用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

亞切, 你個icon 5 同左, 定係我太耐冇上來.....

今年要準備"評估", 日日都好多功課做,夜晚都冇乜時間做其
它補充練習,下年都係5好買定咁多!
Evelyn

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

亞囡上星期六派佐成績表, 成績一般...平均分得七十幾分, 比起二年級既成績係有退步, 但又唸番...三年級學既野又深佐, 但老師話亞囡上堂都好留心同埋成日都有舉手答問題, 其實仲有進步空間, 只要加倍努力, 亞囡聽到之後, 都同意老師所講, 我都希望亞囡真係聽老師既話發奮讀書.

evelyn317 寫道:

今年要準備"評估", 日日都好多功課做,夜晚都冇乜時間做其
它補充練習,下年都係5好買定咁多!
你囡學校好進取喎, 我見我仔學校好似冇乜特別野俾佢哋做咁嘅? 唔知其他小三囝/囡係咪呢?

醒目開學勳章

我囝囝今年都退步左,老師話佢心散,又多口,轉過幾次位都係咁講野,就算無人同佢講,佢自己都同自己講.
11月考試後咪有一次中文背默,佢又唔記得左,冇溫到,得17分 .
你囡囡今年3幾班呀,囝就3a,同唔同一班.
LULU-MAK 寫道:
亞囡上星期六派佐成績表, 成績一般...平均分得七十幾分, 比起二年級既成績係有退步, 但又唸番...三年級學既野又深佐, 但老師話亞囡上堂都好留心同埋成日都有舉手答問題, 其實仲有進步空間, 只要加倍努力, 亞囡聽到之後, 都同意老師所講, 我都希望亞囡真係聽老師既話發奮讀書.

醒目開學勳章

呢個聖誕假..勁多功課..學校比左好多果D小三系統評估模擬試卷返黎做...你地D小朋友學校有冇呀

醒目開學勳章

冇喎!幾輕鬆.
模擬試卷好似係學校做多,耐唔耐一次返屋企做.

NIC媽咪,

原來我地D囝囡係同校, 不過就唔同班, 我個囡讀3D, 真係好啦, 終於搵到個同校既媽咪, 大家可以有排傾   

carollam310 寫道:
呢個聖誕假..勁多功課..學校比左好多果D小三系統評估模擬試卷返黎做...你地D小朋友學校有冇呀
我仔冇喎? 可能都係在學校做!

我個仔都係小三, 我覺得最頭痛係唔知點同佢做中文作文, 因為學校間唔中會比佢地返屋企做果d寫作評估.

醒目開學勳章

好呀好呀
NIC媽咪,

原來我地D囝囡係同校, 不過就唔同班, 我個囡讀3D, 真係好啦, 終於搵到個同校既媽咪, 大家可以有排傾   

Hi ALL,

我女間學校都有小三系統評估模擬試卷要做,佢地會在放學後當補課時間做,
好小返黎做...係英文last個part會返黎叫家長同小朋友一齊試做下......

見佢地同上年二年級相比,今年真係忙左好多!!!

cherrynequ 寫道:
我個仔都係小三, 我覺得最頭痛係唔知點同佢做中文作文, 因為學校間唔中會比佢地返屋企做果d寫作評估.
我覺得中文作文睇多啲書真係有幫助, 反而我個仔唔肯睇英文書, 所以佢啲英作好C, 都唔知點樣幫到佢!

話樣野比你地知, 我公司一個月前, 有位做佐十年既同事因某些事而辭職, 今日我接到個電話, 打電話嚟果個人不停講呢個同事個名, 我初時以為電話問題, 正當我想問係搵呢個同事做咩野事既時候, 來電既人同我講...佢係呢位同事個DAD, 咁我正想同UNCLE講佢個囝已經無做, 點知UNCLE同我講, 佢個囝比人綁票同埋比人打, 依家要十萬蚊.....問我點算????

醒目開學勳章

叫佢報警啦!

去報警備案好 d

原來UNCLE比'騙徒' 握

點知UNCLE同我講, 佢個囝比人綁票同埋比人打, 依家要十萬蚊.....問我點算????
你一咁講我就覺得係嗰啲電話騙徒, 但佢爸爸咁得意會打來問佢舊公司的人?

仲未考完試?咁靜kei!

d小朋友咁快就已經返左半個學期.
Evelyn

醒目開學勳章

Hello~ Everybody~ Good afternoon!

接近三個月都冇上 BK, 正當大家忙著為小朋友準傋考試的時候, 我的女兒要在醫院進行手術, 現在已經返回家中休養, 所以上學期考試都要放棄, 唯有下學期再努力過。

Charitymami 寫道:
Hello~ Everybody~ Good afternoon!

你一上嚟就講呢個消息我們聽, 真提你憂心, 囡囡住了醫院幾耐呀? 上星期我仔仔都發高燒食了幾次退燒藥都退唔到燒, 當時我都好驚佢會係肺炎, 終於夜晚都要去睇急症先至退到燒, 好明白細路病大人有幾擔心, 你都要好好保重呀!
‹ 上一主題|下一主題