用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 2018-2019
樓主: os_ecu
go

協恩 2018-2019   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 18-1-4 09:28
第一輪 2nd In, 既面試會今日開始通知了 : 4Jan ~ 7Jan , 面試日期 : 9Jan ~ 24Jan

第二輪 2nd In, 既面試 ...

多謝提醒即睇e-mail收到2nd日期

kimberlybaby 發表於 18-1-4 14:20
有協恩offer,大家仲會吾會報自行呢??

點解唔報 ? HY 唔係神校喎

少奶奶 發表於 18-1-4 17:33
多謝提醒即睇e-mail收到2nd日期

我未有呀, 介唔介意講小朋友係咪名校? 成績如何??

29XX86 發表於 18-1-4 20:51
我未有呀, 介唔介意講小朋友係咪名校? 成績如何??

普通邨校冇名氣,成績中等咋 只係運動較出色

kimberlybaby 發表於 18-1-4 14:20
有協恩offer,大家仲會吾會報自行呢??
你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行希望放榜後去叩门~

Yanamami 發表於 18-1-4 21:20
你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行 ...

想請教,如直資收咗,自行照報名照去in都可以?

Yanamami 發表於 18-1-4 21:20
你禁问好奇怪~如果HY係心儀中学,收左就bingo, 开心去庆祝,即簽~仲+五+六,即唔係最心儀,自然in埋自行 ...

咁自行到其他心儀學校,當然走啦, 起碼唔使交學費 ,否則吾中,起碼有e間墊底

kimberlybaby 發表於 18-1-4 21:59
咁自行到其他心儀學校,當然走啦, 起碼唔使交學費 ,否則吾中,起碼有e間墊底
...
自行之後都唔知是否收,要夠膽放棄e間,再等到7月。或者唔放,7月之後再扣門。

回覆 b3410 的帖子

好多学校聲稱冇叩門,佢地係自行in過當中補上

gigayan 發表於 18-1-4 21:57
想請教,如直資收咗,自行照報名照去in都可以?
直資收左,都要你簽番先得㗎你夠胆搏或者果间直資唔係好心儀,咪唔簽去自行囉。
-般果幾间傳統直资收得早,应該只能either or, 無乜可以搏大霧,但ek上講有d二線直資,收得遲或有两輪收生,真係有机会in埋津校~

kimberlybaby 發表於 18-1-4 21:59
...
想得美!胆搏胆,無得俾你騎牛揾馬~

回覆樓主:

吾洗放棄,聽過可自行但吾可以大抽獎,最後知道自行收左才放棄直資

kimberlybaby 發表於 18-1-4 22:39
吾洗放棄,聽過可自行但吾可以大抽獎,最後知道自行收左才放棄直資

自行中左,都是七月初才知。其實結果只會説派左那間學校,如果乙一也放自行同一間,真係唔知自行中定抽獎中。

你現在選的方法是take HY offer, 照自行博有得in , 留個record, 叩門博學校記得個女而考慮番。應該是這樣。

Yanamami 發表於 18-1-4 22:28
直資收左,都要你簽番先得㗎你夠胆搏或者果间直資唔係好心儀,咪唔簽去自行囉。
-般果幾间傳統直 ...

咁可唔可以直資簽咗,自行照報照去in,咁自行一定收唔到,不過有紀錄,到7月去叩門呢?

因為我以爲簽咗直資,就唔可以交表自行,又或者去in,但睇返前輩們嘅post,以上做法又好似可行,謝指教!

JOJA 發表於 18-1-4 22:57
自行中左,都是七月初才知。其實結果只會説派左那間學校,如果乙一也放自行同一間,真係唔知自行中定抽獎 ...

正是

gigayan 發表於 18-1-4 23:39
咁可唔可以直資簽咗,自行照報照去in,咁自行一定收唔到,不過有紀錄,到7月去叩門呢?

因為我以爲簽咗直 ...
可以~~我果时係1月中簽直資,自行in都係三、四月?(忘了)我係收到面試信後打去話簽左直資唔去in.

Yanamami 發表於 18-1-4 22:28
-般果幾间傳統直 ...

Deleted

少奶奶 發表於 18-1-4 21:15
普通邨校冇名氣,成績中等咋 只係運動較出色
睇嚟係 in 咗 運動精英先喎 , 佢仲幾日公報, 大家細心等待.

RITALUNG 發表於 18-1-5 08:37
請問大家,如果直資簽了份undertaking form,上面註明4/19才遞交上教育局,是否可以去完自行兩間學校面試,然後4/19之前向直資取回小六學生資料表,便可繼續參與自行和統一派位?
睇返呢度啲舊 post, 的確有人係咁做. 有啲大抽獎失利仲叩返轉頭添.

兵行險著, 要睇下自己小朋友係咪有好好既成績可以叩返轉頭先.

os_ecu 發表於 18-1-5 08:49
睇返呢度啲舊 post, 的確有人係咁做. 有啲大抽獎失利仲叩返轉頭添.

兵行險著, 要睇下自己小朋友係咪有好好 ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題