用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: bonha
go

德萃小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-24 00:22

據報導 三校共290個小一學額
黎緊會有 P.6 學生升中, 到時會去邊個校舍, 總之一個字 "亂"
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-11-24 00:27
黎緊會有 P.6 學生升中, 到時會去邊個校舍, 總之一個字 "亂"

借殼一間營運中學校帶出一串問號
現時馬理信啲學生點? 讀到畢業?
總校長話有呈分 跟馬理信學生PS1?
······

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-11-24 00:42
應該好似漢師咁等幼稚園班學生讀到畢業為止, 但課程就轉晒跟另外兩校一樣, 原本小班教學, 又會唔會轉左做大班教學.................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-11-24 00:27

首年畢業生的33%B1分配係咪只限本區乙部?如果學生用非本區住址報但又冇前人呈分次第咁又會點安排呢?唔理强弱區照可以以B1身份抽?

Poyau 發表於 19-11-24 00:42
馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Banding,恐怕.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 miriam 的帖子

馬理信依家每班15人內 小班變大班?

學校的開辦
http://www.aogmms.edu.hk/index1.php?ext1=1&link=establish

我們的領受是要辦一所小型優質的基督教學校,能在課程教學中滲入基督教價值觀、並關懷每位學生的信仰生活及品格實踐,培養他們成為一個品學兼優、人神喜悅的兒童。因此以私立模式及小班運作是較為容易成功的。然而要發展私立基督教小型小學最大的挑戰是聘任合適的同工/教師、招收適量合適的學生及在經濟上收支平行。

感謝神祂聽教會的禱告,祂為我們預備了願意全然委身的同工及義工加入事奉的行列;祂為我們預備了資深津貼學校校長郭志雄先生願意委身帶領學校的籌備工作,亦感動了多位有不同專長教學經驗豐富的基督徒老師欣然接受挑戰,更有不少愛主的教育及各行業的學者專家願意為學校擔任義工:有藝術治療的、有課程發展的、有教育心理學的、有特殊教育的、有言語治療的、有品格培訓的……最叫人感動的是竹園區神召會竹園堂*除願意派出多為牧長協助學校的宗教事工外,更有數以百計的會友願意組織禱告鏈,為每一入讀學校的學生晝夜守望,點名祝福禱告,讓同學在充滿上帝保護的環境下成長。

神召馬理信書院(中英文小學部)學校校舍是主辦機構自置的獨立校舍,地方寬敞(3萬3千多平方呎),設備齊全,為學生提供理想之學習環境,更因不用支付高昂租金而減卻不少財政壓力。為更好個別照顧每一個同學的成長,我們決定從小步子開始,首年只開辦小一及小二班級、每班人數將維持在15人內。我們祈求神感動家長願意付出代價(每年學費$50,000及積極與學校合作),讓他們的子女接受基督教教育;我們亦求神感動教會、主內肢體及家長奉獻金錢,支持學校的運作及發展。

* 竹園區神召會竹園堂堂址設於神召會馬理信書院內,聚會人數達600人(竹園堂及坑口堂),亦正全力支持基督教神召會梁省德學校的發展需要。

校園設施及環境:
本校設獨立校舍、環境寬敞、學習環境舒適,為教師及學生提供優良的教學環境;禮堂(可容350人)及16個課室均設空調、電腦及影音響設備齊備;另校舍亦設有多媒體學習中心(60多台電腦)、圖書館、輔導室、獨立物理及生物化學實驗室、有蓋操場、籃球場、樂隊室及花園等

hkpapa852 發表於 19-11-24 09:31
馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Ban ...

恐怕·········想唔升佛教中學都唔得

上星期聽左talk, 中學部無宗教架,佢叫大光因為佢用左人地campus 所以要加人地個名
hoho

留位費都好金 我都係申請大埔 變左鑽石山

I am thinking if I will pay for it (HKD 5000)

醒目開學勳章 王國長老

Diversifyedu 發表於 19-11-24 02:27
首年畢業生的33%B1分配係咪只限本區乙部?如果學生用非本區住址報但又冇前人呈分次第咁又會點安排呢?唔理 ...
第一屆頭 33% 係自行同大抽獎都係以 B1 計

hkpapa852 發表於 19-11-24 09:31
馬理信小學係主收SEN同對學術無乜要求既家庭,應該未有畢業生(好似得一班)。如果要用佢地Pre-S1成績計Ban ...

馬理信小學重收生後係3 年前有一批畢業了、今年也有小六生將畢業、不要得好少。

回覆樓主:

其實有冇家長對「卒記」不二之選?非馨不讀?又或者用佢嚟做back up又會考直私同派位差到去邊一個點先至會考慮讀呢間學校?

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 19-11-25 12:40
馬理信小學重收生後係3 年前有一批畢業了、今年也有小六生將畢業、不要得好少。
...
即係已有 PS-1 成績出黎, 咁就真係要睇返升中係咩學校

miriam 發表於 19-11-25 13:45
即係已有 PS-1 成績出黎, 咁就真係要睇返升中係咩學校

我只知佢有分主流及SEN 班、主流有學生入滙基、其他不知道了。及之前也不是每級也有學生的,今年p6 學生應是最後一屆了

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 19-11-25 13:58
我只知佢有分主流及SEN 班、主流有學生入滙基、其他不知道了。及之前也不是每級也有學生的,今年p6 學生應 ...
匯基有兩間, 係 UCCKE (東九), 定 UCC (石硤尾), 兩間 banding 極大分別

我搵晒成個校網都唔見有升中資料...............

miriam 發表於 19-11-25 14:02
匯基有兩間, 係 UCCKE (東九), 定 UCC (石硤尾), 兩間 banding 極大分別

我搵晒成個校網都唔見有升中資料. ...

今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用今屆的pre-s1 的數據吧。
還有、本身神小有呈分嗎?

chanti 發表於 19-11-25 14:08
今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用 ...

2017/18學年小四已是最後一班?
即係2018年9月收唔到任何新生?

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 19-11-25 14:08
今年p6 學生應是最後一屆了, 神召萃小2020年9月開始營運小一到小四的課程,那麼3 年後的小六生應該不會用 ...

原校名已經改左, 睇返舊帖都唔知有無呈分

直資私校-- 有呈分 vs 無呈分 (及名單)

神召會馬理信書院

Poyau 發表於 19-11-25 14:28
2017/18學年小四已是最後一班?
即係2018年9月收唔到任何新生?

記得教會個邊話佢地上年嘗試同另一國際學校(Generations Christian Education, 即NIS , ICA 個間)傾過想合作、不過不成功、好似話個時已無再收生、之後今年就話已找到新合作伙伴了。

我都係報大埔派左鑽石山
我想知道上年有冇人係呢D CASE派左去旺角,最後轉得番去大埔?
坦白講,就算比左5千,如果轉唔番去大埔,我應該都唔會讀。
‹ 上一主題|下一主題