用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷)
樓主: 小新媽媽
go

蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷) [複製鏈接]

Re:蒙特梭利教材分享區 (謝絕推銷)

Sorry for not replying sooner...
http://www.cfmontessori.com.tw/index.html

The website should be ok, please try again later if it doesn't work!

大家知唔知香港除咗救世軍幼兒園係數學上用蒙特梭利教學法之外, 其他有冇幼稚園係用蒙特梭利教學法架, 我想俾仔仔去讀

dear all, thanks again for introducing the montessori magazine from taiwan. it's a good reference for my home montessori teaching.

Hi all,

有無人知蒙特梭利雙月刊在香港辨事處电話及地址??
Thanks a lot.

I know HK agent is

Education Workshop Limited
Address: Flat A, 4/F, Right Time Bldg, 12 Playing Field Rd, Kowloon

"DIY Maths" is very good for preparing tools using materials at home

AhChit 寫道:
I know HK agent is

Education Workshop Limited
Address: Flat A, 4/F, Right Time Bldg, 12 Playing Field Rd, Kowloon

"DIY Maths" is very good for preparing tools using materials at home

hi AhChit
有電話嗎? thank so much!

Education Workshop

Tel : 2505 5403/ 2505 5404

AhChit,

thanks so much!   

May I know how many for a year?

Below $250 for six issues a year

一直以來, 我都無理會何為【蒙特梭利教材】, 直到今天看到 jks 個web,我才知道原來我在不知不覺中已買咗好多【蒙特梭利教材】比我囡囡, 我從大陸買咗很多很多, 都係好平, 人仔5元- 30元, 不過有些木造係粗, 容易弄傷小朋友。

現有一事想請問各位媽咪指教 :

(1) 最近見幼稚園開放日, 參觀過每間的特點, 發覺有一間不出名的幼稚園大量使用外國入口名牌【蒙特梭利教材】, 呢間幼稚園令我歎為觀止, 正呀, 但係, 佢程度好淺, 小朋友接小學會係一個問題嗎。

(2) 有些所為名校, 無咩【蒙特梭利教材】, 全部都係學校用紙 DIY, 請問小朋友容易明白嗎 ????

(3) 有間我區私立名校仲【敝家火】, 收家長貴學費, 【教材】搵家長義工幫手用紙+布+木 diy 做, 請問你們有何睇法 ?

(4) 我由bb 幾個月開始已 採用【蒙特梭利教材】教bb , 現請問 K1 是否還要用此頪教材嗎 ???  還是重點在語文書本體能 方面 ????  

謝謝指教。

I found Montessori toys of teaching addition, substraction, multiplication and division from on-line shop.

http://www.leyou.com/product/promotion_i/86

Anyone who plan for trip to China, can try to look for these.

hi,Lily
想請問你在大陸哪里買咁平的教材呢?
香港通常都很貴的!

thanks.

我在書城, 廣洲書城, 深圳賣玩具的地方, 等等都有很多, 但質料就不及香港咁靚, 木料小心棘手。

lily 2003,

可唔可以講俾我聽係邊間幼稚園. 同埋香港有邊d幼稚園係用蒙特梭利教學呢.

"1) 最近見幼稚園開放日, 參觀過每間的特點, 發覺有一間不出名的幼稚園大量使用外國入口名牌【蒙特梭利教材】, 呢間幼稚園令我歎為觀止, 正呀, 但係, 佢程度好淺, 小朋友接小學會係一個問題嗎。"

各位

我對蒙特梭利教學, 都係未完全了解, 我都參考過好多書同web-site, 都仲係初哥來教個女, 不過我上星期去廣州, 發現有學校用緊既蒙特梭利教材, 價錢都係1200, set野好大set, 可以玩到3歲, 全用木製, 有puzzle, 層層疊, 串珠, 仲不同size既sharp puzzle, 仲之我唔知點形容, 不過我睇過, 不算貴啦... 至於有無d 散件賣, 都有既, 質地唔錯, 你地可以考慮, 我唔知個條叫咩街, 只知係叫萬寧廣場, 那兒有一層, 有好多老師既教具賣, 唔錯...

erikalo,
個間野有無網址呀?

erikalo 寫道:
各位

我對蒙特梭利教學, 都係未完全了解, 我都參考過好多書同web-site, 都仲係初哥來教個女, 不過我上星期去廣州, 發現有學校用緊既蒙特梭利教材, 價錢都係1200, set野好大set, 可以玩到3歲, 全用木製, 有puzzle, 層層疊, 串珠, 仲不同size既sharp puzzle, 仲之我唔知點形容, 不過我睇過, 不算貴啦... 至於有無d 散件賣, 都有既, 質地唔錯, 你地可以考慮, 我唔知個條叫咩街, 只知係叫萬寧廣場, 那兒有一層, 有好多老師既教具賣, 唔錯...

醒目開學勳章 貢獻勳章

蒙特梳利學習法是適合3-12歲的。當然亦可由bb開始利用教具引導。

蒙特梳利教學法的確不錯,因為它是鼓勵小朋友自學自研自習,而老師及家長只是環境預備者、觀察者及紀錄者的輔助角色。

一般而言,蒙特梳利的教具乃是由德國、瑞士等歐洲國家運至香港,所要教具會較貴。而且那些教具很精緻精細、質料非常之好,例如粉紅塔最細粒 (塔頂) 只得1cm x 1cm都造得好精細哩。

就算要買,有時某些教具都未必有得買;要等訂購等一個月左右才有哩 ! 我就買了屬於文化領域的亞洲地圖,真的好靚。全地圖樺木製,可以當作拼圖砌、又可以作為擺設,一舉兩得。那套就要 $1,200.00。我是透過忠誠文教中心替我訂購的。

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

smiile,
忠誠文教中心係邊樹呀?
佢地有無其他教具可以買呀?
我都係到搵緊...

haomama

Smiile 寫道:
蒙特梳利學習法是適合3-12歲的。當然亦可由bb開始利用教具引導。

蒙特梳利教學法的確不錯,因為它是鼓勵小朋友自學自研自習,而老師及家長只是環境預備者、觀察者及紀錄者的輔助角色。

一般而言,蒙特梳利的教具乃是由德國、瑞士等歐洲國家運至香港,所要教具會較貴。而且那些教具很精緻精細、質料非常之好,例如粉紅塔最細粒 (塔頂) 只得1cm x 1cm都造得好精細哩。

就算要買,有時某些教具都未必有得買;要等訂購等一個月左右才有哩 ! 我就買了屬於文化領域的亞洲地圖,真的好靚。全地圖樺木製,可以當作拼圖砌、又可以作為擺設,一舉兩得。那套就要 $1,200.00。我是透過忠誠文教中心替我訂購的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

haomama,

忠誠文教中心在荔枝角,但正確地址我就不記得了,因為是於一年前左右去過。Sorry !

那兒都有教具及兒童書藉的,不過不是很多而且mark up了,故此我不會在這兒買。

如您想找一些教具,想請問您找多大年齡的 ? 我知道荃灣廣場童話國有好多平教具、書藉 (親子或拼音、練習等)和cd, dvd等,價錢比較合理,您可以去看看。

Smiile
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心
‹ 上一主題|下一主題