用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代問聖家書院
樓主: mw7183
go

代問聖家書院 [複製鏈接]

Freshment 發表於 17-12-4 16:43
以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書 ...
上年學期尾派成績表, 班主任又無同我個班講點樣. 可能一個個老師啩!

上年去聽d簡介會, 有間中學校長講收生時話未必一定要全A, 有個B 都會考慮, 我同我老公即O哂咀, 張成績表一個A都無, 得BBBC點算? 所以攞住成績表考BAND 1中學真係好鬼肉酸!

elbar    發表於 17-12-4 19:10

soscho 發表於 17-12-4 17:07
考左呈一, 份卷係咪深過以前考試卷?  下星期呈二了, 努力呀
學校唔派卷, 只比學生對答案, 但無分數的, 所以唔知深唔深啊呀!

希望亞女生生性性, 小心作答, 考好呈二自行都多D選擇.

你女女都是聖小? 大家努力, 加油!

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:11
上年學期尾派成績表, 班主任又無同我個班講點樣. 可能一個個老師啩!

上年去聽d簡介會, 有間中學校長講收生 ...
that's my point.
如想跨區考, 攞住張BBCC連in 嘅機會都冇, 但實際可能好過好多揸AABB嘅人, 可惜人地學校唔知呢.....

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:15
學校唔派卷, 只比學生對答案, 但無分數的, 所以唔知深唔深啊呀!

希望亞女生生性性, 小心作答, 考好呈二自 ...
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點記得錯乜, 老師有冇改錯, 點解唔可以俾佢地睇完即場收番, 唔想佢地知幾多分?

回覆 Freshment 的帖子

有可能系咁..我都叫左我妹去其他中學簡介會睇下

哲哲寫真 哲哲私相集

soscho 發表於 17-12-4 17:20
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點 ...

佢係話唔派卷攞番屋企

回覆 beagoodman 的帖子

我真讀新油天, 考頭60有名次...小六呈二後派成績表應該會講清楚咩組別.
其他學校我就唔知了

哲哲寫真 哲哲私相集

想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個78個位是留自行或乙一
THX

soscho 發表於 17-12-4 17:20
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點 ...
一至四年班考試卷會改完派, 會知分數但會即堂收回, 五六年級因是要呈分, 所以話唔可以知道分數, 所以舊年上學期只聽老師講答案, 記到幾多就啱同錯就靠個小朋友記憶啦(仲要過埋聖誕節假先回校講答案, 你話佢地仲會唔會記得自己答左乜呢!), 下學期學校有改變, 先將答案紙COPY, 對答案時就派張COPY 答案紙比同學對, 唔可用筆寫, 我女用心算計大約有幾多分, 但有D科目就計唔到.

ATMW227 發表於 17-12-4 17:28
想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個7 ...

我諗唔明點解唔比知分數?

哲哲寫真 哲哲私相集

ATMW227 發表於 17-12-4 17:28
想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個7 ...
成績大概8X分? 是指全部主科? 如是全B , 已係band 1生, 乙一聖家一定穩陣.
band 1生自行可以揀下其他band 1學校, 到大抽獎再填書院.

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:30
一至四年班考試卷會改完派, 會知分數但會即堂收回, 五六年級因是要呈分, 所以話唔可以知道分數, 所以舊年上 ...
咁都好, 約略知自己錯乜, 係上年五年級至開始係咁?

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:38
成績大概8X分? 是指全部主科? 如是全B , 已係band 1生, 乙一聖家一定穩陣.
band 1生自行可以揀下其他band 1 ...
但我聽家長講, 要自行一定要揀書院, 否則有乜差池, 書院唔會收

mw7183 發表於 17-12-4 17:35
我諗唔明點解唔比知分數?
校長話教育局合規定唔可以比學生知呈分既分數. 但我識其他學校既人都知分數, 真唔知點解?

soscho 發表於 17-12-4 17:38
咁都好, 約略知自己錯乜, 係上年五年級至開始係咁?
應該係, 上學期都唔係咁, 下學期先轉.

soscho 發表於 17-12-4 17:39
但我聽家長講, 要自行一定要揀書院, 否則有乜差池, 書院唔會收
係, 但如sure自己個女係band 1生, 就唔駛擔心乙一書院抽唔到, 係band 2生要保守些, 以備叩門.

mcl203 發表於 17-12-4 15:40
高主教小學都有警示家長,乙1唔選高中,衰左唔好返學校求位~~~

仲有one of the自行呢!

甘直屬聯繫個78位是給乙部用,是嗎

PandaTam123 發表於 17-12-4 14:41
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!

你之話有師姐平均C grade 都考到唔錯學校,想問下間學校係本區B1?

ATMW227 發表於 17-12-4 18:54
甘直屬聯繫個78位是給乙部用,是嗎

‹ 上一主題|下一主題