用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同:第三階段入學面試
樓主: cpc608
go

港同:第三階段入學面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Lojimisme 發表於 18-10-30 14:39
回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主,想請教一下港同是否由小一至DSE 都是一直普教中?會否如一些學校一樣在D ...

高中係粵教中

回覆樓主

想問中學是否band 1?  100% 升中嗎?

cherrychan827 發表於 18-10-31 01:19

Banding 是跟學生而不是學校
但我地通常指多band 1學生既學校做band 1學校
如果你想知道港同中學成績同其他學校比較
可參考此帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

但要注意港小雖然基本上100%升中,但中學有約一半學生係其他小學升上來既

LinusYip 發表於 18-10-31 10:47
如果你想知道港同中學成績同其 ...

有一半外來生咁多?咁dse成績top個批會唔會係外來生呢?

醒目開學勳章 王國長老

HappiMom 發表於 18-10-31 12:55
有一半外來生咁多?咁dse成績top個批會唔會係外來生呢?

Announcement文中,4個有3個港小上

明白、唔該曬你thanks !咁一半學生會係升唔倒還是自己走?

中一有六班,約兩班係外生,收大概60人到。四班原校升上,小六大概一半係band 1生,少量band 3生。我知既得幾個冇直升。

cherrychan827 發表於 18-10-31 01:19

100%直升,除非你唔揀。偶然有聽過家長講話有朋友既小朋友升唔返,好似話係成績問題,可能真係幾年先有一個半個真係英文唔好,學校唔建議直升啦。不過課程深咗就真係既。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-10-31 14:38
100%直升,除非你唔揀。偶然有聽過家長講話有朋友既小朋友升唔返,好似話係(emoji)績問題,可能真係幾年先 ...

我女果年一個「升唔到」,聽講係成績加操行都唔好,咁究竟學校點商議/傾/迫走佢就無人知,因無咩聯絡。咁果位同學究竟咩情況下無得直升,家長又咩態度,真係個迷,同學之間都係傳佢升唔到,實際情況係點就無人知了
事實係,近年12x人小學升中,真正唔升嘅真係幾個,而99%都係更上一層樓/宗教考慮/近屋企,都考到或派到到理想學校的

haihaimom 發表於 18-10-31 13:57

中一有六班,約兩班係外生,收大概60人到。四班原校升上 ...
如果只得一半係band 1生,係咪代表中學部咁好既DSE成績都係靠校外生?

starry_night 發表於 18-10-31 15:36
如果只得一半係band 1生,係咪代表中學部咁好既DSE成績都係靠校外生?

學校一向少操練,連畢業試都取消埋,既然大部分同學直升,預咗教你十二年,學校唔需要小五小六操呈分,多啲時間放喺真正學習上,俾空間佢哋學習同進步,佢哋大部份都唔緊張呈分,一半band 1我自己覺得可以接受。最緊要係DSE成績家長是否滿意啫。

starry_night    發表於 18-10-31 15:52

回覆 haihaimom 的帖子

starry_night 發表於 18-10-31 15:36

我估得一半band 1haihaimom估啫,而且可能係基於呈分/pre s1成績
如果係咁就未必準,因為佢地唔會特別看重呈分(除非想攞scholarship),只係當普通一個試咁考
Pre s1重死,聽聞有啲連pre s1 hea考(好似有人唔考)

而且近年小一面試既人愈來愈多,我估收得既都唔會太差,而家應該過半(真)band 1(卦)

前年好似有四個唔直升港同,其中三個去左spcc,一個spc(宗教原因),舊年人數都差不多

LinusYip 發表於 18-10-31 16:22
我估得一半band 1haihaimom估啫,而且可能係基於呈分/pre s1成績
如果係咁就未必準,因為佢地唔會特別看重 ...

好、壊我都講。一半band 1係幾年前既數字,我相信依家應該進步咗既,近年幾多就就唔知。咁整體DSE都進步唔少。

haihaimom 發表於 18-10-31 16:56
好、壊我都講。一半band 1係幾年前既數字,我相信依家應該進步咗既,近年幾多就就唔知。咁整體DSE都進步唔 ...

咁我又唔覺港同極好,佢地仍有可進步空間
但現在應在進步中

LinusYip 發表於 18-10-31 17:43
咁我又唔覺港同極好,佢地仍有可進步空間
但現在應在進步中

非常同意,絕對係,大把進步空間。

昨天見完 3rd in ,緊張到幾日前已經訓唔到. 好在順順利利 。見黃校長 ,她非常友善好好人。

請問如写報到時間11点,係咪到左就有得入学校,入到去再等15分鐘入房見校長?

holly707 發表於 18-11-7 14:09
昨天見完 3rd in ,緊張到幾日前已經訓唔到. 好在順順利利 。見黃校長 ,她非常友善好好人。
...

請問自己帶去的書有用到嗎?

holly707 發表於 18-11-7 14:09
...

‹ 上一主題|下一主題