用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 11/21 York interview 收到結果未????
樓主: 媽珠
go

11/21 York interview 收到結果未???? [複製鏈接]

原帖由 牛精仔 於 09-11-29 01:00 發表
我收到am呀, 你呢 ?

hi everybody,好似後期係pm多d!

原帖由 牛精仔 於 09-11-29 01:00 發表
我都覺...

牛精仔
你係咪決定讀york la,我決定左讀gala,無再去interview lu,因為我心中首選係佢!唔知我地會5會同班呢,好大機會wor,大家都係0710.....

係真呀? 如果加到3600, 不如讀 stafford , 課程一樣,起碼多一個NET teacher ...

3600 好貴呀 ... 我會星期一打去問!

原帖由 slau 於 09-11-29 00:55 發表

由$3000/月加至$3600/月,加好多WO!

我pm呀, 又想同佢轉am
不過睇佢話k3都pm, 好似轉黎又無聊咁
因我女而家都係讀緊pm~:)

stafford 幾$$$ 一個月?

我個仔21in.今日收咗信上午班3號前交留位費,

醒目開學勳章

原帖由 gigi812 於 09-11-29 01:00 發表
我都有受到其它人的留言, 而對york有所動搖, 到底讀唔讀好呢? 我都重諗緊, 好難諗, 而家就等緊kv結果.
我之前都有一樣諗法, 一係d人就話york"食錢怪" 一陣又話人人都收...攪到都唔知點咁。

我有理冇理, 周圍問真係有小朋友讀緊或已畢業嘅mami, 暫時搵到3個朋友/同事 and 朋友鄰居, 都不約而同(佢地大家都唔識的)咁話:

york係貴, 而且"懷疑"如不join佢地某d course, 佢地唔幫小朋友評分, 但無可否認, 佢地d 英文水準同教學程度都好好, 而畢左業果個mami仲話, 佢個b入左英華(唔知有冇記錯呢個名, 因為我仲未好深入睇小學), 其他小朋友升小都唔錯....

除左問人, 自己對學校嘅印象都好重要, 我係由最初去舊校舍聽talk, 唔太認同校長某d理念 (當時仲諗好冇去in), 直到小朋友真係去新校舍interview, 對york完全改觀, 老師有耐性, 地方nice, even 嬸嬸同 admin staff 都好好, 我完全放心將我小朋友交比呢間學校。

d人一直批評york, 都係話貴, 再問落去, 有咩唔好, 100個有99個都答唔出有咩唔好.....

6000幾 一個月自問仲afford得到, 所以當佢話收我b, 我已經唔再consider 其他kg。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 09-11-29 01:08 發表

牛精仔
你係咪決定讀york la,我決定左讀gala,無再去interview lu,因為我心中首選係佢!唔知我地會5會同班呢,好大機會wor,大家都係0710.....

好野!!!!! 大家係同學lar ! 希望同班就好了

原帖由 牛精仔 於 09-11-29 00:47 發表

呢樣正正就係我想講嘅野, 我成日聽到d人咀苗苗咁講有錢就讀得 , 我覺得有d侮辱accept左offer 而interview 表現又ok嘅小朋友!!

我b in 咁多間, 收左3個offer, 自問在york 的interview 係最好, 佢係10月尾細b, 在家 ...

只是反應個人意見。。。。小朋友今年考SC,KV,YORK,還有其他大大小小學校,我個仔在YORK的反應最好,老師好會帶領個小朋友去投入,最特別是沒有問過我任何一個問題,全部只是問我個仔,對我來說對這間學校有很大的好感,加上校長的講座很有「心」,FEEL到佢的誠意

醒目開學勳章

原帖由 jswailam928 於 09-11-29 01:11 發表
我pm呀, 又想同佢轉am
不過睇佢話k3都pm, 好似轉黎又無聊咁
因我女而家都係讀緊pm~:)

其實我對am / pm 唔太concern, 因為k3時都轉哂做pm....只係好多mami都話am好d (但係好在邊我又唔係太知 ) , 所以我開始時又去apply am....(好似唔執輸咁 )

原帖由 elisliu 於 09-11-29 00:35 發表
恭喜晒...我個仔係7號IN 21號聽講座.我都係PM.我覺得無所謂啦,如果真係讀YORK佢哋讀k3時咪全部都會係下午班-!

多謝您呀 :) 不過我其實prefer SN多d, 等緊SN的信.

因為BB係12月超細仔, 所以我想搵間小班教學, SN每班唔超過20人, 對細仔照顧多d.  另外, 我鐘意佢地小學派位透明度好高, 每個同學派去邊都在網站清楚列出黎, 而且學費又平一截.

不過我家人就勁鐘意york, 因為我姑仔係york畢業, 中小學在德望, 會考9A, 連我叔仔都係york出品.  老公成日讚york教英文有一手, 因為佢話阿妹最叻拼音.

原帖由 牛精仔 於 09-11-29 01:15 發表
我之前都有一樣諗法, 一係d人就話york"食錢怪" 一陣又話人人都收...攪到都唔知點咁。

我有理冇理, 周圍問真係有小朋友讀緊或已畢業嘅mami, 暫時搵到3個朋友/同事 and 朋友鄰居, 都不約而同(佢地大家都唔識的)咁話:
...

interview當日, bb婆婆 (我阿媽) 都有去, 佢不停讚學校安排一流, 環境又好.  我覺得老師好識引導bb, 亦很有耐性, 因為阿仔當日有點扭計, 全靠老師反應快有經驗, 先可以答到問題.

我相信大家對york唯一疑問, 都會係比6千幾唔係問題, 重要係有無價值, 係唔係會考到好小學, 我其實對學校及佢地教育方式一d問題都沒有, 只係擔心york的名聲不及其它學校, 對於未來考小學會唔輸舌d !

...

3628 一個月

原帖由 jswailam928 於 09-11-29 01:13 發表
stafford 幾$$$ 一個月?

原帖由 gigi812 於 09-11-29 01:29 發表
我相信大家對york唯一疑問, 都會係比6千幾唔係問題, 重要係有無價值, 係唔係會考到好小學, 我其實對學校及佢地教育方式一d問題都沒有, 只係擔心york的名聲不及其它學校, 對於未來考小學會唔輸舌d !

...

SORRY,點解要六千幾學費,是否INCLUDE 校車及其他什費,想有O的預算

...

英華係好野嚟ga,都好難考,我姑9竟然同我講,叫我5洗諗英華,佢話好難考,佢大女讀maryknoll(佢自己以前係校生),細仔讀chan守仁,我心諗,點解我仔5洗諗讀英華,你個仔考5到5=我個仔考5到,crazy.....
校長講過,佢心中5大小學:拔萃,la salle,maryknoll,英華,培橋......

醒目開學勳章

原帖由 gigi812 於 09-11-29 01:29 發表

...
考小學都係我一個重點concern! 當我諗, 如train到我自己小朋友有高語文水平, 比起學校名氣重要 (講真, york名氣都不差的, 至少人人都知英文好); 我有個親戚, 個b在kv畢業, 但就入左間都幾差嘅小學,真係世事無絕對....

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 09-11-29 01:35 發表

英華係好野嚟ga,都好難考,我姑9竟然同我講,叫我5洗諗英華,佢話好難考,佢大女讀maryknoll(佢自己以前係校生),細仔讀chan守仁,我心諗,點解我仔5洗諗讀英華,你個仔考5到5=我個仔考5到,crazy.....
校長講過,佢心中5大小 ...
乜英華係好野嚟ga? c lar...我真係要惡補一下我d小學info

學費應該係3千幾,  我會報d興趣班, 因我唔想出外搵, 好煩! 另外重有學車都1千. 唔好意思, 唔導你們!

原帖由 slau 於 09-11-29 01:34 發表

SORRY,點解要六千幾學費,是否INCLUDE 校車及其他什費,想有O的預算

醒目開學勳章

原帖由 slau 於 09-11-29 01:34 發表

睇返另一條link " york一問?" 就知詳細。
‹ 上一主題|下一主題