用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 - 循道學校
樓主: 8864
go

31 網 - 循道學校 [複製鏈接]

Re: 抽到net(31)循道小學下午校

THANK YOU!
返屋企慢慢o答!
希望好快收到面試通知啦!

JJ1122 寫道:
隔離topic話問學校好唔好要問高年班, 唔好問低年班.   我諗我以後只會答d 好實質既野..
你地千祈唔好問d 涉及感性成份既野下..

我睇完也不知說甚麼才好,是非之地,我永不會久留,早走早著.   

Cleo

我囡囡都係上午班, 第一round20分入到, 原來唔係20分一定得, 我真係好好彩啦.   

QQ媽媽:

Congratulations ar! 咁我地個女有50%做同學啦。Nice to meet you!

Cleo

To those all 叩門媽媽:

我舊年(應該係05年5月)準備小一時攻略時打電話去循小問野,書記小姐一開聲就話無叩門位架la,所以我估循小同好多津小一樣,如果唔識人,叩門機會真係好少架,尤其是佢班少。

Cleo

Cleo & QQ媽媽,
我囝囝都係上午班, 第一round20分入到. Nice to meet you all.

Hi Barbara, Cleo

7月三日, 你地會唔會同埋小朋友返學校?

JJ1122

到時可能麻煩你個女,照顧吓我個女了!
thank you

7月3號其實只係番去買書, 其他小朋友仲上緊堂.  所以如果唔係無人照顧, 唔駛小朋友白行一趟或者專登請假架.  過程好快架咋, 行入去教會個邊, 同人講你小一, 行埋去比錢, 拎書走得.  

禽晚同亞女傾開, 問佢鐘意學校d咩..佢係咁講係咁講.  咁我叫佢停, 問佢唔鐘意學校d 咩...  佢答我--廁所.    佢話好多同學都唔鐘意.  我諗住過幾日反映下.  

8864,
好oY.. 我同佢講下, 睇下佢有咩反應先.  可以扮大個, 佢最鐘意.  
--- 2J 作品

I will not bring him. He has school on that day.
QQ媽媽 寫道:
Hi Barbara, Cleo

7月三日, 你地會唔會同埋小朋友返學校?

Hi, Barbara, QQ媽媽,

未決定呀,可能會都唔定,不過宜家我唔知係我定我老公去 je.

Cleo

Hi JJ1122

我住荃灣, 而校巴司機係馮先生.  請問知唔知好唔好?  其實想自己同囡囡返學, 但怕要佢日日行斜路好辛苦, 尢其是下雨天.  校巴是否在校門上落?

另外, 學校d測驗/考試卷會唔會俾番小朋友呢?

Hi JJ1122,

請問小朋友開學前有無分班試或預備班之類o既課堂要上?因為我都要同囝囝安排一d暑期活動.另開學時可否請你囡囡幫手帶吓個KV師弟oY...   

請問循道小學上/下午校會否搬遷, 聽說是中學部搬往深水埗, 是否落實?

Lion_King 寫道:
請問循道小學上/下午校會否搬遷, 聽說是中學部搬往深水埗, 是否落實?

Primary section will not move within these few years.  The relocation plan of secondary to Shamshuipo had been turned down by parents and teachers few years ago.

QQ媽媽,
馮叔叔okay架, 即刻幫你問亞女-- 亞女話佢開車中間快..Daddy開得快d..哈哈.   無雨就上面個停車場, 沿途有老師睇住.. 行樓梯, 唔會行出馬路.   落雨就向玻璃門(not 四道大門), 老師會開傘遮住佢地上車.  

測驗卷會, 考試卷唔會, 所以我女好開心, 考得差都無得鬧架.  測驗我會逐條捉住佢問點解.  

stevexu,
得兩班仲分班?  校長話唔會分拿,  不過每年都會將60個小朋友轉下, 等佢地唔係同死個30個一班.   佢地無暑期班比小一.  我個陣都係自己報青少年中心個d小一預備班.  不過佢地d KV 既一開始已經會好慣個種上學模式.. 我女個陣仲問點解咁耐無默書.. 同埋佢奇怪點解無單車玩.   我女話okay無問題, 幫你小息望下佢o咼.  放心啦, 好快習慣,  始終學校唔大, 唔會盪失路.   
--- 2J 作品

Hi stevexu & JJ1122

你們仔仔女女都是"根德"學生,這樣我想請教JJ1122你女女
讀小一的時候會唔會覺得課程很淺或沉悶。

JJ1122,

拿...講佐就當係,我指意曬你囡囡架啦,請你代我講聲唔該!

8864,
初初係覺得佢有少少over standard..e.g. 佢初初一睇d 書就已經話"下?!"  咁我咪話你識就要做好d.   不過因為中文係用普通話, 對佢黎講係新野.  所以佢有興趣..反正都係我個陣咪叫佢背左佢, 自己默書.   聖經係新野, 好開心添啦.  成日都玩背金句囉.  英文就差唔多, 之前最擔心係英文, 不過反而而家最好d科.  同St. Cat d 就無得比拿, 個d英文好得,  成日捉住個NET 講野.   數學你預佢會識, 不過錯d好唔小心既野, 例如, 數都數錯呀, + 就變 - 呀(講寫條式o咼, 計係岩架o咼).
不過根據佢老師講,  佢地小一叻個d都係大仔大女, 個d 係好top下咁話o咼.  

stevexu,
唔洗客氣.
--- 2J 作品

Hi JJ1122
多謝你堤供意見,我都可以學下你,如果她覺得淺就背,難就教。
‹ 上一主題|下一主題