用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國安排打第三針未
樓主: yoyo123
go

[英國] 英國安排打第三針未 [複製鏈接]

Jennie 發表於 22-2-11 21:20

佢今年第一年去,大學要自己去GP 登記,但完全唔記得去GP 登 ...

唔該晒你呀,佢話今日走咗去 Walk in打咗啦,唔需要有GP或者NHS No,只要佢出示打過嘅針卡就可以啦⋯⋯需時半個鐘搞掂

王家爸爸 發表於 22-2-9 10:28
如果政策無改,英國唔會幫小朋友打AstraZeneca或者Moderna ,只會打Pfizer。原因係ATZ對年輕人會有血栓風險 ...

我個女(大學生)今日去打完,系Moderna ,冇其他選擇⋯⋯

A4family 發表於 22-2-12 02:25
我個女(大學生)今日去打完,系Moderna ,冇其他選擇⋯⋯
我估每個walk-in vaccine centre只打一種針,我小朋友學校係打Pfizer,有朋友去屋企附近既walk-in vaccine centre打既係Moderna,都係無得揀針。要揀針只能去唔同既walk-in vaccine centre。

A4family 發表於 22-2-12 02:25
我小朋友只係喺手機show香港針卡既相就得,因為人唔多,去到就打得,打完等一陣就走得。

回覆 A4family 的帖子

請問打完有冇RECORD? 如果回港點落返所謂安心度?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-2-13 13:06

會比張針卡證明,但應該唔會入到安心度

THX.

D 人話 有針卡証明就可以, 入境時可以叫衛生署幫手落返自己香港針卡. 我未証實呢樣

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-2-13 13:06

可以入境時喺機場做或者去指定郵局做。

https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/nonlocalvaccFAQs_ENG.pdf?fbclid=IwAR1B_V7VVdvb2hATThlfUYYeMEDpT1ygj9sWR3iTMOrB2KiGuo7JkvzkJ2w
‹ 上一主題|下一主題