用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009升小四家長入嚟交流下情報
樓主: carayan
go

2009升小四家長入嚟交流下情報 [複製鏈接]

阿女每日都搞到十點幾才瞓覺,第曰六點幾又起床,真是驚她唔夠瞓,但不要太緊張啊,身體要緊!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:53 發表
哈哈!阿媽已經癲咗好耐喇,我皮膚病都係因為太緊張而返發!

回覆 3# carayan 的文章

次次都係呢part失哂分, 攪到份卷好底分。  事實上真係唔夠時間用, 每晚完成功課+dinner, 都已經好晏, 溫得一陣dict又冇時間溫test, 真的好疲累

緊張真係會令人有皮膚病架! 亞女剛剛升小一時我突然皮膚有事, 醫生都話係緊張引致. 放鬆d啦大家, 我地都高小咯, 點都比初小"冷靜"d嘅!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:53 發表
哈哈!阿媽已經癲咗好耐喇,我皮膚病都係因為太緊張而返發!

我都有同感呀!功課多,默書又唔停,點溫習喎!噚晚又好夜瞓喇!支持唔住喇!可能我真係要試下放手,亞囝咩都好依賴,好似係我去返學咁!
原帖由 RyanandYin 於 09-10-8 09:58 發表
唉, 就測驗, 日日都好似唔夠時間用咁, 功課又多, D中英默書又唔停咁, 都抽唔到時間溫測驗, 每星期六.日都唔可以出街, 小朋友同大人都快發癲!!!!

死啦!佔咁多分,亞囝最大意,成日唔睇清楚題目。
carayan, 我個囝剛好相反,佢唔識簡化,寫咁多可能會答中,最弊係佢寫字慢呢!之後易攞分嗰d就唔夠時間做嘞!佢好多時都做唔晒d卷架!就係咁年中失左唔少分,好慘!

原帖由 carayan 於 09-10-9 06:47 發表
阿仔講老師上堂話中文測驗閱讀理解佔29分,咁呢部份要小心d,好多時個囝明明知答案,但為咗寫少d會簡化,就攞唔到分︳今次希望佢改下:

所以阿仔每日一上校車就瞓囉!小朋友真喺辛苦!有無温過測驗呀!一d時間都無,weekend時間只可以温到默書咋,今次測驗中途又無六日隔住,阿仔要靠自己喇

回覆 4# NKW 的文章

我今年都盡量比佢自己嚟,等自己無咁辛苦,但有時真喺比佢激到生蝦咁跳 可能我EQ太低

請問你地知唔知GR 形式點考?,係唔係要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年課本深左好多.
還有係唔係中文課本要考課本內容, 大家交流下.

原帖由 RyanandYin 於 09-10-15 12:45 發表
請問你地知唔知GR 形式點考?,係唔係要串字和自己答LONG QUESTION? 因為今年課本深左好多.
還有係唔係中文課本要考課本內容, 大家交流下.

GR : 以往生字及long question 都是有得選擇的, 只要讀熟個2張ws+明白哂故事內容及發生的次序就ok的了

中文 : 課本只出詞語運用 及 作句,
         eg.  .....一面...一面....。 其他都是重組句子、標點符號.....

希望幫到你

原帖由 carayan 於 09-10-15 06:57 發表
所以阿仔每日一上校車就瞓囉!小朋友真喺辛苦!有無温過測驗呀!一d時間都無,weekend時間只可以温到默書咋,今次測驗中途又無六日隔住,阿仔要靠自己喇! ...

係啦, 阿囝日日都好似軍訓咁, 想早d瞓都唔得, 溫完dict已經冇哂時間, 最怕就係science、GR, 個本GR, 就是WS都好深, 阿囝一個做唔掂。:cry:

我都有同感,咗英文科其他科阿囝都可以自己做,但一定英文佢就要幫手,我都想知喺咪得佢喺咁or個個都喺咁?:\'(

[quote]原帖由 小王 於 09-10-15 14:28 發表

原帖由 carayan 於 09-10-16 07:23 發表
我都有同感,咗英文科其他科阿囝都可以自己做,但一定英文佢就要幫手,我都想知喺咪得佢喺咁or個個都喺咁?:\'(

[quote]原帖由 小王 於 09-10-15 14:28 發表 ...

直情唔幫唔得啦, 好似個份tsa 作文, correction左2次才收貨, 不知用左我幾多時間攪, 重邊有時間呀。
最慘都係se, 前天才發覺佢地係學校自己批改, 原來有d跟本係錯既, 勁激死我。

回覆 1# 小王 的文章

哈哈!我都退過貨要re-do,可能喺我理解能力底,喺咪而家小學d英文都喺咁難嘅呢  我哋嘅年代都唔喺咁!

最幣佢地而家用鉛子筆做, 真係多多塗改液都唔夠!

原帖由 carayan 於 09-10-18 21:20 發表
哈哈!我都退過貨要re-do,可能喺我理解能力底,喺咪而家小學d英文都喺咁難嘅呢  我哋嘅年代都唔喺咁!

我開頭都喺用塗改帶,但阿囝成日寫字要改,本功課簿太羞樣喇,而家佢改用咗Piolt可以擦嘅原子筆,雖然貴d(約$21枝),但就整潔同好睇好多!(^.^)

原帖由 NKW 於 09-10-19 09:01 發表
最幣佢地而家用鉛子筆做, 真係多多塗改液都唔夠!

原帖由 carayan 於 09-10-19 20:14 發表
我開頭都喺用塗改帶,但阿囝成日寫字要改,本功課簿太羞樣喇,而家佢改用咗Piolt可以擦嘅原子筆,雖然貴d(約$21枝),但就整潔同好睇好多!(^.^)

我都係呀, 但係我叫佢DICT & TEST 才用, 快手D呀麻。
今早聽佢講, ENG TEST 好似要作吓野, 好驚 FAIL呀

聽亞囝講係reply個invitation, 寫30字。不過已知佢呢part攞唔足分,佢話寫到一半就夠鐘, 激C未?  我不嬲都係最驚佢英文科fail 呀!

原帖由 小王 於 09-10-20 11:43 發表

我都係呀, 但係我叫佢DICT & TEST 才用, 快手D呀麻。
今早聽佢講, ENG TEST 好似要作吓野, 好驚 FAIL呀

me too!英文呢科最無信心!雖然阿仔話識,不過我都要打定八折先喇,明天測完就會有結果喇!

原帖由 hoho1230 於 09-10-20 18:40 發表
聽亞囝講係reply個invitation, 寫30字。不過已知佢呢part攞唔足分,佢話寫到一半就夠鐘, 激C未?  我不嬲都係最驚佢英文科fail 呀!

Piolt可以擦嘅原子筆? 係咪周圍都買倒架?

吓! 咁深! 寫30字? 幣家火! 唉! 仲有聽日嘅science, 好快測完嘞! 定d嚟, 定d嚟.

原帖由 hoho1230 於 09-10-20 18:40 發表
‹ 上一主題|下一主題