用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
樓主: Radiomama
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

小朋友對手細, 力量又可能不夠, 難免有時手形唔好, 為左"借力", 不過就手形問題, 要睇佢果種唔好會唔會好影響運力和觸鍵準確~
始終表現出黎既音樂效果先係最重要, 所以手形不夠標準都可能會彈出很amazing的音樂, 鋼琴家中的"神"horowitz就是手形非常扁的例子, 很多其他鋼琴家都說無法理解點解咁樣能彈出咁好的效果, 可能這是只適合他的方法; 一般學琴的人要記住標準的手形是適合絕大部份人的, 所以不會鼓勵手扁扁去彈琴, 但如果老師對比過學生用唔同方法去彈同一句, 發現佢地真係用標準的手形去彈某一句反而效果不好, 咁老師都不會強行要學生去依從~

至於比賽和考試是求其所好, 家長應該要同老師討論雙方的目的/目標, 有了共識才實行; 然後, 如果小朋友的心智能理解, 都要跟小朋友交代一下~其實如果唔考試/比賽, 好少學生會好認真咁去處理一首樂曲, 情況就好似大家覺得平時番學,"學校應唔應該有考試測驗?如果有, 咁應該幾耐考一次?"; 而比賽就仲可以俾機會小朋友去彈琴給很多觀眾聽~

簽名被屏蔽

原帖由 alanbbmama 於 09-8-8 23:38 發表
聽你咁講, 其實你舊老師都唔係唔教你個仔手型丫. 你個仔係咪都幾叻仔架? 學左一年幾, 比賽拎過獎都唔錯啦. 如果真係好有問題, 應該又唔會拎到獎卦. 你參加咩比賽架? 我都想俾仔仔參加多d, 拎返個豬肉獎都好嘛, 俾d  ...

咁我又沒有踏個舊老師, 不過俾新老師講完, 又真係發覺有問題出現

我阿仔參加個 d 更係唔係咩大獎啦, 只係人參加我參加, 我本身唔覺得自己個仔係突別叻, 只係比其他小朋友專心少少, 乖少少
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 Sindy 於 09-8-10 02:21 發表

其實拎獎同基本功,係無乜關連....... 我女基本功麻麻,都有獎拎..... ,由其係低級既比賽(1-6級到啦)

哈哈....其實又好似無乜關係   .... 不過聽好多人講, 同埋比賽評伴講, 基本功好重要喎, 所以先上黎問問各位媽咪

我唔會覺得個仔囉左獎就 = 好叻, 只不過佢有 d 運仔, 再細諗, 學琴唔係只剩去比賽, 要真係學到野先得 , 所以記在心裹, 想阿仔真的有得著

點樣選擇老師好呢, 有無意見俾到我呀

原帖由 金毛B媽 於 09-8-10 14:03 發表

哈哈....其實又好似無乜關係   .... 不過聽好多人講, 同埋比賽評伴講, 基本功好重要喎, 所以先上黎問問各位媽咪

我唔會覺得個仔囉左獎就 = 好叻, 只不過佢有 d 運仔, 再細諗, 學琴唔係只剩去比賽, 要真係 ...

其實都可以諗下,彈果一首歌仔,係低級時,唔需要咩技巧(老實講),可以做到大細聲,分句,連跳,音樂感,評判鐘意既表達方式,就已經十拿九穩,評判係唔會睇你隻手平唔平,最多睇跳音用唔用到力,音色會唔會特別影響到,先會扣分/唔比高分,入門級,頂多咪十六分音.....基本功唔好,都唔會快到繞晒手指,影響到首歌有限,但高級時又唔同,手勢唔啱,去唔到咁快,繞晒都彈唔到

不過我女拉小提琴比賽時又唔同.....果場好睇基本功,我女咩都搞掂晒,伴奏都係最好既,但個評判一句話我基本功未得,早知佢睇基本功,就唔駛參加啦,鬼唔知我女基本功出問題咩...

原帖由 Sindy 於 09-8-10 14:13 發表

其實都可以諗下,彈果一首歌仔,係低級時,唔需要咩技巧(老實講),可以做到大細聲,分句,連跳,音樂感,評判鐘意既表達方式,就已經十拿九穩,評判係唔會睇你隻手平唔平,最多睇跳音用唔用到力,音色會唔會特別影響到,先會扣 ...

你囡囡而家幾多歲, 一邊學琴, 一邊拉小提琴會唔會用好多時間去練, 學業上會唔會有影響呀

解答任何有關學琴or彈琴問題

回覆 67# Radiomama 的文章

原帖由 金毛B媽 於 09-8-13 10:36 發表

你囡囡而家幾多歲, 一邊學琴, 一邊拉小提琴會唔會用好多時間去練, 學業上會唔會有影響呀

其實都無話學幾多種樂器會辛苦.....最緊要睇下你放幾多時間落去啫....一日個零鐘練野都應該唔會辛苦...不過我女連個零鐘兩樣都無

醒目開學勳章

請問學初級琴45分鐘(上琴行)幾$$到係market price?

如題,我個間HKD170一堂, 45分鐘。好似貴左D。
係唔係呀?

醒目開學勳章

你地會直接問琴行個負責人個老師的水平or 會直接問老師??如果直接問老師,會唔會唔多好意思呢?

原帖由 devio 於 09-8-14 12:31 發表
其實差不多130-170
有d 300-350 .睇你搵d咩水平既老師姐

想買鋼琴

我見到通利而家有SUMMER SALE, 請問有冇人知 Hoffmann & Kuhne呢隻牌子好唔好, 我見到有2部, 1部一萬6千, 一部二萬三, 呢的價錢係咪應該都係大陸造?有冇人用過呢個牌子?請比的意見, THX!

簽名被屏蔽

Anyone know if August Hoffman鋼琴 good?

原帖由 Kangaroo 於 09-8-15 20:48 發表
Anyone know if August Hoffman鋼琴 good?

個琴質都似歐洲琴聲...比較柔
壞處係天氣变化琴音有变不穩定!
彈上七、ハ年琴音都不穩定。

請問怎樣可以令一個6歲小孩多練琴?
‹ 上一主題|下一主題