用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

carollam,

咁你依個星期仲忙過考試   

噚晚, 我幫個囡對中文閱讀理解習作時, 我自己都覺得好難, 講真我自己都唔係好識做.

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

CHUCHU,

原來係中文, 咁以你細囡45.5都唔太差架喇!

carollam310 寫道:
唉~~呢個星期五日有四日都要默書小測...最近我教數學教到嘔血...呢排教緊呢D...
Km-->m...
m-->cm..
cm-->mm..
仲有時鐘(秒)....真係嘔哂血   
呢排教到呢啲, 我仔好似未喎, 等我留意下先!

醒目開學勳章

我有時都好懷疑自已有冇讀過書 望住阿女本中文書...有D字既音我一直都係讀錯..有D字既筆劃我一直都寫錯...仲有好多好多野錯....我女拎本書黎問我...頭髮係咪一條條架??香蕉係咪一隻架??我答佢係呀...阿女馬上隊本書比我睇...書話頭髮係一根架...香蕉都係一根架......     
阿女問我以前學校係咪冇教你呢D野架 :  : 媽咪..你讀邊間小學架

我有時都好懷疑自已有冇讀過書 望住阿女本中文書...有D字既音我一直都係讀錯..有D字既筆劃我一直都寫錯...仲有好多好多野錯....我女拎本書黎問我...頭髮係咪一條條架??香蕉係咪一隻架??我答佢係呀...阿女馬上隊本書比我睇...書話頭髮係一根架...香蕉都係一根架......     
阿女問我以前學校係咪冇教你呢D野架 :  : 媽咪..你讀邊間小學架
都唔關我哋讀得啱定錯, 因為好多字嘅讀音同寫法都同以前唔同, 所以每當亞仔問我時我就話我以前老師咁教我, 總之依家你就要聽你老師講!

Heidi媽, AE_bb,

中文都係好深,佢唔明姐,我已經搵咗easyma 個中文老師補啦,開始咗一堂,一星期一堂,希望有用啦.

FUNGBABA,

睇pm 呀.

唉~~呢個星期五日有四日都要默書小測...最近我教數學教到嘔血...呢排教緊呢D...
Km-->m...
m-->cm..
cm-->mm..
仲有時鐘(秒)....真係嘔哂血   

carollam310,
我個女現在都是教緊這些,我同你一樣教到嘔血.
今次評估, 我個女4科之中又係中文最"屎",

Chu Chu,

Good news.

Chinese Paper 2, my son did this test paper, so he can get 8X marks. But, I am afraid of what happen next time.

Last year in English test, paper 1 had done but paper 2 hadn't done. Oh! Like the weather!
:-P

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

LULU-MAK,

Please check PM !!

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

OK! 輪到你收pm.

阿切 寫道:
LULU-MAK,

Please check PM !!

默書小測家常便飯,反正唔使我幫佢溫...
我個大女就好d,她好快分得出cm/m/km...時分秒等單位...而且好似已經教晒一冊,用緊上b冊喎∼
中英文都唔多覺她有問題...

咁多位媽咪, no time no talk!

三年班d功課明顯深o左and多o左,做完功課,都5知點分配時間,又要返兴趣班,睇課外書, daily 10, 做每日一篇, 仲要玩,仲忙過我返工.
Evelyn

evelyn317 寫道:
咁多位媽咪, no time no talk!

三年班d功課明顯深o左and多o左,做完功課,都5知點分配時間,又要返兴趣班,睇課外書, daily 10, 做每日一篇, 仲要玩,仲忙過我返工.
Hi! 係呢, 今年冇咁輕鬆喇!

考完啦 ... 派埋卷啦 !!!

今次, 我都好滿意 ..... 佢依然係最差係中文    

醒目開學勳章

咁靜既 幾難先揾得返呢度 : 沈左底呀 :

阿女尋日考完試la.......可以輕鬆下   

HI! 各位早晨呀.

阿囡考埋聽日就考完試, 一身鬆晒!

之前, 我將阿囡同老公張相寄左去參加 '爸媽寶貝餅印大賽', 竟然可以入圍, 真係好開心, 竟然佢地兩父女真係好似樣, 點知我老公果日有事唔去得, 要棄權    阿囡知道無得去參加, 依家每日唸起都唔開心   

hi,差唔多成個月沒上來呀,個女未考試呀,下星期一先至係...但她朗誦比賽已經完結了,見她今年咁積極練習,緃然輸了也沒所謂了...她話:要忘記背後,努力面前...
LULU-MAK 寫道:
HI! 各位早晨呀.

阿囡考埋聽日就考完試, 一身鬆晒!

之前, 我將阿囡同老公張相寄左去參加 '爸媽寶貝餅印大賽', 竟然可以入圍, 真係好開心, 竟然佢地兩父女真係好似樣, 點知我老公果日有事唔去得, 要棄權    阿囡知道無得去參加, 依家每日唸起都唔開心   

咁,真係可惜呀...

好靜呀,烏蠅飛過都聽到...

各位媽咪,忙於準備考試?好靜喔.......
Evelyn

冷得我 tee tee 震呀        

七點幾送女返學 ... 得個 8.x度 .....    今日仲要戶外學習到東涌 ......    

我地 22 號先開始 final exam, 依兩個 week 就考默書/會話/聆聽 ....    
‹ 上一主題|下一主題