用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯
樓主: lololala
go

我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實家長心會點諗,講真,我都想快啲有offer唔洗咁大壓力同佢溫書,我都想佢都可以輕鬆啲。但我都同佢講,就算有學校收,都要認真對待整個學習過程,要盡自己力,因為的師兄師姐努力,佢地學校先有更多b1位,所以都要為師弟妹出一分力。

I think his results will turn much better if you tell him. Because I confident guy can achieve more.

lololala 發表於 18-1-7 00:24
因為怕佢會放軟手腳hea考呈三⋯⋯有無家長都係咁?

Update: (一陣會同佢講了⋯⋯⋯)

講左都吾一定要Hea考呈三既,話比佢聽每個試都要盡力考

我識人去年有中學收左後真係HEA考, 所以成績退步了, 但我做阿媽就唔會想對子女講大話, 因為一家人應該坦誠相對, 正如我都唔會想我家人對我講大話一樣, 同樣CASE如發生在我身上我頂晒龍遲1-2星期比佢知但都會盡早講, 樓主最後點做自己決定吧.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主

回覆樓主:

說了嗎?甚麼反應?

如果係小朋友心儀既學校,又係自己接受既,我會比佢知等佢自己考慮。

唔想講可以唔講
但問到就應該老實答
成績不是唯一的事
個人德育更重要

放軟手腳 hea考呈三 無問題
佢面前起碼重有13個考試 除非唔係
你能保證所有考試都 無hea考?

回覆樓主

樓主,你似乎無喺個仔立場看問題喔。

正如樓上各人所言,遲遲未有通知有無offer,而朋輩間則可能已陸續有著落,佢會諗係咪自己「渣」過人,打擊自信心,還可能被同學恥笑。

當得知已有offer個人身心都會放鬆咗,呢樣係必然既,大人都會啦。如果你想佢考好呈三以備更上一層樓,或者只是想佢盡返個人學習責任,建立個人正確態度都好,我覺得係需要同佢講解,令佢明白到做人應有之態度。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

坦白從寬
其實開心同仔仔分享好消息。入到間心儀好學校,約發三章傾下點去準備打好底子升中,繼續win落去,咁就雙贏喇
大個仔,俾d信心佢。其實升左中好多野都唔到阿媽理

回覆 lololala 的帖子

我認為盡快講俾佢知啦, 家長們自己都經歷明白等信等消息嘅痛苦, 那何不盡快讓佢得知消息等佢放下心頭大石呢, 眼見旁人陸續有offer而自己以為無行都係幾慘一件事黎~

最多同佢約法三章囉~!

回覆樓主:

咁大個啦,知道有offer時,都可能想睇一睇封信,信上有日期,如果你遲講,佢一定會發現!莫非到時再講另一個大話話唔見咗?咁註冊紙都有掛。

做父母的都是為子女好, 有時善意的謊言是必要的

YDLFATHER 發表於 18-1-9 13:30
做父母的都是為子女好, 有時善意的謊言是必要的

有必要的善意謊言應該唔多,有offer唔講亦唔似係必要。

我打算過埋呈三先講, 我有同班主任傾過, 她說很多同學知道有offer真係hea讀.....

另外一個原因係, 收左阿仔的學校, 無咩同學會呢個階段報, 應該唔會知住
‹ 上一主題|下一主題