用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

新年了, 又可以鬆一鬆  不過都要温習, 放假後三星期要考試.  明天華服日, 有冇買給囡囡穿呀?  我冇買給囝囝, 去年我買了一套給他, 一天就報銷了, 今年唔買了. 他說冇問題.  下星期我會去維園逛年宵.  只在下午, 冇禁多人.

原文章由 bobo2001 於 08-1-21 09:49 發表
係啊, 要背月亮嗰課. 數評我地尚未派, 阿囡都成日唔小心計錯數的.

終於可以再上網了, 和記server壞了成3星期,
下學了, 我都未ready好. 個囝囝都一樣.

請問讀書郎其中一課 - 小狗和肉.  你囡囡做了嗎?  囝囝之前做了,   題目問: 小狗在哪兒掉了一塊肉?  我地答在木橋上,但老師說錯.

原文章由 olkan 於 2007/10/26 10:59 發表
d測驗已經派返. 中英都係 37/40. 數學第二次評估只得84分, 錯了兩題.  我都有買習作的. 星期一至五要做功課, 星期六學野又由早學到晚, 星期日真係要再温返一星期裡學的書同做習作的. 我真係lazy 我都要的起心 ...

我個囡都係田家炳讀書,佢係讀六勤,其實你唔洗咁操心,個陣我都唔理佢,等佢自己溫書,所以成績好好,個陣佢全班第一,全級第一。不過日子耐左,成績就退步,今次佢升中,老師話佢係
band1中,成績差左,都唔知點算?

多謝你提點, 但囝囝對書本從來都冇興趣.  日日做功課都令我好勞氣.  就算一早打電話叫佢做定, 回家後他都說忘記了, 昨晚我地上了網上數學及常識做習作,(參加了成3個月, 依家才用 ). 他就有少少興趣, 因為好似打機錦.  

個囝昨晚又說起喜歡了一個同學, 他一本正經地說不知為什麼會喜歡, 早知一見到她就喜歡上她.  救命! 但她喜歡另一個男同學. 同鄰班有女同學喜歡他.

頭先, 他說今日同那個女同學說了喜歡她.  真係俾佢嚇死!! 會唔會出事呢?

原文章由 aR癲婆YaN糖 於 08-2-20 17:19 發表

我個囡都係田家炳讀書,佢係讀六勤,其實你唔洗咁操心,個陣我都唔理佢,等佢自己溫書,所以成績好好,個陣佢全班第一,全級第一。不過日子耐左,成績就退步,今次佢升中,老師話佢係
band1中,成績差左,都唔知點算? ...

原文章由 aR癲婆YaN糖 於 08-2-20 17:19 發表

band1中,成績差左,都唔知點算? ...

請問你對這校老師和校風有甚麼評價呢?

都係女仔乖d, 唔洗禁勞氣!  學校的學習進度好似慢了下來.

明天有英文默書, 後日有中默, 之後英測及數測.
囝囝都有參加英語會話, 不過在星期一. 上次嗰條中文理解的答案, 我還未知, 老師還未派返功課.  你同囡囡温考試未呀?  我想今次英文科需要自己識串英文.

原文章由 bobo2001 於 08-2-22 21:32 發表
olkan
, 大家都比心機啦. 可能剛剛放完假, 比D時間大家收拾心情吧. 下星期又有數學評估, 英文小測及中文默書, 所以要努力了.
你有無參加學校舉辦的英語會話興趣班呀? 阿囡參加左, 下星期三開始. 你上次講嗰條 ...

平時要勞氣完功課都差不多要睡覺, 依家真係要一大堆咁温了.

這兩天由我妹妹代勞交功課, 她會比較有耐性教, 她是中學老師.  見慣見熟.

原文章由 bobo2001 於 08-2-26 18:44 發表
平時都有叫佢寫吓d生字同埋做吓練習, 等佢唔駛到考試時先一大堆咁溫, but 有時忙or累都會偷吓懶的.

[ 本文章最後由 olkan 於 08-2-28 23:29 編輯 ]

請問你囡囡的讀書郎功課, 小狗和肉.  第一題 - 小狗在哪兒掉了一塊肉?  你們的答案對嗎?  我上次問老師是否我理解錯誤, 她沒有答, 只是撕去我的便條.  請問你的答案是?

回覆 #75 bobo2001 的文章

中文老師今日才一次過派回d工作紙. 原來常識一d都冇温過. 救命!

今日個仔派了中文評估,剛合格.我覺得他真的不理解題目.請問有冇辦法改善?

老師仲未派中文小測的卷, 只派了寫作評估及閱讀評估的卷.  你有冇同囡囡join常識及數學網 - 中大機構的那個.  學校得好少同學參加.  尋晚我去了街街, 囝囝喊曬口, 說冇得做,加唔倒分.常識網一定要家長一起做,有d題目小一都未識解同未學.

原文章由 bobo2001 於 08-3-8 21:43 發表
唉, 今次阿囡中文小測都唔掂啊, 得39分(50分滿分), 佢比嗰條風車題扣晒d分呀, 其餘部分都識答.
其實真係要做多d, 等佢地接觸多d, 好靠佢地自己, 因為大部份都係d閱讀理解. 都好的, 知道佢地邊方面弱再加強練習囉.
...
‹ 上一主題|下一主題