用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-1-30 01:14 發表
See you !

Nice to meet you and your family!

囡囡性格好開朗, 佢又肯陪我玩, 呵呵!  囝囝就好大方 (好肯同人sharing), 又有禮貌!

你教到d囝囡好乖, 好得人錫~

芸迪

恭喜阿J仔金榜提名!
I learnt that from the notice board which standing on the covered playground, to publish the 考試成績 of 全部班級的班內第一, 二, 三名。
他好叻呀!

原帖由 IrisCheng 於 10-2-3 19:19 發表
芸迪

恭喜阿J仔金榜提名!
I learnt that from the notice board which standing on the covered playground, to publish the 考試成績 of 全部班級的班內第一, 二, 三名。
他好叻呀! ...

多謝哂~  我都估唔到佢考到頭三名 今次好彩詐, 要繼續努力先得呀~

2D班家長:

想問下, 明天中文課外讀默, 駛唔駛默2下第一, 二課既詞語呢?

手冊寫話要溫習, 但仔仔又話唔駛

原帖由 芸迪 於 10-2-4 09:26 發表

多謝哂~  我都估唔到佢考到頭三名 今次好彩詐, 要繼續努力先得呀~

芸迪:
囝囝好叻呀!考到3名之內,永謙今次只係一般,惟有安慰吓自己佢仲有好多進步空間囉!

原帖由 永謙媽咪 於 10-2-4 10:47 發表

芸迪:
囝囝好叻呀!考到3名之內,永謙今次只係一般,惟有安慰吓自己佢仲有好多進步空間囉!

Thank you~  三年級又深左呢, 越高年級越難攞高分啦~

名次只係bonus, 至緊要同佢自己比較~  同埋了解失分既地方究竟係唔小心定係唔識, 對症下藥~  

話雖如此, 仔仔粗心大意既毛病, 我都唔知點改善?!?!

佢地嘅強處係 「玩」.

原帖由 芸迪 於 10-2-1 13:48 發表

Nice to meet you and your family!

囡囡性格好開朗, 佢又肯陪我玩, 呵呵!  囝囝就好大方 (好肯同人sharing), 又有禮貌!

你教到d囝囡好乖, 好得人錫~

乜咁謙呀 ?  第三名好叻仔呀 !

原帖由 芸迪 於 10-2-4 09:26 發表

返多一日學又放假啦 !

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-2-10 02:30 發表
返多一日學又放假啦 !

呵呵, 又放假lu~  今次假期功課量比較適中

你地新年有咩計劃?  我地諗住去深圳青青世界玩, 聽講好岩幼稚園&初小小朋友玩~

幾時去呀 ?  會唔會好多人呀 ?  

原帖由 芸迪 於 10-2-10 16:46 發表

呵呵, 又放假lu~  今次假期功課量比較適中

你地新年有咩計劃?  我地諗住去深圳青青世界玩, 聽講好岩幼稚園&初小小朋友玩~

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-2-12 03:17 發表
幾時去呀 ?  會唔會好多人呀 ?  

我地會21-22號去呀~  基本上22號已返工返學, 應該唔會太多人卦, 同埋可以用平日價錢, 我諗ok既~

你有冇興趣一齊去玩呀?  人多d, 好玩d呀~

提早同大家拜個早年先~

祝各位爸爸步步高陞!  今年賺多d!

祝各位靚太青春常駐!  EQ爆棚!

祝各位小朋友精乖伶俐!  學業猛進!  聽教聽話!

我地唔去啦, 阿囝 21 號返學啦.

影 d 相睇吓.  by the way, 我係 FB add 咗你, 有冇 confirm 我呀 ?

原帖由 芸迪 於 10-2-12 10:00 發表

我地會21-22號去呀~  基本上22號已返工返學, 應該唔會太多人卦, 同埋可以用平日價錢, 我諗ok既~

你有冇興趣一齊去玩呀?  人多d, 好玩d呀~

大家咁話.  恭喜恭喜 !

原帖由 芸迪 於 10-2-12 10:04 發表
提早同大家拜個早年先~

...

阿囡年廿九已完成 homework, 今日我先得閒幫阿囡 check 功課, 有九樣功課有嘢錯, 有兩樣漏咗未完成.......

請問有冇人知有份中文功課「自我寫作」係乜 ?  我見阿囡抄咗個故事 (from story book), 有 6 版紙咁多, 差唔多 900 字.  我問佢點解唔係自己寫作 d 嘢 ?  佢話諗唔到要寫乜, 所以抄故事書囉.  我覺得唔 make sense, 想打電話問同學仔, 佢又話唔好打.  佢驚 no face, 同埋佢話佢抄咗好耐好辛苦, 應該 okay 啦.......

如果擦咗佢, 要佢再作過好似好慘.  我諗不如聽日叫佢再「自我寫作」另外一篇係後面.  我想問你地知唔知有冇 subject ?  有冇限字數 ?

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-2-15 03:44 發表
我地唔去啦, 阿囝 21 號返學啦.

影 d 相睇吓.  by the way, 我係 FB add 咗你, 有冇 confirm 我呀 ?

好呀, 到時影d相俾你睇下啦~

呵呵, 原來係你 我confirm左啦

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-2-17 03:41 發表
阿囡年廿九已完成 homework, 今日我先得閒幫阿囡 check 功課, 有九樣功課有嘢錯, 有兩樣漏咗未完成.......

請問有冇人知有份中文功課「自我寫作」係乜 ?  我見阿囡抄咗個故事 (from story book), 有 6 版紙咁多, 差 ...

仔仔就年卅晚完成d功課~  果篇自我寫作呢, 仔仔就話自己揀一本書, 寫讀後感, 無字數限制, 仔仔大約寫左100字度~

!

原帖由 芸迪 於 10-2-12 10:04 發表
提早同大家拜個早年先~

...

阿囡寫咗感想啦, 得 20 個字.  No eye see .....

原帖由 芸迪 於 10-2-17 10:00 發表

仔仔就年卅晚完成d功課~  果篇自我寫作呢, 仔仔就話自己揀一本書, 寫讀後感, 無字數限制, 仔仔大約寫左100字度~
‹ 上一主題|下一主題