用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

吾該晒你 Rabbitlolo, 我見到其他班寫家課手冊話要帶返學校, 所以我返屋企搵但搵吾倒. anyway 吾該你都e比我, thanks.
(我pm 我e-mail address 比你. )

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-17 10:19 發表
A. Pekkle,

電腦室的使用守則是要放在"IT file"(紫色file)內, FILE存放在家裹便可, 囝囝說梁SIR 話暫時上堂不必帶IT書(小畫家), 要帶書時阿SIR會通知佢哋!  你可不用太擔心!

你可留email, 我可隨時E守則俾你!:funn ...

A. Pekkle,

E 咗俾你, pls check!

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-17 11:02 發表
吾該晒你 Rabbitlolo, 我見到其他班寫家課手冊話要帶返學校, 所以我返屋企搵但搵吾倒. anyway 吾該你都e比我, thanks.
(我pm 我e-mail address 比你. )

IT FORM

Rabbitlolo,

收到喇, 吾該晒你 !

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-17 12:08 發表
A. Pekkle,

E 咗俾你, pls check!

Rabbitlolo

Why u need take the school bus at Ping Shek? that mean u will take on the school bus after us? anyway the children and us can sleep later is  the best.

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-17 10:42 發表
JCHANG,

在此thank you 你話我知原來仲有架麥叔車!

我上星期同曹姨及陳太傾完, 阿仔今個星期二開始已轉咗麥叔車lu!  不過我每朝就要帶阿仔碌落山, 7:25am 係砰石上車   雖然覺得唔fair (俾咗錢都攞唔到應有 ...

JCHANG,

因為佢哋只有6:40am班車會兜去我屋苑咋!
都唔知點解其他家長(其實都有大半架車的人)唔要求遲D先上車, 得我一個人要求校車方面鬼啋我咩 況且今年得佢有車到我住的屋苑tim!

[quote]原帖由 JCHANG 於 08-9-17 15:19 發表
Rabbitlolo

Why u need take the school bus at Ping Shek? that mean u will take on the school bus after us? anyway the children and us can sleep later is  the best.

[/quote

大家好, 我個係囝囝. 由K.3F 升咗P.1A. 但係大部份K3同學仔都升咗P.1F      . 佢好努力去識新朋友, 不過比人叫"口水佬"... 哈哈哈

佢樣樣課外活動都想参加, 宜家武術同圍棋收咗.....一定對學校好有歸屬感..

Hi ! 各位好,我嚟報到! 大家多多指教

我嗰仔仔係 1D

小童軍

亞仔參加了小童軍, 請問你地囝囝有無都參加了呢 ?

另外, 知唔知果D童軍T-SHIRT (活動制服)係咪淨係得深水埗果間供應商先有得買(學校提供那間)? 山長水遠走去買一件T-SHIRT真係....

望望日曆原來今日交"親自閱讀"封面設計, 你地有無帶?  我唔記得放入仔仔書包, 係咪當欠功課呀   都係我大懵之過

welcome  Elizabeth & tchan37,

我已經update了首頁,  仲未有1A 同學仔報到呢?

tchan,

我個囝囝都係參加武術班, 佢恨左好耐架la!
今日放學第一次上堂, 希望佢哋玩得開心d, 唔好怕辛苦啦!

"口水佬" ?  我同老公都成日咁叫我囝囝喎
細路仔多數成日講嘢, 多多嘢問, 兼學我哋大人講嘢, 成隻"了哥仔"咁

原帖由 tchan37 於 08-9-18 12:23 發表
大家好, 我個係囝囝. 由K.3F 升咗P.1A. 但係大部份K3同學仔都升咗P.1F      . 佢好努力去識新朋友, 不過比人叫"口水佬"... 哈哈哈

佢樣樣課外活動都想参加, 宜家武術同圍棋收咗.....一定對學校好有歸屬感.. ...

licca,

唔好擔心啦, 應該唔會當欠交呱! 又唔係欠功課或冇帶書!
呢個活動係咪自由參予架?  因為我個仔話想參加, 所以一早叫爸爸幫手, 一早交咗!

原帖由 licca 於 08-9-19 09:47 發表
望望日曆原來今日交"親自閱讀"封面設計, 你地有無帶?  我唔記得放入仔仔書包, 係咪當欠功課呀   都係我大懵之過

回覆 # 的文章

licca,

唔好意思呀, 我個囝囝係P1A班.  麻煩你啦!

tchan37

係吖.. 係吖... 不停咁叫著你... 問東問西. 有時真係比佢考起... 查資料都查到暈....

原帖由 Rabbitlolo 於 08-9-19 10:19 發表
tchan,

我個囝囝都係參加武術班, 佢恨左好耐架la!
今日放學第一次上堂, 希望佢哋玩得開心d, 唔好怕辛苦啦!

"口水佬" ?  我同老公都成日咁叫我囝囝喎
細路仔多數成日講嘢, 多多嘢問, 兼學我哋大人講嘢, 成 ...

licca

唔洗擔心,上次家長日老師話有寬限期–頭一個月唔計數。

呀囡都試過無帶功課,個次此 hb 激死:
我返工前 (返夜) 同呀囡 check  好功課及袋好先走,我叫呀囡自己孰書包等爸爸回來 check,第日放工回來 99 話我知點爸爸話佢功課未做齊 5am 叫佢起身做,到她放學回來功課手冊內有兩項此老師寫了欠帶,我即電 hb 問他乜事,佢話找不到個兩項功課,唔係呀 "找不到" 那就算,點知我在呀囡的書櫃裹找到 (都不用尋寶咁找),激到我 c。
昨日我發現有樣功課老師今天才叫做但她已做了,我問佢佢話只叫她做了 2頁,我終於明白個日點解話呀囡功課未做齊要 5am 叫佢起身做,佢將中文功課的簡寫.......,我想你地都明,但13/9  家長日是他自己去的,你地話 c 唔 c

原帖由 licca 於 08-9-19 09:47 發表

今日係 day 4 ?

mud 尋日打風吾駛返學, 今日吾係應該係 day 3 咩 ? 囝囝放學返嚟話今日係 day 喎  
其實應該係順延定係跳一日課程架 ?

A. Pekkle,

我都以為今日係Day3, 點知要跟番手冊的calendar!
阿仔今日放學立即話我知今日係Day 4, 仲話同我以前返學的cycle唔同架la!:;pppp:
俾佢激cmouth:" />

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-25 16:52 發表
mud 尋日打風吾駛返學, 今日吾係應該係 day 3 咩 ? 囝囝放學返嚟話今日係 day 喎  

A.Pekkle,

係吖!  今日亞仔带晒day 3 嘅書返學.  我都以為應該順延一日架.  

原帖由 A.Pekkle 於 08-9-25 16:52 發表

Dear all,

你地試想想如果一年有幾日突然唔洗返學, 如是者順延一日的話頭一兩天都 OK , 其後就會愈來愈混亂, 佢地本手冊就會愈來愈花, 因要改 day 的日字, so 個日我带了day 4 嘅書返學

internet

之前老師有貼左張label 0係手冊上,係 internet D log-in 資料, 我想問吓有無人知道幾時開始, 因為上星期我試過但係入吾倒 ?
‹ 上一主題|下一主題