用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

WING IN 話今日做英文同中文喎!!
点解一日兩科
4日都做大paper

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 12]

small-hsi-ma :
聽講打埋電話同入信去以示誠意,機會會大D架,若你真是很想入kv.,不妨試下!祝成功!
small-hsi-ma 寫道:
想請教一下各位家長,若係Waiting list,last call係幾時?因許多學校都已註冊買完校服了,想知道仲有沒有希望?謝謝!        

Sorry!不知道你們已經到part 12。

各位早晨:
你們的寶貝肯溫習嗎?邊玩邊溫啦,不要悶c佢地呀!

Cyrus說count numbers到30,中英文都有。
又話考左z,畫zoo,又寫左w...
但講d唔講d,且冇理由一日考2主科卦!so,信不過!

LaamMa:
啊!Laam偷睇?hehehe... 過獎啦,他冇心機寫時激c人架!
Laam學彈啦?她幾歲?
我打算等Cyrus4歲9個月,甚至5歲,等手仔有力d才讓他彈鋼琴,現在,他寫有d字,仍未算好自如。
9月他會先學口風琴,因老師說他還小,好易用錯死力,難以矯正及傷手。當然,也有專家說4歲學最好,但我fd.話宜選冇咁實的彈,如韓國琴,so我個fd有2個琴讓大女及細仔(5yrs. old)分開玩。
咁細個,唱下歌仔先啦!昨晚,dad按結他cord比佢撥弦及唱歌,搞到好似Cyrus彈咁,好有氣氛![quote]
LaamMa^-^ 寫道:
CyrusMa,
Laam過多二個星期先讀individual的鋼琴班,
我都好想佢快d識彈歌仔俾我聽   
btw, 亞囡今日話cyrus做大paper寫d字好靚喎  

cyrus ma/Laam Ma
我到而家都唔知佢琴日考左咩野??argus琴晚又話咩要寫d數字落架車到...唔係小朋友就上唔到車??
我估係要佢地數下幅圖有幾多個小朋友掛.....
至於學鋼琴,argus有時都用錯力架...要老師同我不斷糾正..特別係尾指位..成日訓底晒隻手彈,而家學左幾個月,終於都識得點用力.....我都好期望佢可以快d可以彈到一首完整既歌仔比我聽下.....
而溫書方面,argus暫時都唔使勞氣...琴晚我比張白紙佢,同佢默下中文字..跟住叫佢A-Z寫晒出黎比我睇,晝埋圖晝...用左半個鐘...佢都好ENJOY...可能佢鐘意晝野掛..    

你地就好啦, 個個都可以溫到書, 我個女唔肯溫書, 成日掛主唱歌, 日日系甘唱, 唱到把聲都沙晒. :cry:

桐話昨日考數學及常識!

我想問吓,喺咪多數小朋友都是100分,又話K2 會分班,點分,大家都是100分

Sara-mama:

不如試吓好似玩遊戲甘溫, 試吓玩比賽甘, 可能會好D!!  

試吓得唔得 la!!

inhinmama

k2 會再分班, 係咪都係大抽獎gan 分, or 跟據表現去分呢??

inhinmama
我呢樣野好差, 隨左第1次assesment 我可以同個女溫到書後, 到e+都未成功過1次, 平日我放工番到去都成差唔多7點, 食埋飯都沖埋涼成9點, 9點半呀女要上床講故事飲奶訓覺, 每日都好似無嘜多餘時間甘, 你地呢??? 你地點安排時間, 有無做番個schedule 比小朋友跟主每日做???

Sara-mama,
你個囡囡咁叻, 識得自己搵d relax 方法.
好勁呀!

hi small-hsi-ma,
我之前都無in waiting list,但到7月kv打電話來問我仲想唔想轉去佢地學校,所以我先轉.

Sara-mama
你試下比sara夜少少訓得唔得呀?我其實都係7點幾先返到99屋企食飯,之後揍argus返到自己屋企成8點半-9點,我沖完涼,先開始同佢溫書,彈琴...可能每日既生活方式都係咁...所以argus好自然每晚都會返到屋企,我沖涼時佢就睇一陣DVD,或者自己玩下玩具...到我沖完涼,佢就自動自覺熄電視架啦....
你試下用呢個方式啦..小朋友慢慢就會習慣架啦..
我通常10點半先同ARGUS上床講故事傾計訓覺..
Sara-mama 寫道:
k2 會再分班, 係咪都係大抽獎gan 分, or 跟據表現去分呢??

inhinmama
我呢樣野好差, 隨左第1次assesment 我可以同個女溫到書後, 到e+都未成功過1次, 平日我放工番到去都成差唔多7點, 食埋飯都沖埋涼成9點, 9點半呀女要上床講故事飲奶訓覺, 每日都好似無嘜多餘時間甘, 你地呢??? 你地點安排時間, 有無做番個schedule 比小朋友跟主每日做???

CyrusMa、vic6:
謝謝!我有寫信,也打過電話,那我再等看看。      

cyrusma,
係喎 咁佢係咪算偷睇呢?    
但laam話無畫過zoo, 淨係畫ship同queen.
都係有一句無一句, 又話cyrus要跳海豚舞

温書她還可以罷, 成日都拿着讀字咭扮老師,
我會用遊戲方式去跟她比賽, 再玩配對或相反詞,
佢同我都會玩得好開心

仲有四個月她才夠四歲, 佢之前上的都是唱遊堂,
但老師都有俾佢彈琴話無問題喎
我無太大研究, 只要佢喜歡就可以了,
佢而家玩的還是玩具琴, 遲d睇佢夠唔夠認真先打算買琴,
因為佢百足咁多爪, 樣樣都話想學   
A Happy Big Head Girl..wish you luck and God always with us!!

Sara-mama :

無 schedule , 不過佢時時會自己攞曬d書出來,話自己係 Miss Yu and Miss Law, 要教d 小朋友讀書喎.            我諗佢自己都可以溫到書掛    可能佢係細女,所以玩d遊戲低能d啦
平日我放工番到屋企差唔多8點添
所以平時一食完飯,就玩一陣認字咭,又係9點半要上床訓覺!

如果有什麼好提議可以PM我,然後交換tel no. ,因為我打字好屎.

inhinmama

Sara-mama,

你囡囡係米miss YU o個班o家??

small-hsi-ma,

hope everything is going smooth la!!

ArgusMum
呢排sara學左我地大人D 口敏, 1到9點/9點半就話夜拉, 唔可以做其他野, 要上床讀書訓覺.
我都試過10點半先訓覺, 但早上就唔可以準時起身.
Argus 平時afternoon nap 幾耐ga?? Sara 要nap 2個鐘先夠喉. 會唔會nap ge 時間太小呢??

inhinmama
你個女係咪讀Dorest road AM, G 班ga, 我個女都係Ms Yu and Ms Law or Ms Lau教ga, 唔好意思, 我好耐無上黎, 所以跟唔到你地D message.

vic6
sara係ms Yu, Ms Lau, 你係咪Dorest road am G 班??

Sara-mama:

我女讀K1C, Ms Yu 0個班!!

inhinmama

LaamMa:
Cyrus不like晝zoo,怕不夠位,畫完lion,畫不下monkey,耳朵突了出格外,wind棵樹亦斜埋,打大風,希望ass.畫番好
Cyrus大致可自己温書,我比張方格紙佢,自己寫A-Z及draw picture,亦愛朗讀�鬥讀中文字卡,但愛排在floor上,好辛苦。又like教我draw dominos,希望keep住大個左都咁愛學習。[quote]
LaamMa^-^ 寫道:
cyrusma,
係喎 咁佢係咪算偷睇呢?    
但laam話無畫過zoo, 淨係畫ship同queen.
都係有一句無一句, 又話cyrus要跳海豚舞

温書她還可以罷, 成日都拿着讀字咭扮老師,
我會用遊戲方式去跟她比賽, 再玩配對或相反詞,
佢同我都會玩得好開心

‹ 上一主題|下一主題