用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KENTVILLE INTERVIEW'S CONTENT NOV. 14, AM
樓主: BB豬MUMMY
go

KENTVILLE INTERVIEW'S CONTENT NOV. 14, AM [複製鏈接]

我個女都有. 仲同個先生玩到"KA KA" . 不過老師問佢識唔識唱 "ABC" 或 "HAPPY BIRTHDAY" 時佢竟然話唔識.

原帖由 7PoPo 於 09-11-15 17:54 發表
我呀女都有陀螺仔做禮物.

KV 安排好過SC

我都要讚kv安排好過sc, 好有效率, 老師友善, 雖然我囝囝兩間都表現唔好, 一定無我份, 但我相信kv真是一間好學校!

祝大家好運

原帖由 Grace1010 於 09-11-15 00:47 發表
今日in完其實有啲問題我都唔知老師問我個囡咩嘢?2個老師一齊問,所以無得幫口﹗
根德園俾我感覺真係一間讀書嘅學校,無咩色彩繽紛嘅玩樂設施,小橋流水,學校雖然舊一點,但也打理得很乾淨﹑清潔﹗ ...

當我地 in 完 kv, 我真係覺得學校好踏實, 唔會玩花巧野, 比我感覺小朋友係尼佢間學校讀書唔係玩,所以真係好鍾意間學校, 假如 kv 同 sc 收 ( 發夢中) 我一定會選 kv.

hi, don't be think negative, maybe your son will got accepted by both of sc & kv. personally i like sc more than kv before interview but now, i like kv more than sc after overall feeling & experience.
good luck to you!

原帖由 蔚蔚媽咪 於 09-11-15 19:04 發表
我都要讚kv安排好過sc, 好有效率, 老師友善, 雖然我囝囝兩間都表現唔好, 一定無我份, 但我相信kv真是一間好學校!

祝大家好運   

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-11-15 19:34 發表
hi, don't be think negative, maybe your son will got accepted by both of sc & kv. personally i like sc more than kv before interview but now, i like kv more than sc after overall feeling & experience. ...

BB豬MUMMY,
我個女今日都interview左,佢去到竟然都肯答問題同埋唱歌仔.
我已經覺得佢好叻了!!所以之後同左佢去玩,等佢開心吓!!
唔該晒你呀~~
希望呢度各位小朋友都可以入到kv或心儀學校呀~~

我仔今日11月15下午IN  KV. 佢感冒所以情緒吾好. 老師叫佢做MUD都吾肯, 但係2位老師都好NICE. 好有耐性.

我有D吾開心, 因為覺得表現不好.

佢地無叫我仔唱歌.......

但對學校印象好好, 安排也非常好. 各位有幸能入到的BB. 令人羨慕呢.
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

各位家長點答老師問題?

各位家長點答老師問題?
佢地見我個仔吾合作, 就開始問我問題.

我仔表現不好, 家長怎答都無得補救....
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

hi cherylyau,

very happy to hear that your daughter answered all question & singing. Did you think the contents are same as us.
which one you will choose if both sc (you applied or not) & kv are accepted her.

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-15 19:46 發表

BB豬MUMMY,
我個女今日都interview左,佢去到竟然都肯答問題同埋唱歌仔.
我已經覺得佢好叻了!!所以之後同左佢去玩,等佢開心吓!!
唔該晒你呀~~
希望呢度各位小朋友都可以入到kv或心儀學校呀~~

...

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-11-15 20:53 發表
hi cherylyau,

very happy to hear that your daughter answered all question & singing. Did you think the contents are same as us.
which one you will choose if both sc (you applied or not) & kv are acce ...

BB豬MUMMY,
唔係我同個女IN,呢d咁刺激既活動都係爸爸陪好d....爸爸聽到既部份問題都係你地講果D,之後都係問問下個女就問爸爸野.問問下爸爸,爸爸就聽到個女唱歌仔,個女唱親歌都好enjoy咁搖搖頭...
我都未決定揀邊間呀!!都係要睇下人地收唔收先,收左就要睇下am or pm呀~~不過,如果收,pm都會讀,我既要求好低咋!!
但係點解兩間都咁遲先<放磅>既??
kv乜仲有兩日in呀??咁咪真係好多人in ??

Oh...I hope we have that "LUCK" as my daughter didnt sing today and overall her performance was not really good...Husband and I hadnt walked around the school finally...:(

原帖由 eggmama 於 09-11-14 17:57 發表
Just think KV's interview is much more comprehensive and challenging, harder to 'success' than SC's.

For the singing part, may be not a MUST as I know 2 cases:
a) boy, didn't sing and got offer (ans ...

原帖由 LittlePigmom 於 09-11-14 22:50 發表
以往幾年有講過不叫小朋友唱歌, 就是已經不考慮.
不過, 有時好難講, 又或者老師忘記了.
抱順其自然心態.

我朋友女女舊年無唱歌不過收左

今日我個仔表現麻麻
拼圖一如所料唔識
佢一坐低切生果唔知點解有一個IN完既小朋友走埋黎
咁老師又掛住同果個小朋友講野...無理到我仔
我仔睇住佢地.定左.另一位老師望住仔仔..唔知係唔係覺得佢唔專心...

到唱歌我問仔仔唱咩歌佢自己話"太陽伯伯"
不過只係唱左2句之後愈唱愈無聲....

我覺得問我問題果個老師...無笑容似"問話"
我自己覺得.....KV真係一間"讀書"既學校...
我懷疑仔仔會唔會開心...

我自己覺得ST CAT既老師好似笑容好D
可能只係我今日遇到既老師太COOL

我同阿仔今日都in完,不過感覺唔多好. 面試時玩具都未有得玩就問我仔叫咩名幾歲, 我仔當然唔理佢啦, 問都冇再問老師就"幫"我個仔答埋, 仲問我阿仔識唔識講野  比我感覺係冇耐性引導我仔答問題, 跟住就玩切野同拼圖,玩方面我仔就冇問題. 之後就叫佢唱歌不過我仔都係冇唱. 當另外一個老師問完我問題就見我仔拎住個陀螺喇, 連問我問題果個老師都話"乜你咁快拎左陀螺喇?!" 完全係趕收工格局.
臨走時拎糖個老師反而好有心機, 我仔拎左糖有同佢講多謝, 之後果個老師問返我阿仔咩名,幾歲同邊個帶佢黎,我仔都答哂,不過唔知count 唔 count喇.

今朝in嘅時候都無叫我囝囝唱歌呀!究竟係老師唔記得還是唔合格呢?但老師要佢做其他嘢都做倒!

原帖由 NICOLE123 於 09-11-15 21:21 發表

我朋友女女舊年無唱歌不過收左

我囝今日下午, 但都唔知老師問亞囝乜, 因要答另一位老師既問題, 都有問小朋友介左片未

原帖由 NICOLE123 於 09-11-15 21:26 發表
今日我個仔表現麻麻
拼圖一如所料唔識
佢一坐低切生果唔知點解有一個IN完既小朋友走埋黎
咁老師又掛住同果個小朋友講野...無理到我仔
我仔睇住佢地.定左.另一位老師望住仔仔..唔知係唔係覺得佢唔專心...

到唱歌我問 ...

Agreed!!
The teachers got no smile at all.
I'll choose SC.....

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-15 21:09 發表

BB豬MUMMY,
唔係我同個女IN,呢d咁刺激既活動都係爸爸陪好d....爸爸聽到既部份問題都係你地講果D,之後都係問問下個女就問爸爸野.問問下爸爸,爸爸就聽到個女唱歌仔,個女唱親歌都好enjoy咁搖搖頭...
我都未決定揀邊間 ...

應該有 6000 份申請表, 所以要分甘多日 in 卦

下星期又係in兩日嗎?
好勁.

不過, 有時好難講都係睇眼緣, 老師喜歡就會收.  好似我朋友上年又答晒問題, 又夠大聲, 全部指令做足, 又唱歌, 最後waiting list都無份.

原帖由 Karen2009 於 09-11-15 23:27 發表

應該有 6000 份申請表, 所以要分甘多日 in 卦

原帖由 LittlePigmom 於 09-11-15 23:46 發表
下星期又係in兩日嗎?
好勁.

不過, 有時好難講都係睇眼緣, 老師喜歡就會收.  好似我朋友上年又答晒問題, 又夠大聲, 全部指令做足, 又唱歌, 最後waiting list都無份.

...

都係, 有時有d 唔係好出聲都會收
不過聽講 kv 都好似係鍾意收大仔大女多, 而聽講 sc 有時都會收下細仔細女

原帖由 Karen2009 於 09-11-15 23:51 發表

都係, 有時有d 唔係好出聲都會收
不過聽講 kv 都好似係鍾意收大仔大女多, 而聽講 sc 有時都會收下細仔細女

Karen2009,
咁7月算係大定細呀??
‹ 上一主題|下一主題