用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 未必要讀名校
樓主: 返工媽
go

未必要讀名校 [複製鏈接]

我只道出我個人的經歷。

當年小學時在一間算是頗「勁」的英文小學( 可惜現年已「謝」了) 就讀小四至小六期間,每年都有六至八科不合格,年年考弟尾。獲派成績表皆是「滿江紅」的,真是慘不忍睹! 結果中一只能到一間普通中學就讀,而我的同學很多均能入讀如喇沙華仁等名校。

雖然在小學時考弟尾,但中一那年我卻竟能名列前矛。 可是好景不常, 升中二時憑著中一的優越成績,我成功考進了一所現年所謂「BAND 1(亦有出產過十優狀元的)英文中學。從此,我再度品嚐「滿江紅」和考弟尾的滋味。 惟我仍然能在中學會考中合格。

真不明白我們這一代的小孩為什麼會變得這樣脆弱的呢?

我只道出我個人的經歷。

當年小學時在一間算是頗「勁」的英文小學( 可惜現年已「謝」了) 就讀小四至小六期間,每年都有六至八科不合格,年年考弟尾。獲派成績表皆是「滿江紅」的,真是慘不忍睹! 結果中一時只能到一間普通中學就讀,而我的同學們很多均能入讀如喇沙華仁等名校。

雖然在小學時考弟尾,但中一那年我竟能名列前矛。 可是好景不常 升中二時憑著中一的優越成績,我成功考進了一所現年所謂「BAND 1(亦有出產過十優狀元的)英文中學。從此,我再度品嚐「滿江紅」和考弟尾的滋味。 惟我仍然能在中學會考中合格。

真不明白我們這一代的小孩為什麼會變得這樣脆弱的呢?

各有觀點,大家都講得好有道理冇話對與錯.

而我有兩個細路,讀書資質真係好大分別,因材施教,卻比人話偏心.:(,讀得到米搵間好中學,讀得麻麻米為有從另外方向行囉:D

Sindy,
我等你呀女爆冷 ! 我就等呀細開竅 嘻嘻!

「其實點解要轉來轉去呢?」

因為奉父母之命嗎 〔當然我亦明白他們全心為我好的〕

「我真係感受唔到架
因為我P1至F7都係同一條街出入」

因為你夠「勁」嗎 〔你感受唔到,但我亦沒有什麽感覺,心中只有盡力而為的想法(但事實當年真的未有盡力。後來發憤圖強,挑燈夜讀,終獲英國大學(不是「野雞大學」)的學位!這也是我不解現代孩子為何沒法承受些許挫折的原因。〕

原文章由 ha8mo 於 07-7-25 23:34 發表
其實點解要轉來轉去呢?

我真係感受唔到架
因為我P1至F7都係同一條街出入

Me too.  I went to the same school from kindergarten to F.5.

醒目開學勳章 王國長老

個人經驗:
我間中學, 係一間當時叫區內都幾乖既女校, 你知幾十年前, 環境唔好既, 邊有咁多條件去揀學校丫, 於是父母揀間近近地又幾乖架lor
我果d老師, 提起就想打 , 簡直係吞pop大王, 用緊d notes係幾十年前打定既(真係, 佢個file d紙, 揭起黎"次次"聲痴實架!), 最難忘係a-level果日, 考完試, 同個同學仔去超市買snack叉電, 撞到個老師, 佢問點解我地咁得閒, 我地話考完試, 行下relax下姐, 佢問, 係咩, 今日考邊科呀? 我地答, 咪就係考geog lor (佢教果科)
你話死唔死? 自己教中六中七geog, 係人係鬼都緊張想知公開試出左咩題目, 唸下自己d學生考成點......竟然有d老師會連自己教果科考完都唔知! 你話呢間咩學校黎架?
名校名校, keep我住個名就一定有原因! 係池中物既, 唔好side左佢, 攪唔掂既, 谷佢唔上, 都唔好求祁搵間, 呢個世界真係好多老師呃飯食架! 邊有咁完美, 有心讀書邊間都可以成材丫 <--我第一個反對!
原文章由 Sindy 於 07-7-25 17:02 發表
其實我都好睇化ranking呢樣野,其實你講得啱架,不過一般我都用ranking黎比較,唔係既話,真係無從比較,我呢個例子,其實我好熟呢兩個小朋友,所以就用d好實質既野黎講,唔係真係好空'範',以我係呢十年八年索到既 ...

Hi, Charlotte_mon ,

你都升了班呀,又過埋呢中學部呀  

咁如果有傳統名校同新派名校,任選,你地會要新名校定係要傳統名校? 好似梅x光,以前水平好高,但現在就....

醒目開學勳章 王國長老

EEE? 我都話我認人麻麻架啦............你認得我, 我都唔認得你tim
我升左中好耐啦, 不過我比較"文靜"之嘛
(俾人知我個仔升k1, 實俾人笑死)
原文章由 LLT 於 07-7-26 19:13 發表
Hi, Charlotte_mon ,

你都升了班呀,又過埋呢中學部呀  

其實大家比較下學校的會考英文科優良率,就知傳統名校依然比其他學校強。地區Band One名校的英文優良率難以和傳統名校比較。

以下係我既經歷~

我父母都教書架,當年我2歲9個月入幼稚園,係大家都識既九龍塘york,從此我愛上英文,而英文程度亦在學校既「幫助」下,比同齡既小朋友叫高少少啦~
果時邊知道咩名校唔名校丫,成日聽d家長話L2就串rectangle、triangle等字(可能同而家唔同)太深,當年既我又唔覺喎,你比咩我學我咪識咩囉 ~
而家回顧番,真係好多謝當年學校為我打下既基礎,如果唔係我估我冇今日~
小學我升上york小學(已倒閉 ),以前都叫唔差架,e.g.我同屆既畢業生有5個入Maryknoll、又有中五會考9A&8A,我自己都有6A~我諗我小學程度都唔低,用英文學maths同science,P.2就識串photosynthesis同thermometer等字,因此個個同學都有十分穩固既語文基礎~我當年成績都唔錯架,畢業果年都好似考top 10(i'm not too sure....)~我覺得呢間咁好既學校未能做落去真係好可惜,我同其他校友都好喜歡、好懷念、好感激我地既母校 ~
到升中,可能我冇運行,派左去第12志願 ~結果入左我媽媽教既中學,係一間地區名校,都叫band 1中上、年年出8A架~相比呢間學校既同學,我既語文基礎好好多,呢d都係幼稚園同小學既功勞,thx~F.1我考全級第二(第一係個加拿大回流既同學),媽咪幫我轉校....
結果,我又重投「傳統名校」既懷抱,係一間女校~裡面既同學,八成都係top既,唔少係私立名校出黎既,e.g.Victoria,甚至有四五個international sch既,個個英文都好好,相比中一,我唔算突出~不過,我既語文係學校既中上,一入去就被推薦去拔尖班,再一次要多謝幼稚園同小學~
直至會考,我拎左6A,係文科6A,包括中英文~我唔知我應唔應該咁講:我覺得七成係幼稚園同小學既功勞~上到中學,不論地區名校還是傳統名校,好多時都靠同學自己努力,我見到身邊好多同學都好努力攻自己既語文,好多都去補習,為會考、高考既英文科,我唔少同學都花左好多好多心機,但係因為底子冇咁好,操成十年pastpaper補兩三年習都只係緊緊有個credit~
所以,我體諒追求入名校既家長,因為...我唔識講,我只係知道比較有名氣既學校真係好d,起碼我自己就係~

That's all I'd like to share with u.:)

原文章由 I_sister 於 07-7-27 18:04 發表
以下係我既經歷~

我父母都教書架,當年我2歲9個月入幼稚園,係大家都識既九龍塘york,從此我愛上英文,而英文程度亦在學校既「幫助」下,比同齡既小朋友叫高少少啦~
果時邊知道咩名校唔名校丫,成日聽d家長話L2就 ...

以前還有一家方方樂趣的,前幾年同鄧阿萍打波之女拔10A乒乓好手,就出自方方樂趣。

在良好市場機制下,只有好校淘汰弱校。但在香港,差學校却能透過示威遊行得以保存,真正是野蠻孩子有糖吃。

私校要做得住,真是要比別人花更多更多心血才行。

真無奈........

原文章由 judy 於 07-7-27 18:49 發表

以前還有一家方方樂趣的,前幾年同鄧阿萍打波之女拔10A乒乓好手,就出自方方樂趣。

在良好市場機制下,只有好校淘汰弱校。但在香港,差學校却能透過示威遊行得以保存,真正是野蠻孩子有糖吃。
  ...

咁大家有無發覺男人同女人睇名校,各有不同頃向?  女人比較重名牌,男人無咁着緊。

原文章由 返工媽 於 07-7-28 01:15 發表
咁大家有無發覺男人同女人睇名校,各有不同頃向?  女人比較重名牌,男人無咁着緊。

有錢咪多d名牌囉....即係有錢買野好多時都會睇埋質素,呢個一定架啦.........即係個小朋友本身都幾醒既,你都會著緊搵間好d既學校啦,但普通學校都搞唔掂既,就真係唔會亂黎囉.........其實男人同女人睇名牌都係一樣,因為一樣都係人父母,一樣都係人,一樣都活係同一個地球,一樣既社會

Charlotte_mom,

哦, 乜原來你仲早過我升班呀 ,我仲以為自己好「醒」添你話俾人知你個仔升K1就笑死人,我都好唔過你好多咋,俾人知我過仔只升小二笑爆咀啦

1_sister,

乜你又好似我咁轉來轉去呀, 你又令「死蝦蟆」/「死人頭」(Oh, 他的剋星麟媽媽是這樣稱呼他的) 摸不著頭腦了!

(P.S. ha8mo兄, 講笑咋, 不要生氣呀)

返工媽,

我看沒有大分別的,我都是信賴名校的份子!

如果子女有機會進入名校,個人看不到有什麼理由要刻意安排一般學校給他們而不入讀前者,除非你同意現年很多家長的想法 - 名校只會訓練孩子成為「考試機器」,其他便一無是處吧。

當我個仔仲係BB果陣,我好緊張架,四圍去問人,最後BB讀左維記。見佢人仔細細,把口都幾叻。普通話同英文都講得幾好,有問有答,有時仲講下英文故仔,向屋企扮下明珠台報天氣。

但後來上左小學,好唔得呀!到依家都追唔上。唔知係咪唔合適,定係因為乜啦!

Shhh....別這麼大聲,男人都會小氣。 

原文章由 返工媽 於 07-7-28 01:15 發表

醒目開學勳章 王國長老

哈, 我大女咪升小二lor, 彼此彼此
我只想話, 學就一定要學, 大家都係努力讀書, 就睇下老師俾d咩input姐, 好似我預科出去補習, 個姐姐係bps出黎, 人地拎d notes出黎, 嘩, 夠晒精警, 快狠準, exam-oriented! 比起自己學校果d.......水蛇春咁長背晒都唔知究竟個theme o係邊, 你話! 唔出去見過世面都唔知死o係邊
果時, 補習姐姐第一次讓我地知道原來呢個世界有樣野叫marking scheme, 原來geog考試一條題目25分, 有5分係for畫圖! 當我地俾佢train完, 返學校, 慣常地用圖畫輔助答問題, 知道老師點講嗎? 佢俾左一個大交叉! 話人地無叫畫圖, 做咩無端端畫圖wor
原文章由 LLT 於 07-7-28 02:12 發表
Charlotte_mom,
哦, 乜原來你仲早過我升班呀 ,我仲以為自己好「醒」添。你話俾人知你個仔升K1就笑死人,我都好唔過你好多咋,俾人知我過仔只升小二夠笑爆咀啦。
‹ 上一主題|下一主題