要做家務之餘又要照顧佢,真係好唔習慣好辛苦,再加上c6又當埋我工人,家務完全冇人分擔,所以真係辛苦架,不過我唔會後悔囉,因為以前返工可以同佢相處既時間好少,喺整個人生裏面抽2-3年陪住佢點都係值得既!

回覆樓主:

如果冇工人就免喇,啲時間用來做家務煮飯而唔係親子就冇意思, 同埋我觉得小三以下都可能想媽咪陪, 再大啲仔女可能想要一個事業有成嘅媽咪多啲。

BABA124 發表於 17-1-27 22:16
如果冇工人就免喇,啲時間用來做家務煮飯而唔係親子就冇意思, 同埋我觉得小三以下都可能想媽咪陪, 再大啲 ...

Hmmmm 都有道理

icecream1213 發表於 17-1-27 11:29
湊住佢有開心亦有激氣既時候,我好快就炒左工人,點知小朋友一讀幼稚園就勁病,攪到要做家務之餘又要照顧 ...

小時候生病,對媽媽細心照顧的情境印像特別深,雖然小朋友年紀小,但腦內記憶儲存一背子的,相信你的犧牲並沒有白費

引用:如果冇工人就免喇,啲時間用來做家務煮飯而

原帖由 BABA124 於 17-01-27 發表
如果冇工人就免喇,啲時間用來做家務煮飯而唔係親子就冇意思, 同埋我觉得小三以下都可能想媽咪陪, 再大啲 ...
除了工人也可請鐘點嘛!另外從小讓小朋友分擔家務也是一件好事

回覆樓主:

我三月都打算辭工轉ftm,佢地大得太快,嫌幾多都買唔返轉頭,最需要我時唔陪佢,到佢大就唔駛我陪。而且發現自己教佢認字會快識好多。佢咁細,需要我嘅愛多於需要我嘅錢!

我的經驗是小學才轉full time 媽, 因為小學才是最辛苦日子

想問若返九至五,月入近十萬,停了較難再入職場的工,你們會願意放下去做全職媽媽嗎?現在小孩尚未入學。若要在小孩入小學後才有機會作全職媽媽或半職媽媽,是否太遲?

pc228 發表於 17-2-1 22:37
想問若返九至五,月入近十萬,停了較難再入職場的工,你們會願意放下去做全職媽媽嗎?現在小孩尚未入學。若 ...

你另一半的看法?
你喜歡現在的工作嗎?
你期望做全職媽媽的生活是怎過(在小孩不同的階段,期望得到什麼?若最終不是你想像一般,有多容易重回職場?

月入十萬朝九晚五,我唔會辭

gigiwin888 發表於 17-2-1 17:01
我的經驗是小學才轉full time 媽, 因為小學才是最辛苦日子

可否分享一下升小學後的ftm schedule? Thanks!!

Zztt 發表於 17-2-2 00:19
你另一半的看法?
你喜歡現在的工作嗎?
你期望做全職媽媽的生活是怎過(在小孩不同的階段,期望得到什麼? ...

Thx for ur reply!! Will consider

ar_mak 發表於 17-2-2 03:48
十萬,照顧得三五七年......養大個細路真係要四百萬.

簡單而言,做個好父母親,唔係單一條件就算數:有D父母同 ...

Thx for ur reply!! Will consider

咁ftm會做幾耐?小朋友幾大先打算做番野?

我已有兩個小孩,很快就會生第三個。現在也很糾結是否要做FTM。其實我很想和小孩有多一點親子時間,但是經濟上會很辛苦,還有會失去自己工作上的朋友圈子,會容易跟社會脫節。所以真的很難取捨。

beautifulbabies 發表於 17-2-9 16:06
我已有兩個小孩,很快就會生第三個。現在也很糾結是否要做FTM。其實我很想和小孩有多一點親子時間,但是經 ...

我之前係 working mom, 到仔仔一歲決定做 ftm, 我反而覺得自己做 working mom 時比做 ftm更脫節,因為份工太忙,日日OT到89點,連出面發生緊咩事都唔知!做左ftm之黎反而仲有少少時間睇下新聞睇下書同出去公園抖下氣!所以脫唔脫節都要睇下工作性質

同埋除左經濟考慮之外,仲要諗埋同小朋友每日既日程,又要放電,做足7x24,少d體能都頂唔順!

vathee 發表於 17-2-11 15:05
我之前係 working mom, 到仔仔一歲決定做 ftm, 我反而覺得自己做 working mom 時比做 ftm更脫節,因為份工 ...

手機在手,怎會脫節,一機能知天下事。只要懂得上網就可以。

pc228 發表於 17-2-1 22:37
想問若返九至五,月入近十萬,停了較難再入職場的工,你們會願意放下去做全職媽媽嗎?現在小孩尚未入學。若 ...

我遲咗份更高收入的工,搵唔返個種。但是好值得,而家慳住駛,冇買個自己衫,搭公共交通工具同行路都唔後悔
‹ 上一主題|下一主題