用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 06年培正K1 ~~ Part 2
樓主: Icycream
go

06年培正K1 ~~ Part 2 [複製鏈接]

thanks for ur information!
原帖由 臻臻媽咪 於 08-11-7 12:16 發表
fatkk,

The quality of winter uniforms sold by PC is OK.   I haven't bought them from outside.

高愛班畢業禮後去食lunch大召集(Jul 2009):

地點:tba
時間: tbc
人數: a=adult, c=child, b=baby 代替
(e.g: 慧琳 1a1c)

好唔開心呀! 我仔(下幼信)前日放學番瓈見到佢右額腫同瘀咗,跟往問班主任佢話唔知佢跌親,再問個仔原來係喺學校toliet跌倒,但佢又冇同老師講,所以老師唔知!!!!!!!!!另外我仔成日問"聽日駛唔駛番學呀?"佢好明顯唔鐘意番學;我個仔好似好驚番學咁,連跌倒唔敢講..........真係好擔心!

另外..............高正班畢業禮後有冇function ah

Omerikon:

另外我仔成日問"聽日駛唔駛番學呀?"佢好明顯唔鐘意番學
==> 咁你有冇問阿仔 why 佢唔鍾意返學先 ? 係因為同學, 老師, 定其他呀...??

回覆 744# 彥彥媽咪 的文章

彥媽:

I ask him before but i forgot the question, let me ask him tonight!!!

高正班畢業禮後有冇function ah?
have or not???

and othter thing, My daughter complained that your son " 蝦" 佢 on last week, but i thinks it just a little argue between them , so I told my daughter if he 蝦her again , my daughter will told your son that she will report to me and tell you later!~!! hehe.........!

Omerkion:

高正班畢業禮後有冇function ah?
have or not???
==> 冇人搞呀...咁你有冇興趣先..有既我地搞啦...不過好似係你有其他高正家長既 tel no. 多過我 wor...hehe

and othter thing, My daughter complained that your son " 蝦" 佢 on last week, but i thinks it just a little argue between them , so I told my daughter if he 蝦her again , my daughter will told your son that she will report to me and tell you later!~!! hehe.........!
==> 中彥做乜呀...係唔係打人定係點先...佢係唔岩既一定一定要俾我知呀, 等我好好教訓佢...係佢唔岩既我先代佢講對唔住...

By the way, 今年我地中彥小一派位搞掂左喇....第一志願....超開心, 細彥今次可以 mung 衫尾有運行喇... :)

仲有唔夠一個月, 我地就正式離開喇...唔捨得你地, 但都好 excited 中彥會有新開始喇~

To all K3 friends:

你地有冇人有下一名黎緊入 K1 呀.....我可以送出中彥 (其實都係大彥著過, 但仲好新淨架) 既校服同運動服...

不過要去我個頭拎 ga wor...is that OK, or 要就我時間, 我過黎都可以約交比你...

call me or PM me if you are interested la... ^^

回覆 746# 彥彥媽咪 的文章

我有興趣呀.不過我得倆個高正家長既 tel no. 咋,到時先算啦, 我想問畢業禮係咪所有家長可以參加ga, When??

我問過我個女, 佢話文彥話佢D牙黑(其實係牙漬)唔好同佢玩,所以我個女咪唔開心囉,佢因為D牙黑成日已經無乜心機㗎la, 而家仲要比文彥話佢黑牙唔同佢玩,咪超唔開心兼冇面冇晒自專囉,最衰洗牙要排期排到十月先有得洗,因政府嘢就要等!慘!

Omerikon:

我問過我個女, 佢話文彥話佢D牙黑(其實係牙漬)唔好同佢玩,所以我個女咪唔開心囉,佢因為D牙黑成日已經無乜心機 la

==> oh....有冇搞錯!!!?  中彥把口真係差呀....唉...遲早禍從口出, 比人 dup 都似...我做阿媽既都唔幫佢, 佢真係唔岩, 我代佢同囡囡 say sorry sin ar....我要教佢...對唔住....佢今日又係咁, 係屋企話工人煮d 飯好臭 ...教極佢都係咁, 講野完全唔諗人地既...唉...多謝你話我知, 我又要再努力了...

回覆 749# 彥彥媽咪 的文章

唉!唯有慢慢教啦,可能男仔係頑仔D啦,我個仔咪又係咁,尤其教功課仲激氣呀,又唔專心又超懶!教完D嘢又成日唔記,真係激到嘔血!

Dear all...

唉....好可惜....我估今年個畢業典禮都係 bye bye ga la...

咁就叫做了結左 3 年, 有d 唔抵, 我地仲係最後個 6 個月日日兩邊走, 為既都係想令中彥有個好回憶, 畢業了....咁...點知...

早知係咁, 一早就轉埋好過....

依家仲要頭痛佢d 功課點搞~

彥彥媽咪,

希望23号前呢幾日同之後再冇confirmed cases 啦! 咁今年個畢業典禮就可以如期進行啦!!  畢竟美好嘅Kinder回憶係好重要!

BTW, 請問妳知唔知喺結業時點至會得獎架?  有幾多個獎?

又點至會有得表演?Thx Thx! (Sorry for bothering you... 因為妳是一位非常有培正經驗嘅媽咪呀!) 多謝晒先!!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-16 08:50 發表
Dear all...

唉....好可惜....我估今年個畢業典禮都係 bye bye ga la...

咁就叫做了結左 3 年, 有d 唔抵, 我地仲係最後個 6 個月日日過海, 為既都係想令中彥有個好回憶, 畢業了....咁...點知...

早知係咁, 一早就 ...

ivorytower:

希望23号前呢幾日同之後再冇confirmed cases 啦! 咁今年個畢業典禮就可以如期進行啦!!  畢竟美好嘅Kinder回憶係好重要!
==> 我已經做好最壞既打算喇..依家連中學都中埋, 阿公唔想狽大獲, 一定叫小學幼稚園早d 收工算數...過埋個暑假先就最保險囉....唉...一個好不完美既句號....sigh~~

BTW, 請問妳知唔知喺結業時點至會得獎架?  有幾多個獎?
==> 若係 K1, K2 個d , 因為本來係唔預家長去結業遊藝會的, 但到時若你收得到邀請有飛可以去既話, 就多數因係有獎攞了, 因為有獎攞既小朋友既家長先有得去的.

但 K3 就係畢業禮, 家長一定要去, 咁就要問番個小朋友了, 有d 識講既會話你知, 因為佢地之前要綵排上台攞獎, 到時要點反應, 行去邊, 拎完又行去邊之類, 若佢話你知佢有咁綵排既, 就即係有獎拎啦.

獎每班有 8 個 : 中, 英, 數, 常四個獎, 另聖經獎, 體能獎, 操行獎同美術獎, 評選標準冇人知, 你問都唔會有人答到你, 係班主任們自己係自己班揀出黎的. 呢d得獎者就會上台有獎拎, 其他冇既一律都會有個 "進步獎" , 有証書一張, 即係豬肉獎.

另 K2 開始仲有個 "浸信會聯會傑出學生獎" , 呢個係每班老師 nominate 一個學生去見 "board" 的 (即係見梁校長), 多數都一定係本身已經係 8 個獎既得主之一架喇...

到時就會係結業禮樹宣佈, 8 個獎個d 會有証書+小禮物, 傑出學生會有証書+獎學金.

個人經驗係...唔知係咁岩定真係咁 consistent 地叻 (個學生), 年年都係個幾個攞的 (尤其係傑出學生), 頂多 1-2 獎會唔同人@ each year

又點至會有得表演?Thx Thx! (Sorry for bothering you... 因為妳是一位非常有培正經驗嘅媽咪呀!) 多謝晒先!!
==> 表演班係老師揀的, 年年都有唔同班會做, 所以都實有機會既, 呀...係, 除左有獎攞個d 之外, 自己小朋友有得表演既話都會有飛可以去睇.

多口再講埋, 就算有得比你去睇 (唔理因為乜), 你都怕要帶定望遠鏡好d....因為 8 班小朋友係坐哂前面先, 之後先到家長的, 依家結業禮係培中個禮堂搞, 佢係長窄型, 坐後面個d 家長真係會變長頸鹿的, 再唔係就要有姚明咁高先睇得到了, 上年有 xmas 個時慶祝會有網上現場轉播, 分分鐘唔去現場睇 online 仲清楚, 又冇咁熱 (焗).

本來今年彥媽諗住無有怕, 一於帶支 500mm 長焦鏡去影既....huhhhhh...依家睇怕都英雄無用武之地了.

算...我都係買 DVD 算啦 (真係有畢業禮既話) ..... :(

If that's the case. I think the kids will very disappointed for not having 畢業典禮.

彥媽,
    You moved to HK side?!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-16 08:50 發表
Dear all...

咁就叫做了結左 3 年, 有d 唔抵, 我地仲係最後個
  1. 6 個月日日過海
複製代碼
, 為既都係想令中彥有個好回憶, 畢業了....咁...點知...

早知係咁, 一早就 ...
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

怕都又要再停課...唉~

係啦!!
日日都有case!! Oh no!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-17 15:02 發表

係啦!!
日日都有case!! Oh no!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-17 15:02 發表

回覆 755# 彥彥媽咪 的文章

彥媽:

不如我地正班自己攪function la, 有無人讚成?我真係好想佢地有完美嘅畢業!

why nobody reply??

彥媽:
你唔讀PC拿?中彥中了大抽獎即係邊處?我都係你fans, 你的立場我一向都非常同意!

‹ 上一主題|下一主題