用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? ...
樓主: wisekid
go

請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? [複製鏈接]

王國長老

Re: 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)?

真是滿口歪理!
“香港人到菲律賓旅遊, 感受聖召,
忽然有feel想要領洗, 有何不可?”
那已經同你教人走去菲國領洗唔同啦!
仲有你教人個仔病危可以領洗呢?
不過要搵個醫生幫手寫紙證明呢?
真係神聖得令人 >> 毛骨悚然~~
咁學咩人講聖召?!學咩人講受感動?!
天主教既門係常開既,當然歡迎任何人,
我亦識得有D 人最初係有動機去信主,
上左年幾兩年慕道班洗埋禮,
但佢個女最終都無入到心儀學校,
不過佢一樣係好虔誠,一直真心信主。
你好似一D 都唔明兩者的分別,
仲硬將走去菲律賓領洗講到好神聖!
真係令人好驚,除左丁蟹同楊麗絹,
仲有咁多人覺得自己諗既野好合理。

唉!
唔好偉論多多啦!
你究竟講梗"加入成為天主教一份子"還是"加入成為天主教信徒"?
你之前明明教人去菲律賓領洗或扮重病而"加入成為天主教一份子"。無人話你唔

你誤會喇! 我冇叫人扮重病喎. 我只係話在某些特殊情況下天主教可以讓患病小孩子領洗. 呢d唔係咩秘密, 更加唔係咩旁門左道.

hx1079 寫道:
唉!
唔好偉論多多啦!
你究竟講梗"加入成為天主教一份子"還是"加入成為天主教信徒"?
你之前明明教人去菲律賓領洗或扮重病而"加入成為天主教一份子"。無人話你唔飱,作為一個虛偽的人是必會做的。如果係"感受聖召"而扮病騙人,你覺唔覺得好好笑呀?你自己本身出發點就是用一些旁門左道方法,唔好唔認喇。
"加入成為天主教信徒"係有信仰基礎,就算是"感受聖召"都會有追求的心,學習聖經。
"每個人的信仰真偽,天主自會判斷"係正確的,但動機不正確就係人都可以睇得出。
你係撈亂晒定係唔識分呀?

「 有香港人到菲律賓旅遊, 感受聖召, 忽然有feel想要領洗, 有何不可? 」但是,人還未到菲律賓,便已預知自己會忽然感受神召,預先在香港作好準備起行到彼邦領洗?

我們絕對同意領洗入教是神聖的事,正因為這是神聖的事,所以我們才不願意看到有父母為了5分而說謊加入教會,污蔑了神的殿。

說穿了,並非如某君所說「部分家長自己派不到心儀小學, 卻去眼紅在外國領洗的孩子抽到自己心儀學校」,而是部分家長擔心自己走捷徑在外國領洗後卻不為心儀學校承認,在此死撐罷了。     

你咪死雞撐飯蓋啦! 刷乾淨隻眼睇下上文下理, 你咁都唔係叫教人? 重好意思出呢      

baekdoosan 寫道:
你誤會喇! 我冇叫人扮重病喎. 我只係話在某些特殊情況下天主教可以讓患病小孩子領洗. 呢d唔係咩秘密, 更加唔係咩旁門左道.

重有你教人簽假租約呢? 專諗死橋, 廉恥兩個字你又識唔識呢?

引文:
    你同你朋友簽張租約, 打埋厘印, 個個月叫佢入錢落你戶口當交租(然後俾番佢), 吹你唔漲o既...

:-D

baekdoosan:

我本身不是天主教徒,但看見你的文章確實十分氣憤,道理我不懂說,但究本清源問心個句,點解唔上慕道班聽道,聽完唔啱可以唔信,啱嘅繼續落去至可以正式領洗囉.
但點解甘急要份領洗紙,要個5分,或突然受到感召,請問問自己良心????

講得好!!非常同意!

Verveine 寫道:
說穿了,並非如某君所說「部分家長自己派不到心儀小學, 卻去眼紅在外國領洗的孩子抽到自己心儀學校」,而是部分家長擔心自己走捷徑在外國領洗後卻不為心儀學校承認,在此死撐罷了。     

你又誤會喇! 我建議正正式式咁簽真租約, 打埋厘印, 個個月要有錢過數. 依家租樓係咪犯法先? 租樓又關廉恥咩事呀?

重有你教人簽假租約呢? 專諗死橋, 廉恥兩個字你又識唔識呢?

請不要誤會, 我不是叫人不要上慕道班. 有時間上慕道班固然好. 只是樓主時間緊逼, 問有否其他方法領洗.

在外國領洗本身係合法, 人地一樣係通過聖堂神父領洗. 我都唔明點解部分家長咁大反應, 係要排斥在外國領洗. 唯一解釋係, 佢地眼紅, 唔抵得其他人有5分.

nz 寫道:
baekdoosan:

我本身不是天主教徒,但看見你的文章確實十分氣憤,道理我不懂說,但究本清源問心個句,點解唔上慕道班聽道,聽完唔啱可以唔信,啱嘅繼續落去至可以正式領洗囉.
但點解甘急要份領洗紙,要個5分,或突然受到感召,請問問自己良心????

咩叫屋企先,人地叫你寫屋企地址,真係住先叫屋企丫...如果個小朋友係住外婆度,宣誓返就ok啦,如果淨係租間屋掉空係度,咁叫屋企咩??當然,呢d係個人選擇,有人咁做,有人唔認同咁做,但唔好講到理直氣壯先得格.....
你又誤會喇! 我建議正正式式咁簽真租約, 打埋厘印, 個個月要有錢過數. 依家租樓係咪犯法先? 租樓又關廉恥咩事呀?

[quote]
[/quote]

一心信教既,有咩原因係時間緊逼呀?乜唔係聽好晒人地既宗旨,覺得同自己相同,先信教既咩?人地教義係咩都唔係好知,即係點呀?即係另有目的囉
請不要誤會, 我不是叫人不要上慕道班. 有時間上慕道班固然好. 只是樓主時間緊逼, 問有否其他方法領洗.

在外國領洗本身係合法, 人地一樣係通過聖堂神父領洗. 我都唔明點解部分家長咁大反應, 係要排斥在外國領洗. 唯一解釋係, 佢地眼紅, 唔抵得其他人有5分.

[quote]
nz 寫道:
baekdoosan:

[/quote]

Hi michtony,

請問可否提供消息來源?

Thank you!

[quote]
michtony 寫道:
別打這個主意了, 現時很多天主教學校已不接受香港人

baekdoosan:

甘點解樓主甘急甘趕呢????己經有教徒說最多1-2年己經可以領洗.

我全家都不是教徒,但我姪兒從幼稚園就讀便天主教學校,到自行分配學位時更入了志願的天主教小學,(當然

隨你點講啦. 你係成年人, 你鍾意明白哂教義先領洗, 係你的個人自由.

但天主教容許嬰兒領洗, 然後讓小孩子參加主日學慢慢學習, 繼而初領聖體, 長大後領埋堅振等等. 你可以話唔公平, 但天主教就係咁樣運作.

Sindy 寫道:
一心信教既,有咩原因係時間緊逼呀?乜唔係聽好晒人地既宗旨,覺得同自己相同,先信教既咩?人地教義係咩都唔係好知,即係點呀?即係另有目的囉

正所謂要呃人先要呃自己, 你真係表表者, 我諗丁蟹梗係你契爺, 楊麗娟係你契姊, 搵多d佢地飲茶啦, 岩傾啦呀!

贈多你一段新聞:

【明報專訊】私家偵探通常受委託捉姦和尋人,但西班牙一些父母卻聘請私家偵探調查其他家長的收入及住址,踢爆他們虛報資料,從而令子女可插隊入讀名校。

揭其他父母虛報資料

現時西班牙學額競爭激烈,由於當局採用計分制派位,愈來愈多家長為了讓子女入讀較好的公立學校,會虛報住址及入息。偵探社老闆格雷西亞斯說﹕「他們會想﹕『若我將名單上排在前面的人除掉,我的子女就能成功入讀。』」

去年私家偵探社的生意大增,偵探們每天跟蹤目標家長及其子女,查找他們真正的住址,同時要拍照、調查物業、稅項及入息等。若證實有家長虛報資料,教育部會開除其子女的學席。

加西亞的6歲兒子不能入讀心水學校,她便聘請偵探「翻案」。她說﹕「有一名家長自稱每年收入只有8500歐元,但他其實有一間豪宅,駕平治房車,還有5名子女。我還聽說有家長要求醫生訛稱其子女傷障。」被踢爆的父母因深深不忿,往往上門「尋仇」,打鬥事件不斷。

星期日電訊報
:-D

希望你只係上黎吹吓水、發表吓個人歪論。
而唔係以你所謂既道理去教你的兒女。

"你既歪論等同去扼一個無記性既亞婆錢,亞婆記唔起,警察又無證據,可以繼續扼多啲。你可以話對亞婆唔公平, 但個社會就係咁樣運作。"

[quote]
[/quote]

容許嬰兒領洗有乜唔公平,佢阿爸/媽係教友,想培育佢子女都係教友都無不妥,阿爸/媽覺得係好野介紹個小朋友都無錯,最錯就係自己都唔知係乜黎,就夾硬推比個細路啫...你明唔明我講乜呀????

隨你點講啦. 你係成年人, 你鍾意明白哂教義先領洗, 係你的個人自由.

但天主教容許嬰兒領洗, 然後讓小孩子參加主日學慢慢學習, 繼而初領聖體, 長大後領埋堅振等等. 你可以話唔公平, 但天主教就係咁樣運作.

[quote]
Sindy 寫道:
[/quote]

咪就係,我本來成家都唔係教友,但我幾個細路都係d叫做幾好既天主教學校讀書....我真係唔覺得要果五分先入到好學校喎.....我而家d細路上晒岸先黎上堂添.......呃呃tumtum仲教壞細路添呀可[quote]
nz 寫道:
baekdoosan:

甘點解樓主甘急甘趕呢????己經有教徒說最多1-2年己經可以領洗.

我全家都不是教徒,但我姪兒從幼稚園就讀便天主教學校,到自行分配學位時更入了志願的天主教小學,(當然

依家討論緊天主教領洗, 你講埋呢d丁蟹呀, 楊麗娟呀係咩意思? 乜你咁樣教你的仔女嗎? 唔夠人講就搬人地契爺契姊出來胡扯一番?

circleda 寫道:
正所謂要呃人先要呃自己, 你真係表表者, 我諗丁蟹梗係你契爺, 楊麗娟係你契姊, 搵多d佢地飲茶啦, 岩傾啦呀!
‹ 上一主題|下一主題