用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好 ...
樓主: laiki
go

聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好 [複製鏈接]

Re: 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好

:
Thanks for all the input.  Pls help update the interview time after you applied today, it looks like  all the interviews were squeezed in the morning on 12/3 or there are not many applicants??  

Re: 聽人講民生程度好淺,係唔係呢?心大心細,唔知報唔報好

leeszeming,
今日文表的會全部12月3日下午interview.我估唔係咁多人報,一日可以in晒   

sinyuBB
上年揀學校時,已做晒RESERCH,問過好多人,亦有朋友既兒子在此校讀,固略知一二.
到今年自己個仔在其他學校讀緊K1,再同另一個朋友既囡囡比較(大家都是K1),真係有好大分別.
ARGUSMUM
SinYuBB 寫道:
ArgusMum,
請問你唔係讀民生,為何覺得程度太淺。

I called MS primary school and being advised that KG can directly pass to P1, unless any special issues like learning problem.

I think for those who interest better find out yourself regarding the news.

我老爺今朝一早去交表, 排到in既時間係3/12 正午12:00. 有無人知道這間開幾多班, 收幾多小朋友? in既形式係點既? 如果好似協恩甘既過三關形式(父母只可離遠坐係度)就對我囡囡好不利.

各位mama,

我自己的小朋友今年係民生讀K1,你地話好淺, 我都唔覺得係, 因為由今年開始係多左野(因為要同小1涵接), 會多左 phonic , 同係有功課做, 例如連線 ,圈圖,油顏色, 每個星期要照溫習簿溫書同認字, 咁我覺得對1個3歲多的小朋友係OK!

我都知道係OFFICE有一個聽電話的職員係語氣好差,因為我都投訴過佢, 但係我覺得D老師對小朋友OK!

我唔係叫你地一定要讀, 但係我上年都係同你地一樣, 比人地講到好煩又講到好驚, 但係睇真D都幾好!

希望你們的小朋友都考到心儀的幼稚園!   

Munsang is ever a very famous school. It is so 'famous' coz it has 一條龍 primary and secondary schools.  According to the public exam result, 幾可聽過佢有狀元出(可能我記錯唔定,請指正)?而佢地係其他主要公開比賽o既成績亦唔係好出色。我只可講佢係一間校風好o既 school,成績中上,但同培正(大家背景有D似)係各方面都有好大距離。如果你小朋友要同一日同一時間 in 培正,咁你不如放棄民生。

引文:
我老爺今朝一早去交表, 排到in既時間係3/12 正午12:00. 有無人知道這間開幾多班, 收幾多小朋友? in既形式係點既? 如果好似協恩甘既過三關形式(父母只可離遠坐係度)就對我囡囡好不利.  

>>收260人,1對1,小朋友同家長像打對角似的,各有各問   good luck to all

Pearlma,
民生以前收開八班(上下午各四班),但自從公佈咗佢小一會轉全日制,由原本有八班改為現在只開五班,今年就真係唔知佢會收返八班定五班喇,如果收五間,即代表所有K3生可直上民小,如收返八班即有機會有三班入唔到民小。
INTERVIEW形式是小朋友同家長一齊入班房,班房前後各有一個老師,小朋友單獨坐前面同老師INTERVIEW,家長背住小朋友坐班房最尾張枱IN後面個老師,完全聽唔到睇唔到前面小朋友IN緊嘅情況,如果小朋友唔肯自己坐低要痴住媽咪就多數會FAIL~

HOLONGMAMA:
請問民生interview問家長什麼問題?大約幾耐?  

Just for sharing

民中2005公開試成績 (Fm 明報 06/07 升中選校全攻略)

HKCEE - 8A2B, HKAL - 2A3C

small-hsi-ma ,
佢哋問家長點解會揀呢間學校?有咩吸引你?你揍小朋友時曾遇到d咩困難?最後點解決到?其實問幾耐就睇吓前面何個老師in幾耐,約三、四分鐘左右,佢唔俾你擰轉頭望個小朋友的。
small-hsi-ma 寫道:
HOLONGMAMA:
請問民生interview問家長什麼問題?大約幾耐?  

hello :

我個囡囡又係12月3日12:00 面試, 到時見啦?

HOLONGMAMA 寫道:
Pearlma,
民生以前收開八班(上下午各四班),但自從公佈咗佢小一會轉全日制,由原本有八班改為現在只開五班,今年就真係唔知佢會收返八班定五班喇,如果收五間,即代表所有K3生可直上民小,如收返八班即有機會有三班入唔到民小。
INTERVIEW形式是小朋友同家長一齊入班房,班房前後各有一個老師,小朋友單獨坐前面同老師INTERVIEW,家長背住小朋友坐班房最尾張枱IN後面個老師,完全聽唔到睇唔到前面小朋友IN緊嘅情況,如果小朋友唔肯自己坐低要痴住媽咪就多數會FAIL~

我諗今次有8班了,佢話會收共260人  

lkyma,
咁即係k3有三班上唔到民小喇~~斷龍.....

lkyma 寫道:
[quote]
Pearlma,

我諗今次有8班了,佢話會收共260人   [/quote]

Cleo
其實要看你地對小朋友有咩其望,一個3歲小朋友你要佢地拿筆開始學寫字,對佢地手部發展真的冇影響?
我認識一個小朋友現讀BB班(不是名校),已開始教劃線及認字eg.車,門,咁你地又覺得這間學校又如何.
如培正曾出狀元就代表你的小朋友一定會是其中一個?

chuchuma:

same case.
佢同我老公講,你是但放棄1間!

各位媽咪:

我打電話問過,係唔係幼稚園上小學會全部收哂,佢話成績好先收.

~DEL~

HOLONGMAMA:

same case.    

leeszeming,
我老公今早九點幾交表,現在in 11:00am,培正in 10:00am,我都好驚趕唔切   
‹ 上一主題|下一主題