用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

hayamama:

hehe...咁你係在職媽媽還是全職媽媽呀, 因我已唔記得左喇

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------
全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽
--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
MIHO---------在職媽
--1仔1女---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
                     細女07年9月揀小學會入返家姐既學校
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)
Q太郎媽咪-----在職媽媽--1仔1女--(將軍澳天主教小學)
                      大女升中四喇
tabotabo----在職媽媽--1個仔----(梁潔華小學)
hayamama---x職媽媽--1個女----(梁潔華小學)

[ 本文章最後由 alkyng 於 07-7-9 13:21 編輯 ]
~只要有夢想,凡事可成真~

alkyng
I am working mom law ~ :
話時話,我現在好須要大家幫幫手 小女上星期四突然開始發燒同咳,第日仲燒到40.9度,我那那臨同佢去TKO醫院睇急証;醫生話係重感冒,但我見佢一病就發得好快,而且從未試過咁高燒, 醫生話如果兩日後都唔退燒要再睇,如是者佢無咩退燒;只是度數稍為下降,所以星期六又再帯佢睇急証,但醫生都係話重感冒係要多幾日先會退晒... 到了今日星期一佢有啲退燒跡象,但咳得好厲害...頭先呀婆忍唔住帯佢去法國醫院睇馬醫生,醫生要佢照'費',佢suggest入院'吸氣',佢話呀女'費'內有好多啖,如果唔,可能會變'費炎' ...
想問問大家有無經驗;是否一定要入院?我地剛剛搬完屋,洗咗一大筆;但如果唔入院,病情係咪真係會加劇...??

原文章由 hayamama 於 07-7-9 14:00 發表
alkyng
I am working mom law ~ ::" />:" />
話時話,我現在好須要大家幫幫手 小女上星期四突然開始發燒同咳,第日仲燒到40.9度,我那那臨同佢去TKO醫院睇急証;醫生話係重感冒,但我見佢一病就發得好快,而且從未 ...

你今日睇馬e生照咗片,起碼要二至三日先有報告,
通常可能係流感或惡菌先會咁高燒,咁既情況馬e生通常會開抗生素
比你女食,抗生素要食二日先有用架,佢有嗅氣就定d,你同你女女拍下痰,會好d,睇咗報告先,唔好咁擔心,你放心馬e生好得架.

呢個入唔入院既決定真係好睇E生既講法,唔好聽我地意見,最重要係E生意見呀,以我所知馬E生係好稳陣架,其實佢叫你女入院的話可能想穏陣D,佢都會問你有無保險之類,你覆診睇報告再問清楚佢.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-9 15:49 編輯 ]

原文章由 alkyng 於 07-7-9 09:29 發表
YEELI:

我聽日講seven呢隻牌子的書包都唔錯架, 不過就貴左d, 好似要成七百幾蚊個, 兩條肩帶有air架, 而且書包本身好輕. 而我就應該比個女自己揀款式, 我想佢投入小學生活, 所以比佢自己揀佢自己鍾意0既書包文 ...

我都會去睇下其他書包,
我仔仔係上個月己開始要模擬小學生活,
都要自己寫手冊,今個月就停咗啦,咁都好架
等佢地可以快D 習慣小學生活,
今個月開始跟幼稚園週圍去玩
,今日去科學管,後日去交通城
又無功課,佢就開心

yeeli,
係咁嘅時候原本真係笑唔出,不過你好似睇電視嗰啲算命佬咁,真係說中晒呀馬醫生啲板斧!!!佢真係有比抗生素呀女食,亦有安排物理治療師幫呀女拍痰及照'費'。佢同呀婆講,而家抽咗痰去化驗,過兩日出咗報告就會打電話比我。不過可以的話我都唔想個女入醫院,一來怕佢會驚,二來覺得好重皮,而家希望佢食埋馬醫生啲藥會有進展啦...如果唔係就真係要入院檢查吓,因為實在係燒得太耐了!

原文章由 yeeli 於 07-7-9 15:22 發表

你今日睇馬e生照咗片,起碼要二至三日先有報告,
通常可能係流感或惡菌先會咁高燒,咁既情況馬e生通常會開抗生素
比你女食,抗生素要食二日先有用架,佢有嗅氣就定d,你同你女女拍下痰,會好d,睇咗報 ...

hayamama:

你阿女個情況有d似我上個星期呀, 我7月3日個朝早起身後, 覺得周身骨痛及發燒, 之後去睇西醫, 佢話我只係普通感冒, 可能我係大人所以無開抗生素, 雖然我有食退燒藥, 但都燒左成四日先退燒, 不過發燒其間就無其他病徵, 退燒後先出現喉嚨痛及咳, 今日我就去左睇中醫, 中醫師話我有少少咳到氣管炎, 所以今次我自己都覺得好辛苦呀. 希望你女女快d退燒, 而且馬醫生個報告個到無問題啦.

原文章由 hayamama 於 07-7-9 21:35 發表
yeeli,
係咁嘅時候原本真係笑唔出,不過你好似睇電視嗰啲算命佬咁,真係說中晒呀馬醫生啲板斧!!!佢真係有比抗生素呀女食,亦有安排物理治療師幫呀女拍痰及照'費'。佢同呀婆 ...

haya

其實我仔都試過,k2個時大冒感,又係照咗肺,好彩無肺炎,但係就氣管炎好多痰,係咁咳,我仔就入咗幾日法國,要嗅氣拍痰,
你唔好咁擔心,最重要係有無退燒,如果退咗就好d,但退燒後,都有四,五日咳架,照計就食咗抗生素第二日會好好多,但都會咳,而d咳聲係鬆痰咳聲嚟架,唔係乾咳架,佢一路食抗生素,一路都會咳到痰出嚟,咁就好緊,你有無同你女女打流感針??
我個朋友都話呢倫係好多人發燒呀,法國多人都好似街巿咁,

大家都要小心身體,

alkyng,
係呀,呀女又係咁,不過對佢嚟講今次啲感冒菌都算幾毒,Touch wood 講句:佢咁大個女都無試過幾多次發燒,以前通常一食完退燒藥水半粒鐘就自動退燒,今次咁犀利,我真係有啲手足無措 佢4號晚開始唔舒服,第朝我帯佢去樓下睇羅x球,佢開咗退燒藥水但完全無用,5號晚仲燒到40.5度,於是半夜夾咗佢去TKO醫院,個duty doctor話如果隔咗兩日都唔退燒就要再睇,於是7號早上再去睇;另一個醫生都係話會燒幾日先退...不過今日已經9號都仲係時燒時唔燒先至咁心煩啫...:cry:

yeeli居士,
厲害厲害! 咁你知唔知法國醫院埋單幾錢?承為1200大元!

原文章由 alkyng 於 07-7-9 21:56 發表
hayamama:

你阿女個情況有d似我上個星期呀, 我7月3日個朝早起身後, 覺得周身骨痛及發燒, 之後去睇西醫, 佢話我只係普通感冒, 可能我係大人所以無開抗生素, 雖然我有食退燒藥, 但都燒左成四日先退燒, 不過發燒 ...

hayamama:

早前細女發燒加生飛滋, 初時唔知生飛滋會發燒, 所以見細女無端端發燒, 帶左佢去法國睇馬醫生, 點知馬醫生話生飛滋係會發燒的, 點知埋單六百元, 只係得一支飛滋膏加退燒藥 .

alkyng,
係呀,其實都幾貴架。聽落你好仲唔扺!一支飛滋膏加退燒藥要$600!似不過我會睇吓係咩病先決定有無須要去法國睇,因為貴而且遠咗少少,如果輕微的就睇番呢頭啲西醫算了...
話時話,你地有無睇過新x城三期個梁x芳?呀女細個時睇開佢,那時都好多人睇的,不過我覺得大大吓睇佢好似略為拖証,呀女3,4yrs old時我地試過幾次搵佢睇咳;每次睇成兩三獲都未好,問佢點解;佢話因為小朋友唔可以用咁重藥喎... 但佢好有趣,每次都叫我同個女減肥!其實我個女都只係圓碌碌,體重屬於中上,未算得上肥。攪到我呀媽發晒老脾話以後唔帯呀女睇呢個有問題嘅醫生;係人都哎減肥喎

hayamama

我女之前都有你講的情形 , 初初好似普通的感冒 , 有少少的鼻水沒有燒 , 但是突然間燒得好勁 , 一開始就39.8度 再等多10分鐘41度 , 仲有抽根的情形出現 。我就即刻同佢去左佐敦度睇醫生 , 趙醫生話佢呢d係因為在學校 " 交叉 " 感染 , 一般會有5-7日燒但在頭3日會係好高燒 , 之後就會有時高有時低 , 佢開在d抗生素和塞肛藥比亞女 , 約維持左4日便完全退左燒 。

HAYAMAMA:

我好少響tko區睇醫生的, 如果兩個女初起, 我就會用保嬰丹先, 如果唔得我就會出去睇, 以前去開嘉賓大廈睇的, 後來發覺個位醫生有d問題, 就無再搵佢睇, 轉睇yelli介紹的法國馬醫生, 其實我都唔想次次出去睇架, 不過好奇怪, 好多時響tko睇, 至少要睇三次先好番, 而且食個d藥, 令阿女好"牛"無晒反應咁, 所以....

原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:05 發表
alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔--- ...

hcm-在職媽媽--1個girl----(信義會小學)

hayamama:

for你info, TKO MTR station 何X輝醫生都幾好, 好多小朋友睇, 都細心, 我媽咪都幾buy佢, 其實小朋友發高燒唔一定入醫院, 我個女以前2/3歲時都試過, 不過當時自己無經驗入左仁X, 埋單都要成萬蚊(好彩有得claim), 醫生幾貴都無用, 其實諗番最重要係小朋友退到燒, 多D同佢抺身/ 手腳, 飲多D暖水 (對去痰有幫助), 希望你囡囡快些好番啦.

原文章由 HCM 於 07-7-10 11:33 發表

:-D

原文章由 HCM 於 07-7-10 11:33 發表

HCM,

我仔也是讀信義會小學.

yeeli----------
全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽
--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
MIHO---------在職媽
--1仔1女---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
                     細女07年9月揀小學會入返家姐既學校
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)
Q太郎媽咪-----在職媽媽--1仔1女--(將軍澳天主教小學)
                      大女升中四喇
tabotabo----在職媽媽--1個仔----(梁潔華小學)
hayamama---在職媽媽--1個女----(梁潔華小學)
hcm----------在職媽媽--1個女-----(信義會小學)

kiukiubb,tokyleung,yeeli,alkyng,
唔該晒你地嘅提點,聽完你地講真係覺得鬆番一口氣 今日打番屋企工人都話佢食咗'kong生素'真係好咗,不過尋晚真係好似yeeli居士所言:咳得好犀利,仲嘔咗啲啖出嚟...希望佢一路好落去啦...
kiukiubb,
so far呢幾次都無醫生比過'肛門藥'我地,不過你一講令我想起一件趣事:就係有次幫呀女zip'肛門藥',zip嘅時候本來都無咩嘢,但兩分鐘唔夠佢就面色都變埋嚷著要去toilet ~ 佢話媽媽我好想去"or.... !"我極力忍笑解釋話'你唔係急...你係...air...呢' !總知就未試過咁攪笑,佢幾乎 求我比佢去開大...:

原文章由 kiukiubb 於 07-7-10 09:42 發表
hayamama

我女之前都有你講的情形 , 初初好似普通的感冒 , 有少少的鼻水沒有燒 , 但是突然間燒得好勁 , 一開始就39.8度 再等多10分鐘41度 , 仲有抽根的情形出現 。我就即刻同佢去左佐敦度睇醫生 , 趙醫生 ...

原文章由 hayamama 於 07-7-9 23:22 發表
alkyng,
係呀,呀女又係咁,不過對佢嚟講今次啲感冒菌都算幾毒,Touch wood 講句:佢咁大個女都無試過幾多次發燒,以前通常一食完退燒藥水半粒鐘就自動退燒,今次咁犀利,我真係有啲手足無措 佢 ...

haya

其實只要係發燒都可大可小,因為我有朋友係e院做,
所以聽得太多,有d發燒既小朋友遲咗一二日睇,就真係可以
好嚴重同受多好多苦,其實馬e生就收你120醫生費,
但係法國收你藥費就好貴,照張片,拍痰加化驗真係要好貴架,
不過最重要係小朋友快d好,唔好咁辛苦.
係喎,你女女食唔食到野??

原文章由 alkyng 於 07-7-9 23:58 發表
hayamama:

早前細女發燒加生飛滋, 初時唔知生飛滋會發燒, 所以見細女無端端發燒, 帶左佢去法國睇馬醫生, 點知馬醫生話生飛滋係會發燒的, 點知埋單六百元, 只係得一支飛滋膏加退燒藥 .

alkyng
你個支藥膏同退藥要咁貴,二樣野要600蚊 ,就真係勁貴,
無其他藥,咁你女女咪係一次好返,洗唔洗去覆診呀

原文章由 alkyng 於 07-7-10 10:34 發表
HAYAMAMA:

我好少響tko區睇醫生的, 如果兩個女初起, 我就會用保嬰丹先, 如果唔得我就會出去睇, 以前去開嘉賓大廈睇的, 後來發覺個位醫生有d問題, 就無再搵佢睇, 轉睇yelli介紹的法國馬醫生, 其實我都唔想次次 ...

何xx,其實我自己都係睇佢,佢好細心同睇証好準,
但我個仔試過幾次食咗佢d藥就去唔到尿尿,又成個'牛'晒
我見到咁樣就好驚,咪立刻去馬e生到睇返,我都唔知點解咁樣

alkyng
我想問你,你比邊隻牌子保嬰丹小朋友食,6歲初起感冒都可以嗎?

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-10 14:57 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題