用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

正常家長不會這樣開post讚自己,好明顯係公關廣告部的工作。下一間到基崇了,基崇是全收band 1的,沒有band 2(如果你信的話)。

lot888 發表於 23-11-28 12:45
其他直資咪一樣,只不過今次係港同。始終生意難做,睇開D拉。除咗成绩,我一般建議家長留意中一入績名額, ...
咁SPCC, DGS, DBS, SPB, HYS, GHS, SPCS 都係直資, 見唔到有呢D POST, 仲要出幾個咁積極

hiuching8 發表於 23-11-28 13:05
正常家長不會這樣開post讚自己,好明顯係公關廣告部的工作。下一間到基崇了,基崇是全收band 1的,沒有band ...
咁公關廣告部表現差勁, 可以炒

可能係用家們興奮得滯,見到有個真家長都低調,自嘲學渣,通常都唔係真的學渣。

知道你係德望fans,你一樣可以開呢類形post,點解要咁嬲?每年呢段時間都好多直資sell客,家長鍾意咪上船攞,可能港同今次連續三個標題比較特別。

lot888 發表於 23-11-28 14:02
知道你係德望fans,你一樣可以開呢類形post,點解要咁嬲?每年呢段時間都好多直資sell客,家長鍾意咪上船攞 ...
我唔係GH FANS, 係用家, 不過我o個個先係學渣, 冇咩好吹, 不過見呀樓主個個帖都貼, 都想佢 stop 吓, 我怕佢仲開多幾個真係會令人煩...haha , 我真心覺得港同叻, 咁短年資有咁好業績, 成績好, 運動又勁,  唔洗咁hard sell

catf2 發表於 23-11-28 13:48
咁SPCC, DGS, DBS, SPB, HYS, GHS, SPCS 都係直資, 見唔到有呢D POST, 仲要出幾個咁積極
木秀於林風必摧之。 槍打出頭鳥,刀砍地頭蛇。老祖宗是要告誡我們:凡是好出風頭的人往往會容易受到打擊,所以做事一定不能太過高調
(from google)

catf2    發表於 23-11-28 14:30

其實真正叻嘅從不見會係EK曬。山外有山,人生路漫長。

PTL_L    發表於 23-11-28 14:57

lot888 發表於 23-11-28 14:02
知道你係德望fans,你一樣可以開呢類形post,點解要咁嬲?每年呢段時間都好多直資sell客,家長鍾意咪上船攞 ...

每位家長都希望自己子女學校表現好,興奮之餘便廣而告之,人之常情也;而人與人之間攀比,甚至嫉妒,也是人之常情也,清楚這些無非都是human nature使然,便不會為此激動。

swh2020 發表於 23-11-28 14:51

其實都唔知佢係咪家長 家長通常唔會咁高調

hollyword888 發表於 23-11-27 22:25
學校website都有列出各科5+數據: https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2023

協恩,聖保祿,MCS ...
咁我簡單問一下, 咁GHS 全科5+率係幾多?

yianleen 發表於 23-11-28 10:56
回覆 acgy 的帖子

德望有show 晒所有每一科成績出黎, 大家上網自己睇:

我唔係GHS HATER, 相反我係幾喜歡GHS添. 我自己一向都係有果句講果句, 就算唔LIKE既學校, 係好既地方就我都會讚, 鐘意既學校, 有問題既我都會照講, 點解一講學校既不利言論就好似我想黑學校咁.

你話有晒每一科成績, ,咁全科5+% 即係幾多?

10090 發表於 23-11-28 12:47
其實佢應該知嘅,貶低人哋,抬高自己,係打手所為。

我只係講下GHS數據上既問題, 同讚下港同既成績, 咁又變成打手.

坦白講, 港同既成績真係值得讚賞架喎, 佢地本身收生唔係特別多尖子, 但連續出好成績証明有學術增值, 點解唔可以讚呢?

我自己唔係港同用家, 而且完全冇識人係港同讀書, 係咪呢度既人只係識讚自己子女既學校, 人地既學校就係睇唔上眼, 或者眼紅人地

acgy 發表於 23-11-28 17:34
我只係講下GHS數據上既問題, 同讚下港同既成績, 咁又變成打手.

坦白講, 港同既成績真係值得讚賞架喎, 佢 ...

呢句說話可以話俾好多人聽。不過想講,明顯佢唔係針對成績好嘅學校,只係想指出某啲手法會適得其反,事實上除EK外,差不多情況FB都有出現。我識嘅港同家長都好humble,所以我問佢一句,究竟連出幾個post係咪真家長?

其實有咩好拗呢?每間學校每年嘅成績總會有上有落......

OK!重要事情講三次
港同世一!
港同宇一!
港同唯一!

回覆樓主:

港同連宣傳部都咁賣力

如樓上師只說,小朋友是自己產品,只以成绩表達小朋友叻唔夠說服力,用所讀學校就更具体。估計家長見到自己小朋友學校成績好,最初只係開心分享,未必預計撳多幾次製,出多幾個post有咁大回響,討論走向失控。其實EK只係俾人問吓問題,討論吓,鐘意就噏吓,唔鐘意就食花心或直接跳過,真係唔好咁用力,免互毆,令自己唔開心。

Big Exam顯示播道/優才/顏寶鈴的排名比男拔和赤提為高,看來這幾間學校的公關人員也要出post賣廣告

acgy 發表於 23-11-28 17:15
我唔係GHS HATER, 相反我係幾喜歡GHS添. 我自己一向都係有果句講果句, 就算唔LIKE既學校, 係好既地方就我 ...
你真係好得閒,我只係睇下第二個可以最好考到咩學校,女入左b1b 就只煩佢讀好都無曬時間

tiffanysiuyu 發表於 23-11-28 18:46
Big Exam顯示播道/優才/顏寶鈴的排名比男拔和赤提為高,看來這幾間學校的公關人員也要出post賣廣告
...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊