用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一咁快要中文背默?
樓主: 2526
go

小一咁快要中文背默? [複製鏈接]

Re: 小一咁快要中文背默?

有時d電視廣告都撈埋添呀,,,,d對白可以記得晒先抵死... ..."健康來,財富來,健康財富滾滾來...."haha,好"娘'呢~
我自己覺得啦,只係唔好俾太大壓力嚇親佢,以佢地能力係絕對攪得掂o既,....hehehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

好押韻喎, 唔駛驚啦, 呢幾句一定識默.     

而家我都唔喺好理學校夠竟默幾多課書啦, 總知佢每教完一課新書就要佢記熟嗰課課文的生字, 間中就抽翻之前啲溫吓,  到 "淋" 默時再溫吓就算數啦!

我又無抽番之前溫呀,,,平時想幫佢係咁二溫吓每日教o既科目都唔夠時間呀,,,haha
我自己覺得,如果將默書當係一個學習過程,咁大人小朋友都可以輕鬆d囉,,,而家小學各科課程都好難話慢慢教,眨吓眼又話教左一課,默書就好似俾個推動力去記住課文d生字,記得幾多咪盡量去記囉,有人100分,有人80分,但小朋友真係可以學到多d字,先可以用番去其他方面呢~例如作文作句,若果識字唔多,思考幾叻都無用啊(就好似我個女咁,英文生字識得少,英文上的聽讀寫吸收都比中文差得多啊)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

你果個唱大長今,我果個唱浪漫满屋     
仲抵死呀,有一次喺條街道,無端端話:
"啲咭數一次過清哂去,邦民幫到你"比佢激C
cameo 寫道:
haha~
做大長今時,d小朋友莫講話粵語版主題曲識得唱,連韓文都唱埋,,,,,,,記性勁過我地大人多多聲....hahahaha...

felix喵喵,
收到嘞!喵.......
felix喵喵 寫道:
2526,

努力呀!!.....喵喵......

比多D信心給你的小朋友吧,
大人細路一齊努力...沖呀!..

cameo,

你講得冇錯呀, 我而家將個女既中文生字當咗每日都要溫習的範圍, 2 母女的衝突都少咗好多.

你唸啲辦法幫佢認識多啲生字啦! 我個女有個同學在幼稚園時的英文已經跟唔上(呀媽唔識教), 現在其他科都冇大問題 (8X 分), 但喺英文就唔合格 (好差嗰隻), 最敝喺佢驚咗英文同冇哂信心添.

昨天, 我返咗大陸書城, 發現佢出咗一啲英文和中文的字咭,
好好用, 唔駛自己整添. 可以考慮吓買喎.

其實英文串字平時就用英文字母紙卡仔去串.但英文生字真係好難叫佢記住~
例如what is your name?佢知點解!
但將個name放去第二度佢就唔認得嘞~
如果商務有冇得賣呢???
我見過係大大本英文生字書,一大幅圖畫,跟住旁邊有英文生字,但我個女興趣不大啊~

我朋友個仔重抵死呀~
一次去超市買野,朋友只係隨口話"咦~特價喎!"
佢個仔即話:"惠康至抵價呀...咁都唔知...."
笑死我呢~
2526 寫道:
你果個唱大長今,我果個唱浪漫满屋     
仲抵死呀,有一次喺條街道,無端端話:
"啲咭數一次過清哂去,邦民幫到你"比佢激C [quote]
cameo 寫道:
haha~
做大長今時,d小朋友莫講話粵語版主題曲識得唱,連韓文都唱埋,,,,,,,記性勁過我地大人多多聲....hahahaha...
[/quote]

cameo,

小朋友喺咁架, 死估估唔識轉彎, 當初教個女時都比佢激到死死吓, 話佢唔 arm 就搬老師出嚟, 樣樣都老師話老師話, 老師的話就喺聖旨, 我既話就喺帶子, 樣樣都要同我咬咬咬 :evil:

我講嗰啲唔喺英文生字書, 生字書淨喺睇冇得玩, 佢哋興趣唔大架.

英文生字咭:
1. 獨立一張一張的咭仔
2. 由 1- 3 年級程度,
3. 每級有 2 盒 (共 6 盒)
4. 每盒約有 30 張 (唔肯定)
5. 咭入面的字唔單止 "名詞" , 連一啲 this / Those 都有, 可以利用咭入面的字玩 " 大變身遊戲 " , (利用咭入面的字教識佢原來同一個字可以放到好多的地方, 跟住句子就會變成另一個意思.)   e.g. What is your name?
            >>> My _________ is Kitty.

你可以先叫佢砌咗 What is your name? 出嚟, 然後你自己再砌 My _________ is Kitty. 跟住問佢在自己原先的句子裏面有哪個字可以抽出嚟放在你嗰句句子, 變成另一句不同意思的句子, 咁樣佢哋就會知道原來一個字可以放在很多的地方.

如果冇的字可以自己做字咭加上去, 有一啲經常用到的字可以加多啲. 可以利用 excel 印多啲有需要的字再加上咭紙後 cut 下來就成. (我試過將個女的英文書裏面的生字全部用這個方法做哂啲咭仔, 然後利用啲咭仔要佢鬥串字, 造句... 等等, 佢玩得好開心, 啲字和句式咁就 "失" 哂入佢個腦.     

在書城買 6蚊盒, 商務有冇就唔知啦. 可以去旺角啲大陸書店睇吓有冇.

大頭綠衣,
我果隻人仔都係成日同我咬,比佢激C
有時鬧返佢"成日唔聽我講,媽媽冇心機教嘞,不如你去補習社做完先返嚟,唔洗媽媽咁勞氣 :evil: "咁佢又says NO 喎!
另外,你指"書城"即是边道呢?果套字咭我都好有興趣

醒目開學勳章

大頭綠衣,

英文字咭我都好有興趣,我想知英文生字咭的全名.謝謝!

其實小時候強記一些有用的東西是十分好,如一些詩詞、字彙等,會一生受用的,所以並不反對背默,還十分贊成,因為相信腦袋亦需要有資料輸入後,透過它們,進行不同形式的思考。幼兒靠字咭學習,亦相信有肯定成效。

wankwok,
經過咁多位提點,我都知唔可以再睇少班人仔嘞,你講得好有道理     
wankwok 寫道:
其實小時候強記一些有用的東西是十分好,如一些詩詞、字彙等,會一生受用的,所以並不反對背默,還十分贊成,因為相信腦袋亦需要有資料輸入後,透過它們,進行不同形式的思考。幼兒靠字咭學習,亦相信有肯定成效。

2526,

你都比個人仔咬親呀... 哈哈哈, 唔喺淨喺我, 有人陪我好安慰 '羅' 其實有幾多個父母冇比佢地咬呀, 佢唔咬你又擔心喎 (吓... 喺唔喺有啲遲 ... )

咁快就冇心機? 唔得, 唔得,  '物' 你咁鬼易就放棄架, 我哋都識得成日教呀囝呀囡, 做嘢要堅持呀. 因住又比呀仔咬你呀...'物' 你咁唔堅持架...冇鬼用... 哈哈哈. 你個人仔而家先 1 年級, 有排...    , 我都 而家 3 年級都要繼續 . 頂住啦, 支持你架

2526, yklee,

唔好意思, 冇講清楚啲字咭資料添.

書城 >>> 深圳的 '購書中心', 前天去開見到的. (深圳的新華書店好似唔多覺有)

字咭全名 >>> 唔好意思冇睇清楚, 個名好似都喺英文生字咭. 放在(兒童) 1 - 3 年級作業的嗰道. (近扶手電梯)

香港都可能有呢啲字咭買, 但就冇咁平. 如果唔介意可以坐車返去買架, 因為深圳書城有好多教材平靚正, 我地都好合用的. (由其是 英文書添, 因為英文冇分繁/簡體)

而且小朋友的腦發展能力在這個階段是最強最容易吸收的, 基本上你輸入甚麼他們就會吸收甚麼. 所以要把握好這個階段.

大頭綠衣,
多謝你支持     
我會繼續頂住嘞     
大頭綠衣 寫道:
2526,

你都比個人仔咬親呀... 哈哈哈, 唔喺淨喺我, 有人陪我好安慰 '羅' 其實有幾多個父母冇比佢地咬呀, 佢唔咬你又擔心喎 (吓... 喺唔喺有啲遲 ... )

咁快就冇心機? 唔得, 唔得,  '物' 你咁鬼易就放棄架, 我哋都識得成日教呀囝呀囡, 做嘢要堅持呀. 因住又比呀仔咬你呀...'物' 你咁唔堅持架...冇鬼用... 哈哈哈. 你個人仔而家先 1 年級, 有排...    , 我都 而家 3 年級都要繼續 . 頂住啦, 支持你架

我尋晚同個女英文老師傾左.,我都講左個女問題,主要係佢無信心,明明識,望到題目會驚~繼而無心機去學~
英文老師教左一個方法,係佢以前在外國時一個外籍老師常用遊戲,將小朋友已學生字寫在一張張紙仔上,放入盒等佢一路抽一路讀,要每日同佢玩,練到可以有速度,用視覺去認字,唔洗成日望住個字係咁"m..mm..呀"一輪先讀得出喎~
我覺得個原理同字卡有少少相似,但難度較低,可以等我個女掌握得好d~
我今日返過去幼稚園同校長傾過,佢都覺得係我個女性格問題所以會咁呢~

cameo,
呢個方法都幾好喎,等我試下先,Thank you
cameo 寫道:
我尋晚同個女英文老師傾左.,我都講左個女問題,主要係佢無信心,明明識,望到題目會驚~繼而無心機去學~
英文老師教左一個方法,係佢以前在外國時一個外籍老師常用遊戲,將小朋友已學生字寫在一張張紙仔上,放入盒等佢一路抽一路讀,要每日同佢玩,練到可以有速度,用視覺去認字,唔洗成日望住個字係咁"m..mm..呀"一輪先讀得出喎~
我覺得個原理同字卡有少少相似,但難度較低,可以等我個女掌握得好d~
我今日返過去幼稚園同校長傾過,佢都覺得係我個女性格問題所以會咁呢~

2526,

呀! 還有一個古老但未嘗一試的方法.........喵喵..

就是張D要背的字, 大大隻貼晒係家中當眼處,
所謂, 睇得多, 自然記得啦!!

我有朋友家中D門呀, 房呀, 廚房, 睡房, 電視機...等等.
全部貼晒D英文名牌. 有次呀仔去到他屋企.
我當遊戲玩, 呀仔去邊都要識讀個"assword"(英文名),
才可通過, 哈 哈 原來都幾好玩....   

可以參考吓......喵喵........

‹ 上一主題|下一主題