用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
樓主: elbar
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

當傳統英中相繼傾向值資制度嘅發展方向,似乎無可否認,對夾心中產生家庭嚟講,繼樓價以外,成為了另一條附⻣之蛆。
我都幾樂意見到呢個制度有改善。唔知有無申請退場機制嘅可能呢?

其實SPCC的運作如同國際學校,如果用IB去比較埋其他學校,你會發現簡直超級超值。

中一至中四:$61000 (New Fee $63500)
Year 7-11 ESF: $128400, RC $166000

中五、六:IB 學費
$91500 (New Fee $96500)
Year 12-13 ESF: $135000, RC $167900

仲有師生比例
IB 只有 十幾人 至 二十幾人一班
雙班主任 (初中都少人一班,不是其他直資三十尾至四十幾人一班)

就算比男拔,SPCC IB一直八萬幾丶九萬頭。
男拔已經九萬幾好耐。(New fee $102000)

你再看看其他國際學校收費,便會明白。
另外,點解唔計私校 CKY , Victoria ; etc

如果揾差不多條件的學校,你會發現SPCC真的要加少少。否則點請優質老師和如此師生比例。仲有低年級每年的免費活動和中三有資助的ROP.

海外升學組老師丶幾個音樂老師丶好多個英文老師... 這些是我知道很厲害的。還有一些好老師,我不太熟悉。但是,我見到跟之前官津老師很大差別。

chingyu 發表於 19-5-9 00:48
其實SPCC的運作如同國際學校,如果用IB去比較埋其他學校,你會發現簡直超級超值。

中一至中四:我只付五萬 ...

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學費,仲有其他,例如校友捐助,名人捐助 (至少見到學校牆身兩個名人/名人太太名字), 咁同其他學校比較學費同資源聽落有D哂命。咁當然學校出色才有這麽多捐助。

SPCC既IBDP梗係要加學費啦!上年俾DBS點數擊敗,唔做嘢可能要繼續做阿二。

不過DBS又真係有策略,為咗上位持續俾少D人讀IBDP。結果係第一次考IBDP人數少過SPCC時,平均分就以點數勝出。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 19-5-8 20:51
我倒想瞭解下無IB 課程的話,直資學校嘅營運成本是否會輕鬆點?女拔萃,協恩都維持4萬元以下。

教育界有無 ...

A level相对簡單,只参與考試。IB 除了年費,有很多external moderation, 詳細收費唔清楚,仲有老師每年有training 之類,整體費用应該高過A level。學校加入DSE以外選擇,要看看其目的,觀乎各直資學校公開試成績,提供IB似為能力較高學生提供多個選擇,A Level 可能較適合偏文或偏理的同學仔。

hkpapa852 發表於 19-5-9 07:48
SPCC既IBDP梗係要加學費啦!上年俾DBS點數擊敗,唔做嘢可能要繼續做阿二。

不過DBS又真係有策略,為咗上位 ...
好多叻仔升中加入DB,係為咗入IB stream, 如果少人入到,DBS DSE又麻麻,點算

何謂點數擊敗?計上年狀元 or average?
之前咁多年又唔提?

IBDP 人數?
兩間學校2018-2019學生數目?
有這樣的差距嗎?

IBDP 不能只看分數
幾多人考 Eng Lit A?
幾多人考both Eng Lit A and Chinese A?
幾多人報 Maths “Studies”?
研究一下

b3410 發表於 19-5-9 08:34
好多叻仔升中加入DB,係為咗入IB stream, 如果少人入到,DBS DSE又麻麻,點算 ...

不如問吓學校點算好?

畢業年度中學名稱
IB平均分

40+比例
畢業生人數
2012 -  2013聖保羅男女中學
40.67
78.00%27
2012 -  2013拔萃男書院
39.44
53.33%45
2013 -  2014聖保羅男女中學
40.20
61.00%23
2013 -  2014拔萃男書院
38.00
34.88%43
2014 -  2015聖保羅男女中學
41.20
100.00%32
2014 -  2015拔萃男書院
39.03
49.15%59
2015 -  2016聖保羅男女中學
40.80
82.35%34
2015 -  2016拔萃男書院
40.50
67.31%52
2016 -  2017聖保羅男女中學
41.20
72.88%59
2016 -  2017拔萃男書院
41.00
74.55%55
2017 -  2018聖保羅男女中學
40.70
71.43%63
2017 -  2018拔萃男書院
41.00
69.81%53

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 19-5-9 06:55

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學 ...

其實 貴又有人話丶抵又有人話....
如果與background 相差不遠的學校對比,
學費是差不多和平少少。

如果這些學校不幫助有能力的同學,
國際學校更加爭崩頭,亦更加只有一小撮人可以讀到。

直資學校加學費, 原因又好多既, 好多都好"合理":

1. 通脹嘛
2. 直資教師唔係同官津教師, 沒有公積金, 只得MPF, 亦沒有明確既薪酬指標, 要留人自然要有個好package, 咁將成本轉係消費者身上, 係正常不過既事

至於名校加學費, 更多幾個"合理理由"

1. 我加多10%都大把人爭住嚟讀啦, 加你幾個%就牙痛咁聲, 即係唔好旨意你會提供到足夠既校外訓練啦! 咁其實你唔係我既target customer囉, 請便.
2. 大佬呀, 個個師都好似山神同普巴咁, 話唔加人工就hea做兼跳草裙舞, 請新人又貴. 平個D又未必可以幫我地keep同水平喎, 咁唯有靠大家幫吓手, 你都唔想見學校沉淪, 由一哥變做千年老二嫁?

對名校嚟講, 其實仲有一個誘因:

- 嗱, 我地直資學校, 無收生限制, 唔駛限住要收幾多本地學生, 幾多非本地學生. 非本地學生無政府資助, 但只要佢地肯俾錢, EDB都唔都唔會理, 我收你6萬學費, 但可以收佢地十幾萬學費喎? 你唔讀你估我會執咩? 你試吓我話開放一半學額俾非本地居民, 你估邊條隊會多D人爭呢?

chingyu 發表於 19-5-9 08:45
何謂點數擊敗?計上年狀元 or average?
之前咁多年又唔提?

有直資提供Math studies? 全ib就有,直資好似無喎,DB不是也要求中英文皆A? 讀 math studies 有何問題?適合孩子就ok 啦。

hkpapa852 發表於 19-5-9 08:47
不如問吓學校點算好?
數據王見到其實DB每年考IB人數其實比較穩定,50 +左右。成績逐年提升。而SPCC逐年增加IB同學人數,可能經驗慢慢積累,越來越有信心。

anyway,兩間的IB成績,都非常好!
靚麪粉加好廚師出來的靚麪包。

b3410 發表於 19-5-9 09:03
數據王見到其實DB每年考IB人數其實比較穩定,50 +左右。成績逐年提升。而SPCC逐年增加IB同學人數,可 ...
SPCC同DBS都有240人一級, 其實可容許至少60人去讀IBDP

就算去到高中得番~180人 (年年畢業都係得番~180人), 收60人讀IBDP其實EDB都係批既, 但點解無一年係收夠60人? DBS近年仲越收越少?

poonseelai 發表於 19-5-9 09:02
有直資提供Math studies? 全ib就有,直資好似無喎,DB不是也要求中英文皆A?
Math “Studies” 當然是指 IBDP
以我所知,SPCC 從來沒有人揀此科。

多了 “Studies” 一字,是容易很多的。

DBS 有叫數學較弱學生揀此科。這是沒有問題的。但是,應該清楚告訴他們這會影響大學揀科,
或只是適用專揀law的同學。

大形勢下,某些海外名大學也不接受 Maths Studies.

偷步公佈狀元,就算醫學院只顧宣傳狀元也被人鬧。辦學不是玩宣傳。

至於中文,我也識好幾個DBS不是 Chinese A 的。

IBDP English, 除了 A / B, 也有分 Lang and Lit or 全 Lit.
這一點也有分別的。

DBS IB 也不是全收親生仔,是對外開放,歡迎外校叻仔報考⋯有新IB 専用教學大樓, 專用 phs/chem/bio 實驗室, 自己IB 圖書館,叻仔參觀後,都容易心動呢⋯⋯

...

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:11
SPCC同DBS都有240人一級, 其實可容許至少60人去讀IBDP

就算去到高中得番~180人 (年年畢業都係得番~180人), ...
你指DBS?
https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/public-exams

Spcc 2018 63名IB畢業
Spcc 2017 59名IB畢業

以我所知,Spcc 2020畢業 就5X名

我估人數不是重點。

每年適合入讀的人數又唔同。

另外,無論入了DSE or IBDP, 亦有人會覺得不適合而去海外升學。

這都會影響畢業生人數。

招校長其實咪應該擔心吓自己9月有冇得撈會啱D? 佢間中學搵到地方搬未? 如果無地方搬可能要摺埋喎?

人數的確唔係重點, 不過幾年前, DBS讀IBDP人數較SPCC多時, 不少DBS家長就會以"人數"為理由, 認為DBS考生成績略遜於SPCC係好合理, SPCC成績較好只因只俾少數尖子讀IBDP

所以對佢地既講, 如果依家人數少過人但成績仍然係差過人的話, 好難交待嫁!

不過, DBS都叫爭咗氣既, 2017年人數少過SPCC, 平均分雖然仲係低過SPCC, 但40+比例好過SPCC
2018年人數少過SPCC, 平均分終於高過SPCC (不過40+比例就略遜SPCC)

小鹿揀學校 發表於 19-5-9 09:22
DBS IB 也不是全收親生仔,是對外開放,歡迎外校叻仔報考⋯有新IB 専用教學大樓, 專用 phs/chem/bio 實驗室 ...
SPCC S4既Pre-IB stream, 一樣係公開招生

小鹿揀學校 發表於 19-5-9 09:22
DBS IB 也不是全收親生仔,是對外開放,歡迎外校叻仔報考⋯有新IB 専用教學大樓, 專用 phs/chem/bio 實驗室 ...
..

‹ 上一主題|下一主題