用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 21-10-24 19:45
如果有幸成為皇仁仔,可享以下 privileges & fringe benefits:
~著波鞋 at all times
~夏季專享短褲 look
Sorry,第五點只限舊生,讀過一日已離校都有資格去,但讀緊個班係無得去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-24 21:51
Sorry,第五點只限舊生,讀過一日已離校都有資格去,但讀緊個班係無得去
一日皇仁仔,一世皇仁仔。QC 人才濟濟兼 strong brotherhood,求其是但揾位校友掀住衫尾入去應該 no problem Current students 唔比 walk-in 入 QCOB 中菜廳,目的是激勵同學們先奮發圖強,唔好留斑,準時畢業啩! 秉承校訓「勤有功」。

hkpapa852 發表於 21-10-24 21:51

讀過一日已離校都有資格去皇仁舊生會餐廳。是真的嗎?

恕我直言,有少少錢買樓一定買銅鑼灣/ 天后靠維園
買樓睇除左樓本身,更睇周圍配套
中央圖書館:呢五個字贏到開巷
你鐘意睇書/ 讀書好的話,呢個應該係賣點
家中書架再大再新,都冇可能比呢個圖書館更好
如果小朋友讀到皇仁/ 聖保祿。。。

(曾經在附近居住/ 工作)

2jkidsfather    發表於 21-10-25 09:01

kiwi2007 發表於 21-10-24 19:45
如果有幸成為皇仁仔,可享以下 privileges & fringe benefits:
~著波鞋 at all times
~夏季專享短褲 look
留番在屯門讀-線,日後都係三大見,好處計有:
~零碳排放(假設行路返學及沒有深層呼吸)
~日常行踪99%盡在父母掌握中
~空氣相對銅鑼灣鬧市新鮮
~節省極大交通開支
~0745起身,0800到校,遲到機會接近零
~午膳消費指數相對低
~青山比禮頓山更高,屯門公園比維園更多勁歌熱舞
~屯廣、置樂、華都、柏麗、三聖、山景、新墟、 V City..等等連起線來的協同效應絕不遜於 CWB
~青山紅樓背後見證的孫中山事蹟媲美QC內的孫中山雕像

kiwi2007 發表於 21-10-25 08:37
留番在屯門讀-線,日後都係三大見,好處計有:
~零碳排放(假設行路返學及沒有深層呼吸)
~日常行踪99% ...

睇完,覺得呢種分享最有用,希望幫到樓主。

我也曾為小朋友到底轉出市區還是留區讀而煩惱,後來和掌櫃傾過,最後選擇留在區校。

總覺得那些「名校」所給的「額外」東西,太空泛,有人有得著,有人卻完全無幫助,有冒險精神可以去嘗試,就當是5050,我也不會給我兒子冒險;真讀到書,區校一樣可做醫生,讀不到,浪費時間去名校做炮灰,分分鐘連332222都沒有。

出來社會工作後,還會有人理會你到底是在那中學畢業嗎?看的都是你在那所大學主修那個科目吧。

ssss4s 發表於 21-10-25 11:35

我也曾為小朋友到底轉出市區還是留區讀而煩惱,後來和掌櫃傾 ...
明智的家長,贊一個。某家長話我酸葡萄,笑咗,我估佢真係謬托知己喇。其實我只係話,無論去邊度讀書,都冇咩捷徑好行㗎。一分付出一分收穫。

我也曾為小朋友到底轉出市區還是留區讀而煩惱,後來和掌櫃傾 ...

讀本區中學可以風險低啲,咁似乎又非常好喎,除咗可以擁有3322,其實當中原因係乜呢?~~~

「人各有志」所以講咁耐,點講都好,小朋友係自己既,自己負責就可以。但想帶出一點,講成績,可能某地區學校會比傳統名校好,因為就係有辦法保持成績從而保持競爭力,如果以成績行先,又係想自己細路讀醫既,可能某啲地區學校更加保障,但大前提係小朋友係讀醫既材料。
傳統學校總有部分家長同學生唔太在意成績,咁當然唔係去到連33222都冇,所以成唔成為炮灰係個人問題,同一所學校點解有人得,有人唔得?因為從來都係「讀書靠自己」不過兩者當中差異,真的讀過就會知,唔會簡單咁二元兩分法只有「好定唔好」。

見到啲分享好有趣,讀書叻邊度都叻,間間中學都可以出到叻人,忽然又彈句地區中學比傳統中學,或者簡單啲稱呼做他區中學,風險水平會低好多,甚至3322都保唔住。乜嘢新思維,前後出現咗~~~~~

但可能又有人講:冇讀過名校又怎知個中三味?響你哋仲接受緊萬惡嘅填鴨教育果陣,名校生已經藉IB一騎絕塵,邁開優雅的牛津步去士多拮番串魚蛋順便思考下全球氣候暖化。

Face3366 發表於 21-10-25 11:58
明智的家長,贊一個。某家長話我酸葡萄,笑咗,我估佢真係謬托知己喇。其實我只係話,無論去邊度讀書,都冇 ...

你好似解錯咗網友意思?定,我理解錯。網友似乎係話原區中學更有優勢,或者你稱呼嘅捷徑。風險低,和,可以保住3322,他區未必做得到,可否歸類為捷徑?~~~

如果只要爭取3322 成績 根本不使再討論名校或地區學校

tkhhung 發表於 21-10-25 12:45
如果只要爭取3322 成績 根本不使再討論名校或地區學校

咪就係,成績一樣,同本區和他區,地區或傳統,完全毫無關係,忽然諗下関唔関甜酸苦辣事?~~~

升小升中是一個學問 但因內部競爭關係 好少校內家長願意分享 不過EK 好多過來人家長願意給意見  有不少是大來高手級別

mcl203 發表於 21-10-25 12:39
你好似解錯咗網友意思?定,我理解錯。網友似乎係話原區中學更有優勢,或者你稱呼嘅捷徑。風險低,和,可 ...

我贊同呢位家長原因:一佢清楚自己和孩子要嘅嘢,二佢有自己獨立諗法唔係人雲亦雲。咁當然讀邊間學校都唔會一定包生仔啦。其實我都唔係話地區名校好或者傳統名校好,作為一個卑微花生友,我好清楚上嚟EK問路嘅家長果種迷惘,迫切心情,因為曾幾何時我都一樣。咁我哋是否更要慎重俾人意見,希望唔好誤導人呢?所以我一直堅持講唔好太迷信咩名校,讀書沒有捷徑,咁俾人話我酸葡萄我都覺得啞言失笑。

過去有些各校面試題 特别港島區 都是給些有緣人

Face3366 發表於 21-10-25 12:57
我贊同呢位家長原因:一佢清楚自己和孩子要嘅嘢,二佢有自己獨立諗法唔係人雲亦雲。咁當然讀邊間學校都唔 ...

佢都冇講過佢係咪隨波逐流喎,佢只係講原區/他區,仲有名校呢兩個字,原區風險低啲,我睇唔到佢有提隨波逐流嘅?~~~

mcl203 發表於 21-10-25 12:19
讀本區中學可以風險低啲,咁似乎又非常好喎,除咗可以擁有3322,其實當中原因係乜呢?~~~
...

其實同kiwi講個優點差不多,基本上我最在意的是,99%可了解個仔既所有這一點。

一失足成千古恨,太多例子話比我聽,只要沾上一個「影響讀書」既問題/壞習慣,就足以摧毁你之前所下既所有努力,有時拉都拉唔返。作為一個母親,我寧願佢在中學階段單純d,乖d,將來有成就時,不難識到叻既人叻既朋友!

回覆樓主:

又用返medic去吹下水,因樓上又提開,下下吹到最盡,會唔會易啲解說?~~~

A校本區,B校他區
Assumption:
讀邊間學校都係一樣,邊間都可以出狀元,邊間都有尖子入U
讀書靠自己,讀邊間都一樣
A校33222率高過B校

開始吹水啦:
尖子陳小文升中揀學校~
1.若果父母肯定呀小文係狀元之才,咁A校原區係10年出過2位狀元,B校本身10年出咗12位狀元,咁陳爸媽應如何取捨?
2.若陳爸媽認為呀小文入醫已心滿意足,係A和B都一定尖到不甩,級一手到拿來,咁A和B可能係無分別?但級10呢?原來A校往績讀醫最多去到級8,B校可以去到級12,呀小文力頂最後係級10。咁有早知,A校定B校適合啲?
3.呀爸媽一早預計呀小文要補足6年底,咁應該係A校適合啲。但世事又唔係只有A或B,點解唔試吓去C可能適合啲,無理由入B1A中學係心儀補底瓜?

~~~世事無單一結論,自己認為岩,無悔咪得囉~~~

‹ 上一主題|下一主題