用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2007 K1家長入來傾下^。^
樓主: janetngan2
go

創價 2007 K1家長入來傾下^。^ [複製鏈接]

Re: 創價 2007 K1家長入來傾下^。^

Michelmcy:我個女都係9 月喺創價讀k.1,亦係下午班(唔知有無機會同你個仔做同學呢?)
你係邊度睇到學費$1677 ?因我睇番創價寄比我既所有通告都無寫學費幾多錢禾?但我岩岩上創價惘頁,寫2006年學費$1600,但2007年就有調正~
至於張學券幾時交,我稔下個月16日返學校時會同我們講

janetngan2,

真係好喇, 咁快可以識到同學仔  

如果我無記錯, 好似係寄票番學校比 reg. fee 果張 note 講o既, 但我又唔記得留 copy, 所以唔係好 sure 囉

Hi, Oscar媽

我都真係好開心Elyse入到創價 好期待開課的日子 更期待Elyse正式展開她的學校生涯

我見你們2006-K1的家長很團結啊    很和睦、很多活動攪    希望我們2007這一屆都好似你們咁團結、咁和諧

以後請多多指教   
Oscar媽 寫道:
elysemama,

囡囡考到 am class 呀!!
歡迎加入創價   
你放心創價唔會因為學劵而相對提高番學費架!!
本身創價已經可以申請學費減免計劃..
我地 d 在校生都唔知加幾多學費但應該唔會多...
上年都係加左$120 咋..

elysemama

你好...我仔是06年K1生, 今年升K2, 能入到這間學校我感到很幸運..因為這是一間相當好的學校, 你選了這學校比你囡囡你真係英明...你一定不會後悔讓你的囡囡在這裡學習. 得閒多d傾下計啦....

Hi, liwoodma,

Nice to meet you ar!!

創價是我和先生千挑萬選、深思熟慮後的最後決定 Elyse也很幸運地被取録     之前當然有參考前輩家長對學校的評價, 所以在此也順便多謝各位  

説也巧合, 我初登陸Baby-kingdom時, 已經被你囝囝的照片吸引着    而家可以同你傾計, 更加有親切感   以後多多指教了

醒目開學勳章

elysemama,

liwood 仔真係好得意架!!
聽到你囡囡考到創價真係好開心..
之前聽你講會考創價...

Oscar媽,

係呀! 之前幫囡囡報了6間, 最後選擇係創價創價取録後 連宣道都無去In了     

hello!我仔仔收左讀下午班,之前已經比左轉上午校既信學校,不過都話要16/6之後先知有幾多位可以"吞"番出黎。好開心呀,仲有兩個禮拜就做校服喇,我一定會帶相機!唔知駛唔使帶支票?
仲有,當天只係搞一個鐘,大家完左後有無興趣tea一tea?

學校吾係1:40上課咩?點解要1:15番到學校?

pinkcheung:你好,我個女都係讀下午班~16/6果日我覺得你帶定支票好,因又要交埋9月份學費~我唔可以同你tea呀,但我地可以係學校相認丫 係呢,你住邊(好8添)你仔仔搭校車定自己湊返學?另外上堂時間係1:40,你話要1:15返到去,係咪要比小朋友做些準備(例如:去洗手間,換鞋...)因我都唔知要1:15返到學校,我稔家長日會同我地講~

hi....pinkcheung
我仔仔同你個仔一樣,收左下午班,等轉上午班.
我睇過創價2006k1家長話2007學費加35%要$2150.
唔知我地又幾錢呢? 早初以為有學卷幫補下,家長可能比$1000之內,現在睇怕都冇可能

HI各位創價媽咪大家好,
我個囝囝叫梁森Samuel,
係07 K1下午班生,
我冇諗過同個仔轉上午班,
因為我哋全家都好夜瞓下午班就啱晒,
不過我媽成日話第時讀小學返早就辛苦喇.

我哋住喺花墟,
唔遠又唔近所以仲諗緊坐校車定自己送佢返學,
如果好似Roroma咁講既時間,
上校車12:50pm, 放學4:50pm,
都會諗坐校車好過.

elysemama,
我都同你差唔多,
總共報咗五間,
當知道創價收之後就連宣道同聖羅撒都冇去in喇!
因為創價係我同老公既第一選擇!  

Hi, 梁森媽,

你好 我囡囡叫巧妤, 係07 K1上午班生. 
我都唸緊比唔比囡囡坐校車, 我地住沙田, 而家佢係九龍塘返緊nursery, 我而家朝早帶佢返學, 姐姐湊放學; 上K1後想比佢搭校車, 我可以唔駛咁辛苦

好耐冇上黎囉.
16號返學校就知加幾多學費.
如果同k2 $2150加學卷一樣都ok.
之前諗住讀創價都預咗係千幾蚊學費.
我計過連校車費, 我囝囝返學既費用同冇學卷一樣.
學校都有佢既難處.
你地有冇收過一個新國民pm呢? 我都係睇創價2006先知件事.

醒目開學勳章

天使兒,

我係 2006 k1 媽咪..
其實正苦話比學券我 d 家長..都都唔知幫到 d 咩
從中又減少對學校既津貼及福利..另到學校要加學費..
即是學券係冇用架!!

不過學校要加學費真是無奈的..
$2150 小朋友係創價讀書係值得架!!

醒目開學勳章

pinkcheung,

家長送回校可以早半小時返到學校..

pinkcheung 寫道:
學校吾係1:40上課咩?點解要1:15番到學校?

Hello, 等我又黎報到先, 我個囡都係今年下午班呀, 今日收到學校既信, 好快就可以造校服, 同埋8月會有幾日適應期, 我諗住到時叫我老公陪個女返一日, 等佢都知個囡係學校係點

不如上,下午各自入座啦.....

上午班

下午班
ballball411---------- 蔚蔚

Oscar媽,
其實我都覺得值架. 起碼我地兩公婆係咁諗囉.
學券咪當幫補下囉. 對我黎講都係數字黎.
小朋友讀得開心最緊要嘛.
‹ 上一主題|下一主題