用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無人已收到YORK既通知呢?
樓主: vikiepaul
go

請問有無人已收到YORK既通知呢? [複製鏈接]

Re: 請問有無人已收到YORK既通知呢?

今年我唔知呀..但係今朝去睇到佢地05-06年既收費表 , 係咁既:

學費 大約$2300/mth ( 11mth instalment)
茶點 $220/mth
雜費 $800/year

total : $28740 per year ($2395 per mth)

仲有校車, 我係咁易睇到, 最貴好似成800蚊, 最平既500幾蚊一個月.. 因應唔同地區囉.. 我見到九龍塘要$580, 青衣要780, 係大角咀(olympic)果邊要$640

vikiepaul

我個仔都是N1-Y  AM
大家是同學仔.....

vikiepaul 寫道:
今年我唔知呀..但係今朝去睇到佢地05-06年既收費表 , 係咁既:

學費 大約$2300/mth ( 11mth instalment)
茶點 $220/mth
雜費 $800/year

total : $28740 per year ($2395 per mth)

仲有校車, 我係咁易睇到, 最貴好似成800蚊, 最平既500幾蚊一個月.. 因應唔同地區囉.. 我見到九龍塘要$580, 青衣要780, 係大角咀(olympic)果邊要$640

I believe the most expensive is the Tseung Kwan O line which cost $845 monthly.  We have to get on the bus as early as 8:40 am

bbmummmy,

我交左 York and Kentville 留位費,現在仲諗緊交唔交 SC 好

[quote]
bbmummmy 寫道:
有無人同時收到 york, kentville, st. cat

vikiepaul

我女女都係 N1Y AM 喎

vikiepaul 寫道:
仲有, 交完留位費之後果張receipt已經show埋分班架啦.

我個女係 N1Y - AM

你地呢? 睇下有無機會做同班同學仔?

leunglokyiu

york 都好識做生意架,佢知自己唔夠 Kentville and SC 比,但係如果佢有一個策略就係,係人都收的話,佢知好多家長都係求個安心,有多一個 backup,好多 Kentville and SC 係 waiting 麻,到時真的不來讀,就賺一大筆啦,況且佢又唔驚無地方,小學無左麻,班房多的是啦

leunglokyiu 寫道:
咁我囡囡都好鐘意此校, 又大又多野玩, 佢吾想走tim
我未睇過佢地D校服, 你地知吾知幾錢, 約克會吾會好LURT水?
我曾經問過學校, 佢話今年300人N1, 明年暫未知, 我估佢地有幾多收幾多, 因為小學close大把課室啦

佢地應未分班架,因好多人就算比左留位費,都未必讀,未到最後,確定交學費,都不會篇班住架!"Y"我相信只是一個代號而以    因我們舊年亦是好遲先知是那班的 :wink:  :wink:

如果問學校今年會開多少班及每班多少學生.可以嗎?
我地咪知道.唔使古古下....

其實你們不妨問

baba_mama,

嘩,你小朋友好叻呀,間間都收

[quote]
kachunma 寫道:
其實你們不妨問

yoko1, vikiepaul

oh really, the receipt show the class no ka, let me check check sin, hope we are in the same class la.

you are right

[quote]
baba_mama 寫道:
leunglokyiu

york 都好識做生意架,佢知自己唔夠 Kentville and SC 比,但係如果佢有一個策略就係,係人都收的話,佢知好多家長都係求個安心,有多一個 backup,好多 Kentville and SC 係 waiting 麻,到時真的不來讀,就賺一大筆啦,況且佢又唔驚無地方,小學無左麻,班房多的是啦

[quote]
kachunma 寫道:
其實你們不妨問

baba_mama & leunglokyiu,
你哋講得好啱, 我完全同意亦相信係事實,但好多so called "二線"的幼稚園都會咁做, 好似迦南, 啟思, 金巴倫...等,都無乜聽過唔收, 幼稚園都係一盤生意啫, 策略係必須的, 如果有信心考到鍾意的幼稚園, 大可慳番$660.
(按:我講的"二線"唔係話間幼稚園唔好,只係佢哋比較少人當係first choice, 各家長請勿誤會)

leunglokyiu 寫道:
you are right

[quote]
baba_mama 寫道:
leunglokyiu

jjd
你講得好, 幼稚園都係盤生意, 我只希望佢地吾好LURT得太過份, 有d幼稚園吾係以搵錢為首位

你地知吾知YORK的學生多數派邊D小學?
有冇機會去到女拔或瑪利 諾D GRADE 呢?

I'm still waiting for Heep Yuun, but I guess the probability is rather low as there are many old girls and many applicants who got sisters there already. The main thing is, they have only 60 seats.

So, it's just like lucky draw. ^.^

Yes, agreed.   
Personally, like York's Principal, she is a great speaker. She really convenience us York teach well. We had received York's acceptance letter, however, we also accepted by Kentville...I believe a lot of similar cases.     

TTmomAC
then will you choice Kent. ??
‹ 上一主題|下一主題